Beelden van 'stungunmoord' vrijgegeven

Icoon BuitenlandsDe beelden van Canadese politiemannen die op 14 oktober een Pool uitschakelen met hun stunguns, zijn vrijgegeven. De Pool overleed later. De maker van de beelden, ene Paul Pritchard, eiste zijn in beslag genomen filmopslag terug, en kreeg die vorige week toen hij met juridische maatregelen dreigde.

Het slachtoffer is Robert Dziekanski. Hij is 40 jaar geworden. Om een bezoek te brengen aan zijn moeder die in British Columbia leeft, nam hij voor het eerst in zijn leven het vliegtuig. Op het Vancouver International Airport ging er iets mis. Zijn moeder Zofia Cisowski en hij ontlopen elkaar. Uiteindelijk krijgt Zofia te horen dat Robert niet is gearriveerd, en keert huiswaarts.

Ondertussen brengt Robert tien uur door in de aankomsthal. Hij spreekt geen Engels en raakt geërgerd. Nadat hij wat schade aanricht, wordt hij omringd door Canadese politieagenten, waarvan één schietgrage diender, die al voordat hij enig contact heeft gehad met Robert aan zijn opperste vraagt of hij mag schieten. Dat mag hij. Nadat de agenten even proberen om met Robert te praten, begint laatstgenoemde agent hem te elektrocuteren. Als gevolg hiervan overlijdt Robert.

Voordat de beelden waren vrijgegeven, beweerde de politie dat zij gedwongen was om de stungun te gebruiken, omdat Robert haar zou hebben aangevallen. Na de openbaarmaking van de beelden werd deze verklaring weer vervangen: de beelden zouden een eenzijdig beeld van de werkelijkheid geven. Er is inmiddels een onderzoek ingesteld naar het hele gebeuren. Zofia Cisowski wil dat de Canadese overheid niet langer gebruik maakt van de stungun, die zij de mensendoder noemt.

Stunguns geven elektrische schokken af van - meestal - 50.000 Volt tegen een laag Amperage en zijn doorgaans ongevaarlijk zij het pijnlijk. Ze worden gebruikt om agressieve verdachten tijdelijk uit te schakelen zonder geweld te hoeven gebruiken. Waarom in dit geval de man is overleden is nog onduidelijk.


'Mensendoder'

Lees ook op het Forum
Met dank aan prupke voor de submit.