Angstzweet werkt besmettelijk

Gapen en lachen kan aanstekelijk werken. Wetenschappers zijn er achter gekomen dat ook angstgevoelens door anderen worden opgepikt. Onderzoek heeft uitgewezen dat angstzweet bepaalde signalen uitzendt die onbewust door anderen worden opgepikt. Dit gegeven zou kunnen verklaren waarom mensen die normaal heel zelfverzekerd zijn soms zonder duidelijke reden overvallen worden door twijfels.

Om er achter te komen of we angst kunnen ruiken, verzamelden de wetenschappers van de Stony Brook University in New York zweet van sky-divers en lieten dit vervolgens ruiken aan derden. Het zweet werd verzameld door absorberende pads onder de oksels van de veertig vrijwilligers te plakken. Een tweede groep had vervolgens de nobele taak de bezwete pads te besnuffelen. Uiteraard waren er ook monsters van 'normaal' zweet bij, het zweet van mensen die niet op het punt stonden zich van een berg te storten.

Eerdere onderzoeken hadden al uitgewezen dat het aan de hand van zweet vast te stellen is of iemand net een enge film of een comedy heeft gekeken. De wetenschappers uit New York denken dat er wellicht een sociale component is die ervoor zorgt dat emotionele stress letterlijk 'besmettelijk' is.

Reuk speelt bij mensen een belangrijkere rol dan lang werd gedacht. Zo is bij het selecteren van een partner geur doorslaggevend. Ook gaat bij vrouwen door de geur van borstvoeding het libido omhoog. Dit omdat ze door deze geur zouden beseffen dat de tijd rijp is voor een baby.


Angstzweet werkt besmettelijk  (foto: DAG)