McEwen wint sprint in Romandië

Robbie McEwen heeft de eerste etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. In Payerne versloeg hij de Italianen Lorenzetto en Bennati in de sprint. Savoldelli behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Vandaag was vooraf gezien de enige echte kans voor de sprinters deze week. Met maar enkele heuveltjes te beklimmen, is het parcours in en rond Payerne de minst zware van de Ronde van Romandië.

Na een uur koersen was er de eerste serieuze ontsnapping van de rit. De 40-jarige Dimitri Konyshev ging er in z’n eentje vandoor. Al snel kreeg de Rus een voorsprong van vijf minuten. Bij de eerste doorkomst in Payerne kreeg hij een staande ovatie van het aanwezige publiek. Intussen bedroeg de achterstand van het peloton meer dan acht minuten op de renner van Team LPR.

Gaandeweg de etappe begon Davitamon-Lotto het tempo op te schroeven, terwijl de regen het wegdek inmiddels spekglad had gemaakt. Ook Lampre zette een mannetje in. Op de spaarzame steile gedeeltes verloor de oude Konychev zijn grote voorsprong, die maximaal elf minuten bedroeg. Hij werd op ongeveer twintig kilometer van de streep teruggepakt door het peloton.

Meteen nadat het peloton de Rus had ingerekend, volgden de demarrages elkaar in hoog tempo op. Op een heuveltje op zestien kilometer van Payerne, ontstond er een interessant groepje met grote namen als Vasseur, Halgand, Voeckler en Moos. Door een slechte samenwerking hielden de mannen niet lang stand. Hierna waren er nog enkele pogingen van De la Fuente en Albizu. Beiden hielden het niet langer dan een kilometer vol.

Na deze pogingen hielden de ploegen van Davitamon en Discovery Channel het tempo hoog. Hierop volgde na een bochtige aankomst een chaotische spurt, waarin het ieder voor zich was. McEwen toonde zich de met gemak de snelste. Voor Bram de Groot was er een eervolle vijfde plaats.

Morgen is er een etappe van 171 kilometer met start en finish in Porrentruy. Op de lastige hellingen bestaat er een kans dat we de klassementsrijders in actie gaan zien. Vooral op de Col de la Croix, een col van eerste categorie, zijn er demarrages te verwachten.

Ronde van Romandië – Eerste etappe – Payerne-Payerne – 169 kilometer

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1R. McEwenAUSDAV4.10,21
2M. LorenzettoITAMIL0.00”
3 D. Bennati ITALAM0.00”
4E. GasparottoITALIQ0’00”
5B. De GrootNEDRAB0’00”

Stand na eerste etappe

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1P. SavoldelliITADSC4.14,48
2R. McEwenAUSDAV0.02”
3D. BennatiITALAM0.07”
4B. De GrootNEDRAB0’09”
5A. MoosZWIPHO0’09”

Submitter:  Bron: FOK!