'Z-Dakota gaat abortus bij incest verbieden'

Icoon AlgemeenDe Amerikaanse gouverneur van Zuid-Dakota Mike Rounds zegt dat hij geneigd is een wet te ondertekenen die nagenoeg elke vorm van abortus in zijn staat verbiedt. Alleen als het leven van de moeder op het spel staat, mag een dokter een abortus uitvoeren. In elk ander geval is het een misdaad. Ook bij verkrachting of incest mag er volgens de aanstormende wet geen abortus plaatsvinden.

Organisaties die de wet wilden verhinderen, hebben door geldproblemen gefaald. Anonieme gevers steunen het verbod daarentegen met gulle giften. Zo heeft iemand één miljoen dollar geschonken. De wetgevende macht heeft een speciale rekening geopend waar men donaties kan storten.

Als de wet er feitelijk doorkomt, zou dat een aparte situatie creëren voor verkrachte vrouwen. Als een vrouw een kind zou baren van een verkrachter, dan zou die man dezelfde ouder- en omgangsrechten als de moeder hebben. "Het idee dat zo iemand zich met het leven van je kind zou kunnen bemoeien, maakt een vrouw heel erg bang", zegt de directrice van een organisatie die huiselijk geweld bestrijdt.

Als de gouverneur met de wet akkoord gaat, gaat die vanaf 1 juli van kracht. Dokters die dan een illegale abortus uitvoeren, hangt een straf van vijf jaar boven het hoofd.


Gouverneur Mike Rounds