Boekje 'Seks en Islam' moet voorlichters helpen

Soa Aids Nederland heeft vandaag een boekje gepresenteerd onder de titel 'Jongeren, seks en islam'. Het is bedoeld als hulpmiddel voor mensen die beroepshalve te maken hebben met voorlichting aan moslimjongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst.

Moslimjongeren blijken namelijk niet altijd te weten wat religieuze en culturele gebruiken zijn. Ook onder sommige deskundigen heerst verwarring over wat de islam zegt over bijvoorbeeld uithuwelijken en eerwraak.

Uit een onderzoek uit 2005 kwam naar voren dat er speciale aandacht nodig is voor de seksuele gezondheid van allochtone jongeren. In vergelijking met Nederlandse jongeren, hebben Marokkaanse en Turkse jongeren minder kennis over seks en voelen zich minder vaardig om over seksualiteit te praten. Ze weten minder goed wat ze wel en niet willen en zijn minder in staat om hun eigen grenzen te stellen of om de grenzen van de ander te respecteren. Ze praten opvallend weinig met hun ouders over seksualiteit. Ondertussen hebben Marokkaanse en Turkse jongens wel meer seksueel contact dan Nederlandse jongens.

Uit het onderzoek bleek ook dat jongeren die maagdelijkheid voor het huwelijk belangrijk vinden, de eerste keer vaker onveiliger vrijen dan jongeren die niet als maagd het huwelijk ingaan. ''Daarmee kun je rekening houden als je voorlichting geeft'', meent Jos Poelman, één van de drie auteurs van het boekje.

Ook homoseksualiteit is volgens hem een heikel punt voor veel moslimjongeren. ''Voorlichters moeten daaraan aandacht besteden. Maar niet vanuit de Nederlandse optiek dat homoseksualiteit gewoon geaccepteerd moet worden. Je kunt moslimjongeren die een geheim met zich meedragen beter wijzen op de sociale steun in hun omgeving.''

'Jongeren, seks en islam' werd vanmiddag overhandigd door Jihad Alariachi van het tv-programma 'De Meiden van Halal'. De heer drs. M.P. van Gastel, Programmadirecteur-generaal Jeugd en Gezin, nam het in ontvangst. Zijn minister, André Rouvoet, was verhinderd.