'Jongeren radicaliseren buiten de moskee'

BinnenlandsAls jongeren van Turkse komaf radicaliseren, dan gebeurt dat buiten de moskee. Jongeren die een moskee bezoeken radicaliseren niet, omdat imams bij de eerste tekenen ingrijpen. Dat zegt Rachid Bal, bestuurslid van de Nederlands Islamitische Federatie (NIF).

Bal reageert op een een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) dat gisteren werd gepubliceerd en waarin staat dat meer jongeren van Turkse afkomst radicaliseren. ''Jongeren die bij ons aangesloten zijn, volgen ons pad en dat is niet radicaal. Als zij teleurgesteld de moskee verlaten, zouden ze kunnen radicaliseren, maar wij doen er alles aan om dat te voorkomen'', zegt Bal.

''We voelen ons aangesproken op dit thema en we zien dat we jongeren die de moskee bezoeken positief kunnen beïnvloeden, maar soms is het niet te voorkomen dat een jongere radicaliseert als hij de moskee verlaat.'' De NIF traint imams om in te kunnen grijpen bij de eerste tekenen van religieus extremisme. Ook zijn er activiteiten en bijeenkomsten waar jongeren dit thema bespreken.

Bal heeft nog nooit meegemaakt dat jongeren binnen de moskee radicaliseren. ''Maar je moet ze binnen hebben om iets met ze te kunnen doen.'' Hij constateert wel dat jongeren zich Turkser gaan gedragen, omdat zij zich onder druk gezet voelen om hun identiteit los te laten. ''Maar in die gevallen legt iemand meer nadruk op de Turkse cultuur en op het Turks zijn. Niet op zijn religie'', aldus Bal.

Weerstand
Overigens vermeldde het rapport van de NCTb gisteren ook dat veruit de meeste moskeeën en islamitische organisaties in Nederland zich steeds meer afkeren van radicalisering en maatregelen nemen om radicaal gedrag tegen te gaan. ''De weerstand van de moslimgemeenschap in ons land tegen radicalisering neemt verder toe. ''

De NCTb zei verder bezorgd te zijn over polarisatie in de samenleving. Die is echter niet alleen het gevolg van de toenemende invloed van radicale moslims. Oók extreemrechtse uitingen dragen er aan bij. In de afgelopen tijd waren er diverse gevallen van interetnisch geweld, waarbij het in meer dan de helft ging om extreemrechts geweld door Lonsdalejongeren, Skinheads en de Nationale Alliantie.