Minder slachtoffers malaria dan gedacht

(Novum/AP) - Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal mensen dat ieder jaar malaria krijgt twee keer kleiner dan gedacht werd. Betere meetmethodes hebben ervoor gezorgd dat de schatting van vijfhonderd miljoen mensen die jaarlijks malaria krijgen met de helft verlaagd kon worden. Dat heeft de WHO donderdag gezegd.

De nieuwe schatting is gebaseerd op betere gegevens in landen buiten Afrika. Voor Afrikaanse landen is gebruikt gemaakt van cijfers uit plaatselijk onderzoek, nationale statistieken en ecologische informatie. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen is de schatting gebaseerd op gegevens uit 2006, de meest recente cijfers.

Het dodental als gevolg van malaria heeft de WHO niet veranderd. In 2006 zijn 881 duizend mensen aan de ziekte omgekomen, vooral kinderen onder de 5 jaar. Een gebrek aan medische hulpverlening, slechte voorzieningen en gebrekkige informatie zijn de grootste obstakels voor de verspreiding van medicijnen.

Malaria is een infectieziekte die wordt verspreid door muggenbeten en heeft koorts, rillingen, misselijkheid en kortademigheid als symptomen. De ziekte treft vooral arme mensen in afgelegen gebieden. Afrika wordt nog steeds het hardst getroffen door malaria, gevolgd door Zuidoost-Azië.