Gedragscode voor politie Rusland

Politieagenten in Rusland mogen niet langer drinken, gokken, roken of mobiel bellen tijdens werktijd. De Russische politie heeft een slecht imago en dat moet verbeterd worden. Over criminele zaken als corruptie en dergelijke is echter niets vermeld.

De meeste Russen mijden hun politieagenten, die graag een zakcentje bijverdienen. Om het tij te keren heeft het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken een gedragscode geïntroduceerd. Deze moet van het huidige politiekorps een groep keurige gentlemen maken. Op de lange lijst met ethische normen staat onder andere dat agenten niet langer mogen drinken of gokken tijdens werktijd. Ook mogen ze niet meer roken op straat of bellen in het OV. Daarnaast moeten ze galant en beleefd zijn.

Een Nederlandse internetondernemer die in Moskou woont en uit angst voor repressailes niet met zijn naam in de media wil verschijnen, vindt het bericht een lachertje. "Dat ze drinken, roken of gokken, is niet zo erg", stelt hij. "Als ze nou eens zouden stoppen met hun maffiapraktijken..."

Een auto van de Moskouse politie (Foto: Jan Voigtmann/Creative Commons Attribution 2.0 License)
Gedragen Russische agenten zich binnenkort voorbeeldig? (Foto: Jan Voigtmann/Creative Commons Attribution 2.0 License)
 

De ondernemer is inmiddels gewend aan de corruptie. "Ik word regelmatig aangehouden", zegt hij. "Je moet altijd een stapel documenten op zak hebben. Omdat ze moeite hebben met mijn naam, is die op elk document weer anders gespeld. Laatst beweerde een agent dat ik valse papieren had. 'Kijk maar, er staan verschillende namen op', zei hij uiterst serieus. Ik moest een paar honderd roebels betalen anders zou hij me 'in de cel flikkeren'. Dat ging allemaal heel grof."

Het mag algemeen bekend worden veronderstelt dat de Russische agenten zich bezig houden met smerige zaakjes. Mensen met kritiek op de regering worden zonder pardon in de cel gezet, winkeliers en prostituees kunnen rekenen op bezoekjes waar agenten beschermgeld komen ophalen en bedrijven kunnen zelfverzonnen claims op belastinggeld verwachten. Zelfs voor moord draait de Russische politie haar hand niet om. Hoewel er nog geen veroordeling is inzake de moord op Anna Politkovskaja, is wel bekend dat de voorbereidingen gedaan zijn met hulp van leden van de veiligheidsdienst en agenten van politie.

Ook de interne werkwijze van de Russische politie is niet bepaald netjes te noemen. In een Moskous district heeft een korpschef de onderarm van een agent afgehakt met een bijl. De site www.life.ru meldt dat de arm nog aan 'een smal strookje huid' zou hangen en de betrokken korpschef is ontslagen.

De Nederlandse ondernemer denkt dat de corruptie bij de Russische politie onmogelijk uit te roeien is met ontslagen of codes. "Laatst vroegen mijn Russische collega’s zich af of er ook niet-corrupte agenten bestaan. Statistisch gezien zouden die hier ook moeten zijn, maar ik heb ze niet gezien."