Mahmoud Abbas nieuwe Palestijnse president

© NOSMahmoud Abbas is officieel uitgeroepen tot de winnaar van de Palestijnse presidentsverkiezingen. Gisteren gaven exitpolls al ruim zestig procent van de uitgebrachte stemmen aan de kandidaat van de PLO. Uiteindelijk behaalde Abu Mazen, zoals hij ook wel genoemd wordt, 62 procent van de stemmen. De opkomst lag op zeventig procent en is daarmee hoog te noemen. De belangrijkste concurrent van Abbas, Mustafa Barghouti, kwam niet verder dan twintig procent.

Gisteravond vierden de aanhangers van de PLO al de overwinning. Abbas heeft inmiddels in een reactie laten weten "een einde te willen maken aan het lijden van zijn volk". Israël en de Verenigde Staten hebben verheugd gereageerd op de verkiezingsuitslag. Volgens de Israëlische krant Ha'aretz zou de regering Sharon overwegen een reeks maatregelen te treffen om het leiderschap van Abbas te versterken. De krant noemt met name het vrijlaten van een aantal Palestijnse gevangenen en het versoepelen van reisbeperkingen.

Ook de Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft Abu Mazen met zijn overwinning gefeliciteerd. Hoewel Hamas eerder opriep de verkiezingen te boycotten, is zij toch blij met de uitslag. Woordvoerder Mahmoud Zahar liet weten met de nieuwe president samen te zullen werken. Overigens verwacht hij niet dat "Israël [Abbas] de kans zal geven" om veel te doen.