Goedkope Windows XP voor arme landen

Icoon Digital nieuwsIn Thailand, Maleisië en Indonesië komt in oktober een uitgeklede versie van Windows XP op de markt tegen bijna eentiende van de prijs voor een normaal pakket. Later volgen nog twee landen, waarschijnlijk Brazilië en Rusland.

De uitgeklede versie van Windows XP, Starter Edition genaamd, is niet te gebruiken in netwerken en dus alleen voor thuisgebruik geschikt. Ook kunnen er maar drie programma's tegelijkertijd draaien en zitten er nog een aantal beperkingen in ten opzichte van de officiële home versie.

Windows XPHet doel van de goedkope Windows XP is om nieuwe markten te veroveren, maar ook om de illegale verspreiding van het besturingssysteem tegen te gaan. Wie de Starter Edition koopt kan namelijk rekenen op ondersteuning van Microsoft met updates en patches, en dat kunnen de illegale verspreiders van Windows XP niet beloven. Deze uitgeklede versie kost ongeveer ¤ 35; voor de normale basisversie moet rond de ¤ 300 worden betaald.

Microsoft heeft 600 medewerkers op het project gezet. De nieuwe versies mogen dan wel uitgekleed zijn, ze worden wel in lokale talen, zoals Thai en Bahasa uitgebracht. Er worden ook lokale screensavers, landschapsfoto's en vlaggen toegevoegd.

Vooralsnog is het hele project een proef van een jaar. Daarna wordt bekeken of het aanbod blijvend kan zijn.