Koninginnedag grotendeels rustig verlopen

Icoon KoningshuisKoninginnedag is in heel Nederland over het algemeen goed verlopen. Bij de vooraf aangekondigde fouilleeractie zaterdagnacht in Amsterdam is niemand aangehouden. In Rotterdam braken er rellen uit door vijftig, voornamelijk mannelijke, jongeren. De politie moest een charge uitvoeren om de gemoederen tot rust te brengen.

Amsterdam
Bij fouilleeractie van de politie was vooral gericht tegen wapenbezit. Dit uit ervaringen van vorig jaar. Toen waren er verscheidene ongeregeldheden in de nacht na Koninginnedag. Rond 23.30 uur begonnen de acties, waarvan de meesten op het Rembrandtplein werden verricht. Ook het Leidseplein, het Spui en de Wallen waren het toneel voor de politie. Ruim zeshonderd personen en twee auto's zijn onderzocht. Een 'bijzonder' resultaat, aldus de politie.

Het feest in de hoofdstad kwam erg laat op gang doordat de weersverwachtingen niet klopten. In Amsterdam is het de gehele dag zo goed als droog geweest. Hierdoor kwamen de meeste mensen pas in de middag. Ruim 325 duizend mensen bezochten Amsterdam, minder dan vorig jaar toen er 400 duizend mensen naar het westen reisden.

Rotterdam
Ook in Rotterdam verliep Koninginnedag grotendeels zonder problemen. In de regio Rotterdam zijn 48 mensen aangehouden, onder andere wegens openlijke geweldpleging, dronkenschap, belediging of verstoring van de openbare orde. Bij toeval liep de politie ook een verdachte van de rellen na Feyenoord - Ajax van april vorig jaar tegen het lijf.

Een groep van enkele tientallen jongeren pleegden aan het begin van de middag vernielingen in de metro. Ook liepen ze over geparkeerde auto's. Op het moment dat de politie in wilde grijpen, gooiden de jongeren voorwerpen naar de politie waarbij één agent gewond is geraakt. Hierbij zijn elf van de 48 aanhoudingen verricht.