Kamer voor herkenningsteken ME'er

ME\'erEen meerderheid van de Tweede Kamer wil de herkenbaarheid van leden van de Mobiele Eenheid (ME) van de politie vergroten. Dat kan door een nummer of ander teken op bijvoorbeeld de helm. Als een ME'er zich zou hebben misdragen, is het op die manier makkelijker te achterhalen wie hij of zij precies was.

Het CDA en de PvdA lieten zondag weten dit pleidooi van de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, te delen. Voor mensen die te maken hebben gehad met excessief geweld van de politie, is het volgens hem moeilijk een klacht in te dienen omdat ze de identiteit van de betrokken agenten niet kennen. Hij pleitte er daarom in het tv-programma Buitenhof opnieuw voor identificatie van ME'ers mogelijk te maken. Die zouden op de helm een klein nummer kunnen dragen.

Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) liet eerder dit jaar naar aanleiding van ditzelfde pleidooi van de ombudsman al weten de herkenbaarheid van ME'ers omwille van hun eigen veiligheid niet te willen vergroten. Zo denkt de minister er nog steeds over, aldus zijn woordvoerder. Brenninkmeijer zei in Buitenhof dat als hij er met de minister niet uikomt, het een taak van de Kamer is er iets aan te doen.

Het CDA heeft er geen bezwaar tegen als ME'ers door een nummer achteraf zijn te traceren zolang dat geen direct gevaar oplevert voor de individuele agent, zei Rendert Algra van de regeringsfractie. Bij een collectief optreden, zoals bij de ME het geval is, liggen de verantwoordelijkheden anders dan bij een gewone agent, aldus Algra.

De politie moet volgens Algra wel per situatie bekijken of een herkenningsnummer zichtbaar moet zijn. Als dat extra risico's met zich mee zou brengen, moet het achterwege blijven. Algra denkt daarbij aan de inzet van arrestatieteams of aan zeer gewelddadige situaties waarbij de ME is betrokken.

De PvdA, de grootste oppositiepartij, is het ook met de ombudsman eens dat ME'ers te herkennen moeten kunnen zijn. Dat zou kunnen met een klein nummer of een ander teken, zei Kamerlid Piet Straub. Deskundigen moeten zich er volgens hem maar eens over buigen wat de beste mogelijkheid is.