Onderzoekers trainen zelfmoordvissen

Amerikaanse onderzoekers willen vissen gaan trainen die uit zichzelf een net in zwemmen wanneer ze een toon horen die aangeeft dat het voedertijd is. Hierbij gebruiken ze de Pavlov-methode; iedere keer als ze gevoerd worden, horen ze een signaal. Dit signaal gaan ze geleidelijk associëren met voedsel en daar reageren ze op.

Als de vissen gewend zijn aan het signaal, worden ze losgelaten in open water. Hier kunnen ze doorgroeien tot ze de juiste grootte hebben bereikt om verkocht te worden op de markt. Tegen de tijd dat ze groot genoeg zijn, gebruiken de onderzoekers het signaal om ze zelf in de klaargezette kooien te laten zwemmen. Dat is althans het idee.

“Het klinkt vreemd, maar het kan echt”
, aldus Simon Miner, een onderzoeksassistent van het maritiem-biologisch laboratorium dat 270.000 dollar subsidie voor het onderzoek ontving. Volgens hem zouden de Pavlov-vissen mogelijk makkelijker overleven in het wild omdat ze elke paar dagen gevoerd kunnen worden. Op deze manier zouden ze op de lange termijn ook bedreigde vissoorten aan kunnen vullen.

Vissen op deze manier kweken zou een enorme geldbesparing kunnen opleveren. De grote vraag blijft uiteraard wel hoeveel van deze vissen uiteindelijk zullen terugkeren.