'Utrecht moet kraakverbod handhaven'

De gemeente Utrecht moet het kersverse kraakverbod handhaven. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) maandag tijdens een campagnebijeenkomst.

De Eerste Kamer stemde vorige week in met het kraakverbod, wat betekent dat het kraken van leegstaande panden strafbaar wordt. De gemeenteraad van Utrecht nam een paar dagen later echter een motie van GroenLinks aan, waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen het kraakverbod te negeren.

Ook leden van het college in Amsterdam hebben zich kritisch uitgelaten over het kraakverbod. Het verbod is overigens officieel nog niet van kracht, dit zou in het najaar kunnen gebeuren.

De Utrechtse raad vindt dat het stadsbestuur zich tegen de nieuwe wet moet uitspreken en 'terughoudend' moet zijn bij de uitvoering ervan, omdat het kraakverbod volgens GroenLinks een oplossing is voor een 'probleem dat er niet is'.

Dit is tegen het zere been van de premier. Het is niet de bedoeling dat de domstad zich onttrekt aan een wet die door de Eerste en Tweede Kamer is aangenomen, zei hij. Wat hem betreft wordt de gemeente daarop aangesproken. "Zij behoren hun verantwoordelijkheid te nemen."

Er zijn twee manieren om te zorgen dat Utrecht het kraakverbod handhaaft. Via de gemeentewet kan het rijk de stad een aanwijzing geven dat de wet moet worden uitgevoerd. Daarnaast geeft de nieuwe wet eigenaren van leegstaande panden een sterkere rechtspositie. Zij kunnen gemeenten voor de rechter dagen om gekraakte panden te laten ontruimen, omdat het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid ontloopt, aldus Balkenende.