Schrijver John Updike (76) overleden

De Amerikaanse schrijver John Updike is gisteren overleden. Dat heeft zijn uitgever bekendgemaakt. Updike, die aan longkanker leed, stierf in een hospice in Massachusetts. Hij is 76 jaar oud geworden.

Updike werd geboren in Reading in Pennsylvania en studeerde Engels aan de Universiteit van Harvard. Hij werkte voor het satirische Harvard Lampoon Magazine en schreef voor het tijdschrift The New Yorker. In zijn werk kwamen seksuele spanning en spirituele en morele angstgevoelens in kleine leefgemeenschappen voor.

Updike schreef ruim twintig romans. Hij was vooral bekend om zijn Rabbit-reeks over de hoofdpersoon Harry 'Rabbit' Angstrom. De auteur won in 1981 de Pullitzer Prize in de categorie fictie voor Rabbit is Rich. Tien jaar later kreeg hij de prijs opnieuw, ditmaal voor Rabbit at Rest.

Hij was ook dichter, schreef korte verhalen en essays. Jarenlang werd hij genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur, maar hij heeft die nooit gekregen.

Zijn bestseller The Witches of Eastwick uit 1984 werd in 1987 verfilmd met rollen van onder anderen Jack Nicholson, Susan Sarandon, Cher en Michelle Pfeiffer. In oktober vorig jaar verscheen het vervolg The Widows of Eastwick, zijn laatste boek.