RvD: Bazayev verrast in eerste etappe

De eerste rit in lijn van de Ronde van Duitsland is verrassend gewonnen door de Kazak Assan Bazayev. Hij bleef Danilo Napolitano en Erik Zabel voor in de massasprint.

De eerste etappe vond plaats tussen Düsseldorf en Bielefeld en kende op een venijnig klimmetje in de finale een vlak parcours. Na 35 kilometers trokken Anton Luengo, rijdend voor Euskatel en Andreas Matzbacher, voor de Oostenrijkse Continental Vorarlberg-ploeg, de stoute schoenen aan en zetten een ontsnapping op. Het tweetal liep uit naar een maximale voorsprong van iets minder dan zes minuten.

Het peloton besloot na de ravitaillering het tweetal te pakken. De Milram-ploeg voor Erik Zabel en de Discovery Channel-ploeg voor gele trui-drager Vladimir Gusev verzorgden de achtervolging. Zo'n 25 kilometer voor de finish waren Luengo en Matzbacher gegrepen door de hoofdmacht.

De derde categorie-helling, die plaatsvond in de finale van de etappe zorgde niet voor grote breuken in het peloton. Stefan Schumacher bleef even vooruit en iets later probeerde Sebastien Lang met een Ekimovje het peloton te ontglippen. Het mocht echter niet baten en het verwachte scenario massasprint kwam dus uit.

Napolitano bleek oppermachtig te zijn en leek met een groot gat op de rest naar ritzege te rijden. Als grote verrassing was het echter Assan Bazayev van de Astana-ploeg, die de Italiaan toch nog klopte op de streep met een halve fietslengte verschil. De coureur zorgde eveneens voor de eerste zege van de nieuwbakken kazachstaanse ploeg. In het algemeen klassement van de Ronde van Duitsland blijft Vladimir Gusev aan de leiding. Morgen krijgt de Rus het lastiger met een etappe door het middelgebergte van de Harz.

Uitslag eerste etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Assan Bazayev (Kaz)AST4:43.06
2.Danilo Napolitano (Ita)LAMz.t.
3.Erik Zabel (Dui)MRMz.t.
4.André Greipel (Dui)TMOz.t.
5.Alexander Usov (WRu)A2Rz.t.

Submitter:  Bron: FOK!