Japan dreigt met terugtrekking uit IWC

Japan overweegt zich terug te trekken uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) als er geen vooruitgang wordt geboekt bij het versoepelen van het internationale verbod op commerciële walvisvaart. Dat heeft het Japanse ministerie voor visserij dinsdag gezegd.

Het IWC houdt volgende week in de Marokkaanse stad Agadir zijn jaarlijkse vergadering. Verwacht wordt dat dan een compromis gezocht wordt tussen de landen die voor en tegen de walvisvaart zijn.

Er geldt al 25 jaar een moratorium op de walvisjacht, maar landen als Japan, Noorwegen en IJsland maken gebruik van allerlei uitzonderingen op het verbod en jagen toch op walvissen. In april deed het IWC een voorstel om in beperkte mate de jacht op walvissen voor een periode van tien jaar toe te staan. Dit kwam de organisatie echter te staan op flinke kritiek.

Landen, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, die tegen de walvisvaart zijn, noemden een quotum op de walvisvangst onacceptabel en eisten dat Japan een eind maakt aan de jacht op walvissen. Australië heeft Japan zelfs voor het Internationaal Gerechtshof gedaagd in een poging een eind te maken aan de walvisvaart.

Japan dreigt met terugtrekking uit Walvisvaartcommissie
Japan dreigt met terugtrekking uit Walvisvaartcommissie (Foto: Novum)