Queen Elizabeth zet koeien te koop

De lage melkprijs heeft al menig veeboer tot wanhoop gedreven, en nu moet zelfs één van de rijkste vrouwen op aarde eraan geloven. Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië zet nu ook preventief haar kudde Ayrshirekoeien in de etalage.

De kudde bevat 175 koeien en 160 kalveren. "Ze worden verkocht omdat het niet langer een levensvatbare operatie is", zo laat een woordvoerder van de koninklijke boerderij bij kasteel Windsor weten tegenover krant The Times.

Omgerekend 28 eurocent per liter moet de melk in het Verenigd Koninkrijk opleveren. Aangezien de productie van de melk 32 eurocent per liter kost, moet er dus geld bij. De Jersey-koeien mogen nog wel op de koninklijke weilanden blijven grazen. Deze koeien leveren al sinds 1849 melk aan de koninklijke familie. De melk van deze koeien dient ook als basis voor room en ijs.

Als het nog langer doorgaat met de daling van de melkprijs, blijven er nog weinig melkveehouderijen over in Groot-Brittannië. In de afgelopen tien jaar is het aantal melkveehouderijen er met veertig procent afgenomen.