Nederland kiest Provinciale Staten en Eerste Kamer

Icoon VerkiezingenNederland gaat vandaag naar de stembus voor de verkiezingen van Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Om 07:30 uur gaan de stemlokalen open. Tot 21:00 uur vanavond kan er gestemd worden. Door een aanpassing van de Provinciewet is het aantal zetels dat beschikbaar is nu behoorlijk minder dan vier jaar geleden. Door de nieuwe wet zijn in totaal 200 zetels in de provinciale staten geschrapt.

De opkomst is vaak niet heel erg hoog. Ongeveer de helft van de stemgerechtigde Nederlanders gaat stemmen. In de campagne werd deze keer vooral benadrukt dat de leden van Provinciale Staten de Eerste Kamer kiezen. Nu er een nieuw kabinet is, is het voor de coalitiepartijen belangrijk om ook in de Eerste kamer een meerderheid te hebben. Gezien de peilingen is het nog maar de vraag of dat zal gebeuren.

Fractieleiders Marijnissen en Rutte van de oppositiepartijen SP en VVD zeiden gisteren al een aantal kabinetsplannen te zullen torpederen als zij een meerderheid halen.

PvdA-fractievoorziiter Tichelaar zei daarover dat de SP en de VVD de concrete voorstellen daarover eerst maar eens moeten afwachten.

-
FOK!-poll: Wat stem jij vandaag?