Werkstraf na bedreigen Feyenoorder Bosz

Oud vice-voorzitter van voetbalclub Volendam Peter van de Rijt is gisteren veroordeeld tot 100 uur werkstraf wegens het bedreigen en belasteren van de technisch directeur van Feyenoord,  Peter Bosz. Hij kon het niet verkroppen dat Bosz succesvol aan de slag was bij de Rotterdammers, terwijl hij naar eigen zeggen nog geld tegoed had van Bosz.

Van de Rijt stond Bosz in de jaren tachtig van de vorige eeuw terzijde bij zijn transfer van RKC Waalwijk naar het Franse Toulon. En daar krijgt Van de Rijt nog steeds geld van, zo beweert hij. Daarom zond hij Bosz verleden jaar zomer e-mails vol aantijgingen over geheime bankrekeningen, gestolen briefpapier van RKC, het wegsluizen van tekengeld en het ontduiken van de belasting in de Franse tijd van Bosz.

De technisch Feyenoord-directeur was er eerst niet onder de indruk. Maar uiteindelijk deed hij toch aangifte van de volgens hem valse beschuldigingen. Van de Rijt beweerde gisteren in de rechtbank dat Bosz hem twintig jaar terug omgerekend 4.500 euro had beloofd alsmede de kosten van de Franse les van Van de Rijt (800 euro).

Het interesseerde de rechter niets.  ''Of zaken nu waar zijn of niet, dat is niet van belang. Puur de vijandigheid en de dreigingen zijn voldoende om u te veroordelen voor het chanteren van Bosz.'' De werkstraf van 100 uur viel lager uit dan geëist, mede vanwege de wankele gezondheid van Van de Rijt.

Peter van de Rijt, die als vice-voorzitter van Volendam keihard door de mand viel,  was het niet eens met de veroordeling. De tegenwoordig als voetbalcolumnist actief zijnde Van de Rijt  gaat in hoger beroep en neemt een advocaat in de arm, want ''dit is krankzinnig''.