Gegijzelde Japanner wist Twitter te gebruiken

Een Japanse journalist die vijf maanden in Afghanistan gegijzeld werd, wist de buitenwereld een bericht te sturen via Twitter toen zijn bewakers hem vroegen hoe hun mobiele telefoon werkte. Dat heeft de journalist, Kosuke Tsuneoka, dinsdag in Tokyo gezegd.

Enkele dagen voor Tsuneoka werd bevrijd, kwam een van zijn bewakers met zijn nieuwe telefoon naar hem toe en vroeg hem het apparaat in te stellen. De jonge opstandelingen wilden op de telefoon Al-Jazeera bekijken, maar de Japanner vestigde hun aandacht op Twitter. Toen zij vroegen hoe het werkte, stuurde hij twee berichten uit: "ik ben nog steeds in leven, maar in gevangenschap" en "hier is archi in kunduz. in de gevangenis van commandant lativ."

Tsuneoki werd een paar dagen later vrijgelaten omdat hij moslim is. De journalist bekeerde zich in 2000 tot de islam. Zijn bewakers zeiden dat ze van de groepering Hizb-e-Islami waren, maar deden zich tegen de Japanse regering voor als Taliban.

"Ik was er vrijwel zeker van dat ik zou worden vermoord, dus ik probeerde me erop voor te bereiden door het onder ogen te zien", zei Tsuneoka. Zijn angst werd eind juni bijna bewaarheid toen zijn gevangennemers de Japanse regering een ultimatum stuurden. Hij zou vermoord worden als niet binnen 72 uur aan hun eisen werd voldaan.

Tsuneoka werd in april ontvoerd, toen hij naar een door de Taliban gecontroleerd gebied reisde in het noorden van Afghanistan. Hij werd zaterdag vrijgelaten.