Rus claimt patent op emoticons te hebben

Riesjartje had ons via de nieuws-submit te melden:

EmoticonsEen inwoner van het Russische Sint Petersburg claimt de zogenoemde emoticons te hebben verzonnen. "Ik heb het patent op visuele weergaves van de gemoedstoestand van de mens. Als die lachebekjes/smileys dat doen, dan vallen ze onder mijn patent", meent de 45-jarige Viktor Petrov.

In april 1999 zou Petrov patent hebben aangevraagd voor drie soorten emoticons, namelijk een positieve, een negatieve en een neutrale emoticon. Hij zou dit patent anderhalf jaar later ook daadwerkelijk gekregen hebben. Twee maanden geleden stelde een Russische rechtbank al vast dat smileys die werden gebruikt in Siemens-mobieltjes teveel op die van Petrov leken. Siemens kan daarom op de Russische markt geen gebruik meer maken van de figuurtjes.

In hoeverre Petrov in zijn recht staat is onduidelijk. Het gebruik van emoticons en smileys gaat minimaal enkele tientallen jaren terug. Zo werden al in 1953 in een advertentie de tekencombinaties : ) en : ( gebruikt. In 1963 ontwierp Harvey Ball de smiley, het gele rondje met twee punten en een gebogen lijntje dat een lachend gezicht moest voorstellen. De emoticons zoals gebruikt op mobieltjes en bijvoorbeeld MSN zijn veelal gebaseerd op de smiley.

In 2004 vroeg softwareboer Microsoft patent aan op de techniek waarmee tekencombinaties automatisch worden omgezet in een emoticon. Over deze aanvraag is nog geen besluit genomen.