Europese aandelenmarkten in het rood

De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag lager gesloten, op toenemende zorgen over een langdurige, diepe recessie. De automotive-sector stond onder druk na winstwaarschuwingen van Renault en Peugeot-Citroën en zwakke resultaten van vrachtwagenfabrikant Volvo.

De EuroStoxx 50 sloot vrijdag 4,8% lager op 2.333,28. De DAX-30 daalde 5,0% tot 4.295,67, de CAC-40 sloot 3,5% lager op 3.193,79 en de FTSE-100 verloor 5,6% tot 3.883,36.

Renault daalde in Parijs bijna 13%, nadat de autofabrikant zijn omzet- en winstdoelstelling voor het jaar neerwaarts bijstelde. Het bedrijf gaat nu uit van een marge van maximaal 3% in plaats van 4,5%, vanwege het instorten van de Europese automarkt.

Sectorgenoot Peugeot-Citroen ging aanvankelijk ook flink omlaag nadat het zijn margeverwachting neerwaarts bijstelde, maar beperkte de verliezen uiteindelijk tot 1,5%.

Volvo verloor 15% nadat het bedrijf een winstdaling over het derde kwartaal rapporteerde van 37%. Het bedrijf stelt dat de Europese markt voor vrachtwagens in 2008 niet zal groeien.

Air France-KLM moest in Parijs 3,1% prijsgeven, nadat de luchtvaartmaatschappij waarschuwde dat het erg moeilijk zal worden om dit jaar de doelstelling voor het operationeel resultaat te halen.

Oliewaarden lagen opnieuw onder druk, nadat de Opec aankondigde dat het de olieproductie terugschroeft met 1,5 miljoen vaten olie per dag. De olieprijs bleef vrijdag desondanks dalen, tot $64,35 per vat. Aandelen Royal Dutch Shell and BP verloren meer dan over 5%.

In Amsterdam viel Ahold op met een winst van 10,7% nadat het supermarktconcern beter dan verwachte derdekwartaalcijfers publiceerde.

Wall Street ging fors lager van start, maar de dalingen waren minder dramatisch dan aanvankelijk werd gevreesd. Omstreeks 18.45 uur lagen de indices op Wall Street nog steeds lager met de Dow 4,5% lager en de Nasdaq 3,4% in de min.

Meer economisch nieuws vind je ook op het FOK!forum .