IJsland legt laatste hand aan Icesavewet

De begrotingscommissie op IJsland komt vandaag bijeen om de laatste hand te leggen aan nieuw wetsvoorstel over Icesave. Het moet de terugbetaling van de Icesavebanktegoeden aan Nederland en Groot-Brittannië regelen. Dat heeft de IJslandse krant Morgunbladid vandaag gemeld.

IJsland bereikte eerder een akkoord met Nederland en Groot-Brittannië over de compensatie voor gedupeerde spaarders van Icesave. Het parlement in Reykjavik paste die overeenkomst echter aan. Het stelde onder meer limieten aan het bedrag dat aan de spaarders in de twee landen kan worden terugbetaald. Nederland en Groot-Brittannië hebben daartegen bezwaren. Zolang dat zo blijft, kan IJsland niet met het Internationaal Monetair Fonds en andere kredietverstrekkers spreken over een oplossing voor de economische problemen van het eiland.

Volgens Morgunbladid houdt het nieuwe wetsvoorstel in dat de IJslandse regering ook na 2024 blijft garanderen dat spaarders hun geld terugkrijgen.

De regeling die de regering in Reykjavik met Nederland en Groot-Brittannië sloot, is op bij de bevolking van het eiland zeer onpopulair.