Burgemeesters voor legalisering softdrugs

Icoon politiek binnenland nieuwsEen meerderheid van de burgemeesters van de dertig grootste steden van Nederland is voor legalisering van softdrugs. Uit een onderzoek van het dagblad Trouw blijkt dat twintig bestuurders voorstander zijn van het vrijgeven van de wiethandel. Ze stellen zich achter D66-minister Alexander Pechtold, die eerder deze week een soortgelijk pleidooi hield.

Van de overige tien burgervaders staan er slechts vier achter de hardere aanpak die Justitie-minister Piet Hein Donner voorstaat. Zes burgemeesters waren niet bereikbaar of hadden geen mening. De Tweede Kamer zal vandaag debatteren over de verschillende standpunten van de twee ministers. "Het is een boel commotie om niks. In wezen hebben we geen verschil van inzicht", reageerde Donner gisteren al in de Haagse wandelgangen.

In Trouw spreekt waarnemend burgemeester van Venlo Jan Mans zich uit voor een pilot met gelegaliseerde softdrugs in de grensstreek. "Met de resultaten kunnen wij Europa ongetwijfeld laten zien dat legaliseren wél kan", stelt Mans. Annie Brouwer, de eerste burger van Utrecht, ziet softdrugs het liefst 'helemaal bovengronds gaan'. "Maar om te beginnen is gereguleerde teelt het onderzoeken waard. Gewoon bedrijven een vergunning geven om te kweken en dan streng controleren op kwaliteit en veiligheid", aldus Brouwer.

Tweede Kamer
Door verschillende partijen in de Tweede Kamer werd gisteren al positief gereageerd op de woorden van Pechtold. "Ik tel mijn zegeningen. Er is nu in ieder geval een minister die durft te denken", meende PvdA-voorman Wouter Bos. Ook Femke Halsema (GroenLinks) sprak van een 'hoopgevend geluid'. Boris Dittrich (D66) verdedigde de minister van zijn partij. Hij stelt dat in omringende landen steeds meer begrip is voor de Nederlandse aanpak. Het CDA sprak daarentegen van een beginnersfout van de minister, die onlangs Thom de Graaf opvolgde.