Warp-effect sonde succesvol gelanceerd

De NASA heeft dinsdag de Gravity Probe B gelanceerd, een sonde die kromming (warping) meet in de ruimte-tijd continuïteit (space-time continuüm). Met de sonde kan op directe wijze bewezen worden dat Albert Einsteins Algemene Relativiteitstheorie klopt.

Eerder werd al aangekondigd dat de sonde op 19 april gelanceerd zou worden. Het tijdstip dat de lancering plaats moest vinden ging om één seconde. De NASA was echter net te laat. Gisteren om 17:57:23 is de sonde dan echt gelanceerd. De sonde werd met een Delta-2 raket gelanceeerd vanaf California's Vandenberg Air Force Base. De sonde bevat een supergeleidende quarz-gyroscoop die het effect van warping meet dat teweeg gebracht wordt door de aarde zelf.

De Algemene Relativiteit is de hoeksteen van de moderne fysica en impliceert dat zwaartekracht (effect van gecomprimeerde massa) een warpveld teweeg brengt in tijd en ruimte. Observaties gedurende een zonsverduistering hebben bevestigd dat de zwaartekracht van de zon het licht van sterren verboog doordat het een warp-effect teweeg brengt in de ruimte. Klik hier voor uitgebreidere informatie.