GSM opladen met beweging

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology hebben gisteren een onderzoek gepresenteerd dat een technologie beschrijft waarmee elektrische energie opgewekt kan worden uit lichaamsbewegingen of zelfs het stromen van het bloed. Zij deden dit op de 'American Chemical Society's 237th National Meeting' in Salt Lake City.

De technologie is gebaseerd op het piëzo-elektrisch effect. Dit houdt in dat bepaalde kristallen een elektrische spanning afgeven als ze bewogen worden. Om energie op te wekken gebruikten de onderzoekers nanodraden van zinkoxide met een diameter die 5000 keer zo klein is als een mensenhaar.

Met deze draden kan een kleine generator worden gemaakt, die bijvoorbeeld in kleding verwerkt kan worden. Als deze generator op een plek zit waar de nanodraden voldoende bewogen worden, zal er voldoende energie opgewekt worden om bijvoorbeeld een MP3 speler of mobiele telefoon op te laden. Een generator kan zelfs in het lichaam geplaatst worden, om met de beweging van stromend bloed energie op te wekken.

Een groot voordeel van de gepresenteerde technologie is de mogelijkheid om vele kleine generatoren samen te laten werken. Maar volgens professor Zhong Lin Wang, de onderzoeksleider, is er nog verder onderzoek nodig om het geleverde vermogen en de geleverde spanning te verhogen.

De enige vereiste voor het opwekken van energie is de aanwezigheid van beweging. Volgens Wang kan de vinding dan ook een revolutie betekenen voor militaire technologie, biomedische toepassingen en personlijke elektronica als GSMs en dergelijke.

 

GSM opladen door te bewegen?

 

GSM opladen door lichaamsbeweging?