[Giro] Basso na vier jaar weer baas

Ivan Basso werd in de Arena van Verona na een spectaculaire editie gehuldigd als winnaar van de Ronde van Italië. Vanaf de start in Amsterdam tot aan het slotweekeinde, waarin de gevreesde Passo di Gavia op het programma stond, was de Giro het domein van de aanvallers. De beste was een renner die zich terugknokte na een dopingstraf.

Basso (32) gebruikte de berg waar hij vier jaar eerder zijn overmacht had bevestigd voor de greep naar de macht. Op de Passo del Mortirolo won de Italiaan in dienst van het sterke Liquigas vrijdag de ronde. Een bergrit en een individuele tijdrit later bedroeg zijn voorsprong op de verrassende nummer twee, de Spanjaard David Arroyo, uiteindelijk een kleine twee minuten. De Italiaan Vincenzo Nibali werd derde, de Nederlandse debutant Bauke Mollema knap twaalfde.

De verschillen met de naaste concurrenten waren groter toen Basso in 2006 voor het eerste de rittenkoers won. Gilberto Simoni, destijds derde, uitte zijn bedenkingen. Hij noemde Basso's optreden buitenaards en die woorden kregen in een week waarin voor het eerst een link was gelegd met de bloeddopingpraktijken van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes extra lading. Het was het eerste jaar dat Lance Armstrong na zeven zeges op rij niet in de Ronde van Frankrijk verscheen en de Girowinnaar mikte op de 'dubbel', het laatst vertoond door zijn landgenoot Marco Pantani in 1998.

Een dag voor de tourstart viel Basso van zijn voetstuk. Bjarne Riis, zijn ploegleider destijds bij CSC, haalde zijn kopman uit de ploeg, zoals de Duitser Jan Ullrich bij T-Mobile overkwam. De naam van Basso was iets te vaak genoemd in Operacion Puerto, de dopingzaak rond Fuentes. De bekentenis, een klein jaar later, dat hij van plan was geweest zich van doping te bedienen leverde hem een schorsing van twee jaar op waarmee hij een van de weinig sporters werd die in het omvangrijke schandaal uiteindelijk gestraft is.

"Het winnen van de Giro van 2006 was een hoogtepunt, daarna ben ik diep gevallen", vertelde Basso, die zichzelf tijdens zijn schorsing aan een streng trainingsregime onderwierp. "Ik heb er alles aan gedaan om het vertrouwen van de wielerfans terug te winnen." Eind 2008 keerde hij terug in het peloton, maar de machtige klimmer van weleer was niet meer dan een goede meerijder.

In de Giro van dit jaar hervond Basso de tred die hem bergop ooit de gelijke aan Armstrong maakte. In de vijftiende rit, met aankomst op de Monte Zoncolan, was hij onstuitbaar en pakte hij al veel tijd terug op Arroyo. De Spanjaard bleef lang de verrassende leider, met dank aan een monsterontsnapping waarmee hij vrijwel alle klassementsrijders op bijna dertien minuten had gezet.

Maar de vele klimkilometers in de slotweek hielpen Basso alsnog aan het roze. In de laatste bergrit over de Gavia, gewonnen door de Zwitser Johann Tschopp, verruimde de 33-jarige Italiaan gisteren de marge met Arroyo tot meer dan een minuut. Daarmee werd de afsluitende tijdrit in Verona (gewonnen door de Zweed Gustav Larsson) voor Basso een formaliteit en een ereronde.