Dodelijke teek rukt op in Nederland

Icoon Wetenschap De gevaarlijke dermacentor reticulatus teek is bezig aan een opmars in Nederland. De teek heeft de bijnaam 'hondenkillerteek', omdat het voor honden de dodelijke ziekte babesiose overbrengt. Voor mensen is de teek waarschijnlijk ook gevaarlijk. Dat is de conclusie van de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Onderzoeker Frans Jongejan meldde eerder al dat de Zuid-Europese teek zich in Nederland had gevestigd. De teek heeft zich nu over het hele land verspreid.

Teek Jongejan begon met zijn onderzoek nadat er in Den Haag en Arnhem vier honden waren gestorven door een tekenbeet van de dermacentor. Ook werden veel honden ziek door de beet. Als de hond niet snel na de beet door de dierenarts wordt geholpen dan zal hij sterven. De teek veroorzaakt bloedarmoede en nierfalen bij de dieren. Jongejan vroeg huisartsen om losgemaakte teken naar hem op te sturen. Hij kreeg er vierduizend binnen, een combinatie van normale Nederlandse teken, dodelijke dermacentors en tropische onbekende teken.

De teken werden onderzocht op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën. De onderzoekers troffen in de dermacentor bacteriën van de Rickettsia familie aan. Deze bacteriën kunnen voor mensen gevaarlijke aandoeningen veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking. Jongejan kan echter niet zeggen of de dermacentor teek dodelijk is voor mensen. Maar de onderzoeker laat weten dat het zeven jaar duurde voordat de link tussen de normale teek en de ziekte van Lyme werd gelegd.