Joden zijn woedend op Harry de Winter

Icoon BinnenlandsDe joodse televisiemaker Harry de Winter is niet bepaald populair bij zijn geloofsgenoten, zo vertelt hij vandaag aan de Volkskrant. "In bepaalde gedeelten van Amsterdam word ik gehaat." Nog al eens wordt de programmamaker uitgescholden en getrakteerd op een rochel.

Deze woede is het gevolg van De Winter's activiteiten voor Een Ander Joods Geluid. Dat is een Nederlandse stichting, die is opgericht om het 'stilzwijgen' van de Nederlandse joden over de bezettingspolitiek van Israël te doorbreken, en vredesactiviteiten te ondersteunen. Dat zijn inspanningen voor EAJG niet door iedereen wordt gewaardeerd, raakt De Winter niet, integendeel zelfs: "Ik heb medelijden met die mensen."

De 56-jarige De Winter werd bekend als presentator van Wintertijd, waar binnenkort een boekversie van verschijnt. Hij is tevens het brein achter televisiehits zoals Lingo, Taxi en Pleidooi, maar zelf is hij vooral trots op zijn culturele activiteiten. "Ik hoop niet dat straks op mijn grafsteen 'Harry de Winter - Lingo' komt te staan."


Harry de Winter