Onderzoek stopgezet na sterfgevallen

Een onderzoek naar de behandeling van ernstig verwarde intensive-care patiënten is in een vroeg stadium gestaakt. In een groep patiënten die een bepaald middel kregen kwamen meer sterfgevallen voor dan in een groep patiënten die een placebo innamen. Dat meldt het UMC Utrecht zaterdag.

In het onderzoek kreeg een deel van de verwarde ic-patiënten rivastigmine, een medicijn dat op de markt is voor behandeling van de ziekte Alzheimer. Aan het onderzoek werkten zes Nederlandse ziekenhuizen mee, waaronder het UMC Utrecht.

Dat er meer sterfgevallen voorkwamen onder patiënten die het middel kregen, bleek eerder dit jaar, toen nog maar een klein deel van het beoogde aantal ic-patiënten aan het onderzoek was begonnen. Een verklaring hiervoor is er nog niet.

UMC Utrecht stelt dat niet uit te sluiten valt dat het verschil op toeval berustte. De onderzoekers vinden het nog te vroeg voor definitieve conclusies over de veiligheid van het medicijn bij de behandeling van ic-patiënten met acute verwardheid, ook wel delirium genoemd.

Toch is het onderzoek uit voorzorg onderbroken. Het onderzoek eindigde deze maand definitief. De onderzoekers hebben afgelopen week de deelnemers of hun familieleden en andere ic-artsen op de hoogte gebracht van het staken van het onderzoek.

Acute verwardheid komt veel voor op de ic. Het is volgens het UMC Utrecht een levensbedreigend probleem, waartegen de standaardbehandeling met een kalmerend middel vaak niet afdoende blijkt. Volgens het UMC Utrecht nemen veel ic-artsen aan dat rivastigmine ook helpt tegen acute verwardheid. Het onderzoek moest aantonen dat dit het geval is.

De gegevens wijzen er volgens het UMC Utrecht vooralsnog niet op dat rivastigmine bij deelnemende patiënten de duur van het delirium bekortte. Voor patiënten met Alzheimer heeft het afbreken van het onderzoek geen consequenties. Het middel is sinds 1997 op de markt.

Submitter:  Bron: Novum