Plasterk is gedonder bij TROS beu

Minister Plasterk (Media) dreigt de TROS met het intrekken van de erkenning als de omroep zich niet nauwkeurig aan de regels uit de Mediawet gaat houden.

Volgens de PvdA-bewindsman "lijkt de TROS het niet zo nauw te nemen met de regels" en moeten de raad van toezicht en directie van de omroep later dit jaar bij de aanvraag voor een nieuwe erkenning voor de komende vijf jaar overtuigend' aangeven de Mediawet precies na te leven. "Indien zij dit niet doet komt zij niet voor een volgende erkenning in aanmerking", schrijft Plasterk de Tweede Kamer.

De opmerkingen van Plasterk volgen op berichten onlangs in NRC Handelsblad dat het TROS-kinderprogramma Bibaboerderij deel uitmaakt van een marketingcampagne van supermarktketen C1000. Volgens een eerste onderzoek van het Commissariaat voor de Media zijn er mogelijk sponsorregels overtreden.

Bovendien is 'de indruk ontstaan' dat de TROS die regels mogelijk bewust heeft overtreden, en zelfs heeft laten vastleggen dat de supermarktketen een eventuele boete zou betalen. Volgens Plasterk was de TROS al de meest beboete omroep, voor onder meer het overtreden van sluikreclame- en sponsorregels, en is de grens nu bereikt.