Maximale looneis van 3,5% volgend jaar

De maximale looneis van de vakbeweging wordt volgend jaar 3,5 procent. In ruil voor de loonmatiging neemt het kabinet maatregelen voor koopkrachtverbetering. Dat is de uitkomst van het akkoord dat kabinet, werkgevers en vakbonden gisterenavond hebben gesloten tijdens het najaarsoverleg.

Minister-president Jan Peter Balkenende was na afloop van het jaarlijkse topberaad tevreden. Volgens hem kan door de samenwerking met sociale partners Nederland sterker uit de economisch moeilijke tijden komen. "Een gematigde loonontwikkeling, geen btw-verhoging en geen WW-premie voor werknemers. Dat zijn zaken die Nederland sterker maken", aldus de premier.

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken maakte tijdens het overleg ook extra verzachtende maatregelen bekend bij de nieuwe regeling voor buitengewone zorgkosten. Hierdoor zien alleenstaande minima en ouderen toch hun koopkracht in 2009 stijgen, zoals de vakbeweging had gevraagd.

Al voorafgaand aan het najaarsoverleg waren de partijen optimistisch gestemd. De vakcentrale FNV, werkgeverskoepel VNO-NCW en minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) hadden al eerder een akkoord gesloten over het aftoppen van de ontslagvergoedingen. Dat maakte een einde aan de hevige ruzie over versoepeling van het ontslagrecht.

Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius was vertrouwen "de sleutel tot de succesvolle uitkomst" van het najaarsoverleg. "In de financiële wereld is dat vertrouwen volkomen zoek. In de polder hebben de hoofdrolspelers het vertrouwen na een hele vervelende periode hervonden."

Een gematigde loonontwikkeling is nodig om te voorkomen dat de inflatie door een loonprijsspiraal wordt opgedreven. Al eerder schrapte daarom het kabinet de geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent. In ruil voor loonmatiging schrapt het kabinet nu ook de WW-premie voor werknemers. Hierdoor houden zij van hun salaris gemiddeld netto toch circa één procent meer over.