Vergoeding Kaagman voor naaktfoto's

rammes had ons via de nieuws-submit te melden:

SubheaderJerney Kaagman heeft donderdag een rechtszaak gewonnen die zij had aangespannen tegen Uitgeverij Essensie B.V. Essensie publiceerde zonder toestemming naaktfoto's van het Idols-Jurylid in het showbizzblad 'Deze Week', die vijftien jaar geleden voor het blad 'Penthouse' waren gemaakt.

Kaagman gaf 'Penthouse' toen toestemming om de foto's eenmalig te publiceren. Als de foto's nogmaals werden geplaatst, zou het blad een schadevergoeding van 10.000 gulden per geplaatste foto moeten betalen. De naaktfoto's verschenen eind vorig jaar al op internet en Kaagman deed er alles aan om ze te verwijderen. Het showbizzblad 'Deze Week' plaatste de foto's bij een verhaal over de stappen die Kaagman nam om verdere publicatie tegen te gaan.

Tijdens het kort geding verdedigde het blad zich door zich te beroepen op de 'nieuwswaarde' van de foto's bij dit verhaal. De rechtbank vond echter dat er sprake is van inbreuk op het portretrecht. Volgens de advocaat van Kaagman heeft zij door het televisieprogramma 'Idols' een 'verzilverbare populariteit' gekregen en hierdoor kan ze nog geld verdienen met de foto's. De rechtbank verwierp dit verweer omdat Kaagman herhaaldelijk heeft gezegd dat zij de foto's nooit meer wil publiceren. De immateriële schade wees de rechtbank wel toe. Verder mag Essensie nooit meer naaktfoto's van Kaagman publiceren zonder haar toestemming. Doet de uitgeverij dat wel, dan staat daar een dwangsom van 5000 euro per geplaatste foto tegenover.

Eerdere nieuwsberichten


Kaagman eist schadevergoeding

Kaagman klaagt Fok aan