Cyprus en Malta overgegaan op de euro

Icoon Economie De mediterrane landen Malta en Cyprus hebben middernacht de euro ingevoerd. Hierdoor betalen nu 15 van de 27 EU-lidstaten met de euro.

De Cypriotische pond en de Maltese lira blijven nog een maand lang geldig als betaalmiddel. Daarna zal alleen de euro nog bruikbaar zijn. Veel bedrijven op Cyprus hebben zich verplicht om niet de prijzen te verhogen. In beide vakantielanden houdt de overheid toezicht om inflatie te voorkomen.

In Cyprus geldt de euro alleen voor het zuidelijk gedeelte van het land. Turks Noord-Cyprus, dat alleen door Turkije erkend is, zal de Turkse lira behouden. Overigens heeft die staat verklaard er geen bezwaar tegen te hebben de euro in te voeren. Als dat gebeurt zal alsnog het hele eiland de euro gebruiken.

Slowakije zal volgend jaar waarschijnlijk toetreden tot de eurozone. Het jaar daarop volgt Litouwen en in 2011 Estland. In 2012 is het de beurt aan Letland en Bulgarije en in 2014 Roemenië en Polen. Pas later zullen Tsjechië en Hongarije de euro invoeren. Ook Zweden moet officieel de euro invoeren, maar de Europese instituties hebben er vrede mee als Zweden dat niet wil. De beslissing voor invoering van de euro was namelijk al genomen voordat Zweden lid werd van de EU.