Indonesië verplaatst standbeeld Obama

Het standbeeld van een jonge Barack Obama in Jakarta wordt na een protestactie op de sociale netwerksite Facebook verplaatst. Het beeld van de president van de Verenigde Staten verhuist van het Taman Temeng-park naar de basisschool die Obama bezocht in de jaren dat hij in Indonesië woonde. Dat heeft een woordvoerder van de stad vandaag gezegd.

De beslissing van het stadsbestuur om het beeld van een 10-jarige Obama met een vlinder in zijn hand te verplaatsen komt daags na de bekendmaking van de komst van de president naar Indonesië in maart.

Ondanks zijn populariteit onder Indonesiërs ontstond er kritiek toen het beeld in december in het park geplaatst werd. Tegenstanders gaven te kennen dat ze niets tegen Obama of de VS te hebben, maar dat een standbeeld op een prominente plek voorbehouden moet zijn aan nationale helden.

Initiatiefnemer van de protestactie op Facebook Hero Nugroho zegt: "Obama is een goede man, maar hij heeft niets voor Indonesië betekend." Meer dan 56 duizend mensen ondertekenden de digitale petitie.

Obama woonde tijdens zijn jeugd enkele jaren in Jakarta en de meeste Indonesiërs hebben de Amerikaanse president in hun hart gesloten. Ze hopen dat hij de relaties tussen het Oosten en het Westen kan verbeteren.