Hackte vriend Landis computer dopinglab?

Het computersysteem van het Parijse dopinglab Châtenay-Malabry heeft bezoek gekregen van een hacker. Deze hacker vervalste en verspreidde informatie over de onderzoeken naar Floyd Landis.

Châtenay-Malabry is een gerenommeerd dopinglab dat in juli van dit jaar de urinestalen van ‘Tourwinnaar’ Floyd Landis onderzocht. Het lab kreeg de voorbije maanden bezoek van een hacker die interne documenten oppikte. De inhoud van de documenten werd vervalst. Daarna zijn de vervalste documenten doorgestuurd naar diverse officiële instanties waaronder internationale organisaties als de UCI, WADA en IOC. Daarnaast is de informatie gestuurd naar journalisten en naar Howard Jacobs, de advocaat van Landis.

De mail met de documenten was ondertekend door Norman Crépin, die zich voordeed als medewerker bij Châtenay-Malabry. In de mail stond uitgelegd dat er in de bijlagen interessante informatie te vinden was. Daarnaast werd er melding gemaakt van het feit dat er in de dopingtests meermaals fouten waren geslopen. Zo zouden codes van diverse stalen verwisseld zijn geweest. "Onze excuses daarvoor", verontschuldigde Crépin zich namens Châtenay-Malabry zich.

Uiteindelijk bleek dat die Crépin niet voor Châtenay-Malabry werkte en dus een buitenstaander was die het dopinglab in diskrediet wilde brengen. De ontvangers van de mail kwamen hier vrij snel achter. In de mails stonden vele fouten: er werd krakkemikkig Frans gebruikt, de naam van het dopinglab was verkeerd gespeld en de documenten waren niet voorzien van een handtekening van de baas van Châtenay-Malabry.

De vraag is nu wie de hacker is? De afdeling computercriminaliteit van de Franse politie zou de dader alvast op het spoor zijn. De Franse sportkrant L’Equipe meent zelfs te weten dat het gaat om een persoon uit de omgeving van Floyd Landis. Landis noemt de beschuldigingen aan zijn adres alvast "onjuist en ongefundeerd" en noemt tegelijk de veiligheidsproblemen in Châtenay-Malabry "verontrustend".