Republikeinen tegen openbaren nieuwe foto's

hemmes en yssiepea hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsRepublikeinse senatoren zijn tegen het openbaar maken van nieuwe foto's van de Amerikaanse martelpraktijken in Irak. Volgens de senatoren zou vrijgave van de foto's Amerikaanse militairen en burgers in Irak nodeloos in gevaar brengen. De afschuwelijke beelden zou 'de vijand alleen maar inspireren', menen de Republikeinen. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor eventuele gerechtelijke stappen tegen aangeklaagde gevangenbewaarders.

Congresleden kregen woensdag honderden nieuwe foto's en video's te zien. De volksvertegenwoordigers lieten na afloop weten geschokt te zijn. De Republikeinse senator Mitch McConnel uit Kentucky noemde het materiaal 'walgelijk'. Democraat Ron Wyden bestempelde de beelden als veel erger dan hij had verwacht. Op de foto's zou onder meer te zien zijn dat gevangenen werden gedwongen seksuele handelingen met elkaar te plegen.

Instructies van hoger hand
Lynddie England, de in opspraak geraakte soldate die op veel van de eerdere foto's te zien is, verklaarde woensdag dat ze door haar superieuren werd aangemoedigd tijdens het maken van de foto's. De vernedering van de gevangenen was volgens haar een techniek bevolen door hoger hand om de Iraakse gevangenen te initmideren. "We deden ons werk, wat betekende dat we deden wat ons werd opgedragen en het resultaat is wat zij wilden," beweerde de inmiddels aangeklaagde soldate. Zij meldde dat er nog veel ergere dingen gebeuren in de Abu Ghraib gevangenis, maar ging daar op advies van haar advocaat niet verder op in. Minster van Defenisie Donald Rumsfeld zei woensdag dat de verantwoordelijken voor het mishandelingen 'op ieder niveau' worden gestraft.