Staat betaalt zorg kinderen drugssmokkelaars

De Nederlandse staat heeft de verzorging op zich genomen van de twee kleine kinderen van het drugssmokkelstel Alfred V. (36) en Vera S. (31) uit Hellevoetsluis. De ouders werden vorige week vrijdag in Peru opgepakt met 18 kilo cocaïne. Het koppel wilde de drugs, die zaten verstopt in koffers voorzien van dubbele bodems, per vliegtuig naar Madrid vervoeren.

Tijdens hun arrestatie op het vliegveld van Lima hadden de twee hun kinderen bij zich; een baby van een paar weken oud en een 2-jarige peuter. Die zijn door de Peruaanse justitie in een ziekenhuis en een opvanghuis geplaatst. Buitenlandse Zaken zegt er zorg voor te dragen dat er kleding, luiers en medicijnen voor de twee kleintjes gekocht kunnen worden. Een medewerker van de Nederlandse ambassade onderhoudt nauw contact met de verzorgers van de kinderen.

Het is aan de Peruaanse overheid om te beslissen wat er moet gebeuren met de kinderen van de drugssmokkelaars. Wanneer ze naar Nederland mogen, zal de Nederlandse overheid zich over hun ontfermen en bijstand verlenen. Wanneer dat gaat gebeuren is onduidelijk, omdat de ouders eerst het voogdijschap moet worden ontnomen. Ook kan Vera S. besluiten dat ze de twee niet afstaat en bij zich wil houden in een speciale vrouwengevangenis.