'Racisme gevaarlijk ziekteverschijnsel'

pberends en Toad hadden ons via de nieuws-submit te melden:

"Racisme is een gevaarlijk ziekteverschijnsel dat met kracht moet worden bestreden". Minister van Staat Max van der Stoel sprak deze woorden vandaag tijdens de Van Randwijklezing in de St. Jacobskerk in Vlissingen. Max van der Stoel gaf onder grote publieke belangstelling zijn visie op 'Nederland na 60 jaar bevrijding'.

De Van Randwijklezing wordt met enige regelmaat uitgesproken in Vlissingen. Dit jaar gebeurde dat op bevrijdingsdag. H.M. (Henk) van Randwijk (1909-1966) was een bekend publicist, verzetsman en gaf in de tijd van de bezetting het illegale weekblad Vrij Nederland uit.

Max van der Stoel is bezorgd over het racistische gedrag van groepen jongeren. "Het is een ontwikkeling die een zwarte schaduw werpt op de dag dat wij de bevrijding van nationaal-socialisme en racisme herdenken", aldus Max van der Stoel. De moeizame integratie van allochtonen en de dreiging van terrorisme zouden dringend aandacht moeten hebben.

De minister van staat noemt de angst van veel Nederlanders om de eigen identiteit te verliezen bij uitbreiding van de Europese Unie 'onrechtvaardig'. De Nederlandse cultuur wordt meer bedreigd door de groeiende neiging om Engelse termen te gebruiken.

Met "Bedenk dat hetgeen gisteren bedreigd werd, heden en morgen opnieuw in gevaar kan verkeren. Bescherm het en wees waakzaam" sloot Max van der Stoel de lezing af. Deze woorden zijn afkomstig van Van Randwijk en staan tevens op de herdenkingsmuur van de Erebegraafplaats in Bloemendaal.

Minister van staat Max van der Stoel was de zesde die de Van Randwijklezing uitsprak. De voorgangers waren de Antwerpse burgemeester Leona Detiège, de toenmalige burgemeester Ed van Thijn van Amsterdam, rabbijn Awraham Soetendorp, de vroegere ambassadeur van Zuid-Afrika Carl Niehaus en hoogleraar en columnist Kees Schuyt.