Oud Radio Mi Amigo-baas overleden

Gisteren werd bekend dat afgelopen weekend in België de voormalige eigenaar van de roemruchte zeezender radio Mi Amigo, de Vlaming Sylvain Tack, op 72-jarige leeftijd is overleden. Tack was van oorsprong een wafelbakker die fortuin maakte met zijn familiebedrijf Suzy Wafels. Begin jaren 70 richtte hij een platenlabel op evenals een nieuw muziekblad voor jongeren, Joepie. Dat blad bestaat heden ten dage nog steeds bij onze zuiderburen.

In 1973 besloot Tack zelf een radiozender vanaf zee te beginnen. Nadat door anti-piratenwetten de populaire zeezenders Radio Veronica en Noordzee in 1974 het zwijgen werd opgelegd, rees de ster van zijn radiozender Mi Amigo. Omdat het vanaf toen verboden was programma's te maken vanuit Nederland of België, verplaatste Tack de opnamestudio's en de bevoorrading naar Spanje (Playa d'Aro). Dat was in het begin meer op papier, want stiekem werden er in verschillende studio's in België opnamen gemaakt en geschiedde de bevoorrading gewoon vanuit Nederland.

Erik de Zwart
De zender haalde tussen 1974 en 1978 een enorme luisterdichtheid in Nederland en Vlaanderen. Uitgezonden werd vanaf een schip dat lag in de monding van de Theems, waarop ook het Engelse Radio Caroline uitzond. In die tijd haalde Mi Amigo geregeld meer luisteraars dan Hilversum 3 (het huidige 3FM). De zeezender bracht onder meer presentator Erik de Zwart voort, destijds bekend als Paul de Wit. Ook Bart van Leeuwen (later naar het legale Veronica), nieuwslezer Rob Hessing (nu RTL FM en ANP Radio), Jan de Hoop (nu nieuwslezer op tv bij RTL4, toen onder de naam Frank van der Mast) en Ruud Hendriks (later naar o.a Veronica, NOS, RTL en Endemol), presenteerden op Mi Amigo.

Na 1978 ging het snel bergafwaarts met de zender. Problemen met het schip, de overheid en interne ruzies leidden uiteindelijk tot de ondergang van de zender. In 1979 kwam het station nog terug vanaf een nieuw schip voor de Zeeuwse kust, maar dat liep uit op een debacle. Het schip werd na een paar maanden in beslag genomen door de Rijkspolitie. Het oude zendschip de 'MV Mi Amigo', waarvandaan nog wel Radio Caroline uitzond, zonk in 1980 in de monding van de Theems.

Tack, die door zijn zeendercapriolen justitie achter zich aan had, vluchtte naar Spanje en raakte aan de drank. Hij werd gepakt met het smokkelen van cocaïne in een gipsen been en verdween in de cel. Later verdiende hij weer veel geld met een handel in geneeskrachtige kruiden, maar hij kreeg een zeer zware boete voor fraude met antirookmiddelen. De laatste jaren leefde hij verbitterd in het West-Vlaamse Oudenburg. Naar verluidt heeft hij zelfmoord gepleegd.


In 1980 zonk de 'MV Mi Amigo' voor de Engelse kust; het station bestond toen al niet meer. De mast bleef nog een paar jaar boven water staan.

-
Website Radio Mi Amigo.net
Uitgebreide geschiedenis Mi Amigo
Tegenwoordig bestaat de zender weer, maar nu als internetstation.