GL: duidelijkheid over inlichtingen inval Irak

GroenLinks wil van premier Jan Peter Balkenende weten of Nederland ten tijde van de inval in Irak inlichtingen heeft gedeeld met de Amerikanen. Dat zei fractievoorzitster Femke Halsema naar aanleiding van een onthulling van het radioprogramma Argos zaterdag.

Argos toonde haar geheime documenten waaruit blijkt dat de Duitse en de Franse geheime dienst nauw samenwerkten met de Amerikanen. De Fransen ondersteunden vanuit de ambassade in Baghdad de Duitsers die informatie voor de Verenigde Staten inzamelden. Ook andere landen werkten samen met de Amerikanen, staat in de stukken. Nederland wordt er niet in genoemd. Wel staat er in dat ook landen die de inval 'politiek steunden' hielpen, bevestigde Halsema.

Frankrijk en Duitsland spraken zich tegen de inval uit. Nederland sprak haar 'politieke steun' uit. Volgens premier Balkenende is het daar ook bij gebleven. Halsema wil hem echter naar de Kamer roepen om te vragen of Nederland niet ook inlichtingen aan de Amerikanen heeft verstrekt of dat Nederland dit heeft gefaciliteerd.

De Verenigde Staten vielen in 2003 Irak binnen. Nederland verleende daar volgens het kabinet geen militaire steun aan. Maar vanwege aanhoudende publicaties waaruit het tegendeel zou moeten blijken en de politieke onrust daarover besloot de premier eerder dit jaar tot het instellen van een onderzoekscommissie naar de kwestie. Naar verwachting zullen ook de vragen van Halsema uiteindelijk bij deze commissie belanden.