Klijnsma wil WW-premie herinvoeren

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het onlangs afgeschafte werknemersdeel van de WW-premie opnieuw invoeren. De heffing zou 0,5 procent moeten bedragen en een bedrag van 350 miljoen euro moeten opleveren. Met de opbrengst moet een deel van de deeltijd-WW worden gefinancierd, zo zegt Klijnsma.

De staatssecretaris verdedigt haar plan door te stellen dat het kabinet heeft afgesproken niet te bezuinigen op de WW-uitkeringen en de bijstand. "Niet zolang deze coalitie er zit, niet in 2010 en niet in 2011. Het lijkt alsof niemand zich dat realiseert, maar het is bijzonder, zo’n afspraak, onder deze barre omstandigheden", aldus Klijnsma "We gaan een naargeestige tijd tegemoet", zegt Klijnsma, die een grote ontslaggolf verwacht in het najaar.

Minister Donner van Sociale Zaken ziet niets in het plan om de WW-premie opnieuw in te voeren, want hij wil niet dat de koopkracht wordt aangetast. Volgens Klijnsma zou het de hoogste inkomens maximaal 75 euro op jaarbasis schelen. Zelf denkt Donner bijvoorbeeld aan een bezuiniging op baanbegeleiding voor werklozen.

Aanstaande maandag wordt de deeltijd-WW weer opengesteld. Het budget is hiervoor verhoogd naar 950 miljoen euro. Bedrijven die een terugval hebben door de crisis, kunnen aanspraak maken op de deeltijd-WW. Uitkeringsinstantie UWV behandelt de aanvragen en wijst deze toe of af.