Doorbraak biobrandstof Universiteit Twente

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd technologie te ontwikkelen waarmee zij uit bos- en landbouwafval olie kunnen winnen. De olie kan dan in bestaande raffinaderijen tot transportbrandstof worden verwerkt. De nieuwe methode om biobrandstof te maken gaat volgens de universiteit niet ten koste van de voedselketen.

Verwacht wordt dat binnen tien jaar tot twintig procent van alle transportbrandstof uit bos- en landbouwafval komt. Met de technologie wordt het afval vloeibaar gemaakt en vervolgens wordt er onder hoge druk waterstof en een katalysator aan toegevoegd. Hierna kan de olie geraffineerd worden. Verwacht wordt dat brandstofwinning uit afval binnen vijf jaar kan worden toegepast.

De eerste generatie biobrandstof wordt vooral uit zogenoemde eetbare biomassa, zoals suikerriet, gemaakt. Van bos- en landbouwafval is meer beschikbaar en dit is volgens de universiteit veel minder belastend voor het milieu. Vijf procent van de brandstof die nu getankt wordt, bestaat al uit biobrandstof.