14-jarige afperser scooterrijder vrijgelaten

Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat in beroep tegen de vrijlating van de 14-jarige verdachte uit Den Haag, die met geweld een scooter wilde stelen. De uit Algerije afkomstige jongen heeft volgens justitie twee weken geleden met een 11-jarige kompaan geprobeerd geld en een scooter afhandig te maken van een 17-jarige Hagenaar. De verdachte zou ook met een mesje hebben gestoken.

De rechtbank in Den Haag schorste vanmiddag het voorarrest van de 14-jarige verdachte. Het OM laat weten naar het gerechtshof te stappen omdat 'in deze zaak met name sprake is van een geschokte rechtsorde'. De jongen zat de afgelopen twee weken in een jeugdinrichting, en daar wilde het OM hem nog zeker dertig dagen vasthouden.

De 11-jarige jongen is overgedragen aan de kinderbescherming. Jongeren onder de 12 kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Op een filmpje op internet is te zien hoe twee jonge jongens het slachtoffer slaan in het Zuiderpark in Den Haag. De 14-jarige werd nog dezelfde dag, 25 augustus, aangehouden. Nog onbekend is wanneer de zaak voor de rechter komt; het onderzoek is nog niet afgerond. Het OM sluit meer aanhoudingen niet uit.

'Laat me rijden'
De video kun je hier bekijken.