FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 april 2004

Supporters bestormen veld na benefietduel

Na afloop van het benefietduel tussen Ajax en de Marocprofs - een selectie van in Nederland voetballende Marokkanen - in de Amsterdam ArenA hebben vanavond honderden Marokkaanse supporters het veld bestormd. Hierbij werden veel vernielingen aan onder andere cornervlaggen en reclameborden aangericht.

Na afloop van de door de Marocprofs gewonnen wedstrijd (3-2) kwamen vele fans het veld op. Een oproep van de Marokkaanse wethouder Ahmed Aboutalebz zorgde uiteindelijk ervoor dat ze na een kwartier het veld weer verlieten. Marokkanen blijken een overwinning vaker op het voetbalveld zelf te vieren. Dit gebeurt ook wel na interlandwedstrijden. Zowel Ajax als de politie benadrukken dat zich geen ernstige incidenten hebben voorgedaan.

De match werd in totaal bijgewoond door bijna 20.000 voornamelijk Marokkaanse toeschouwers. Zij vierden de overwinning 'alsof ze wereldkampioen waren geworden'. Buiten de Marokkaanse-supporters kwamen er bijna geen Nederlandse fans opdagen. "Jammer", sprak organisator Mohammed Sinouh. "Ik had toch wel gedacht dat de F-side vol zou zitten".

De opbrengst van de wedstrijd is bestemd voor slachtoffers van de aardbeving in het Rif-gebergte. In totaal werd vanavond zeker 200.000 euro opgehaald.

Ajax - Marocprofs (2-3)
19' Pienaar 1-0
59' Escude 1-1 (ed)
61' Boussaboun 1-2
72' Sonck 2-2
79' Boussaboun 2-3

Johan Elmander naar BrÝndby IF


Johan Elmander speelt de komende vier seizoenen in Denemarken. De Zweedse spits tekende vandaag een contract bij BrÝndby IF.

De van Feyenoord gehuurde speler van NAC Breda stond ook in de belangstelling van Roda JC, SC Heerenveen en FC Groningen. Zijn keuze voor BrÝndy IF komt voort uit ambitie. "BrÝndby liet echt merken dat ze me wilden hebben en dat gaf uiteindelijk de doorslag. Bovendien is het een club die ambities heeft. Op dit punt in mijn carriŤre wil ik om prijzen spelen. Bij BrÝndby kan dat", aldus Elmander.

De aanvaller kwam in het seizoen 2000/2001 als de grote belofte naar Feyenoord maar kon nooit echt doorbreken. Een overgang naar een andere Nederlandse club was geen optie: "In Nederland was Feyenoord mijn droom. Als die dan niet uit kan komen, probeer ik het liever in een andere competitie. NAC was een ook een optie geweest, maar helaas hebben ze daar het geld niet".

Ono wil naar de Olympische spelen

Shinji Ono wil komende zomer graag meedoen met de Olympische Spelen in Athene met zijn geboorteland Japan. De middenvelder heeft een verzoek bij Feyenoord ingediend om hem af te staan aan de Japanse nationale ploeg.

Twee dagen voor de officiŽle opening van de Olympische Spelen start het voetbaltoernooi in de Griekse hoofdstad. Het probleem voor de Japanner is echter dat het nieuwe seizoen in de Holland Casino Eredivisie dan al weer begonnen is.

Verkeerslichten reageren op sirene

Rossdale had ons via de nieuws-submit te melden:

Vanaf volgende week begint de gemeente Ede met een proef waarbij verkeerslichten reageren op de sirenes van hulpvoertuigen. De verkeerslichten zouden automatisch de brandweer en ambulance vrij baan moeten geven.

De gemeente vertelde woensdag dat dit de eerste keer wordt dat deze techniek in Nederland zal worden gebruikt. Het systeem komt uit de Verenigde Staten en draagt de naam Sonem 2000. De proef gaat zes maanden in beslag nemen. Na de test zal worden gekeken of het systeem ook in andere plaatsen in gebruik genomen gaat worden.

Er komen geluidsdetectoren op twee drukke kruispunten in Ede, die de sirenes van hulpvoertuigen kunnen opvangen. Wanneer een hulpvoertuig nadert, zullen de verkeerslichten automatisch in de rijrichting van het voertuig op groen springen. Alle andere verkeerslichten op die kruising springen dan op rood.

De gemeente Ede zegt dat steeds vaker de hulpvoertuigen in de problemen komen bij drukke kruispunten. Het Sonem 2000 systeem moet de aanrijtijd verkorten. Dit systeem is bovendien ook voordeliger, omdat er geen aanpassingen aan de hulpvoertuigen gedaan hoeven te worden.

Man scoort doelpunt na 2.5 seconden

Een Engelse voetbalamateur beweert de snelste goal ooit te hebben gescoord. Na 2,5 seconden zou de man zijn ploeg al op een 1-0 voorsprong hebben gezet.

Marc Burrows scoorde het doelpunt voor zijn voetbalclub Cowes Sport FC al schietend vanaf de middellijn, onmiddellijk na het beginsignaal van de scheidsrechter.

"Ik had de bal recht voor de goal liggen, en het viel me op dat de keeper ver van de doellijn af was. Ik keek naar de scheidsrechter en lachte wat en zei: 'Ik zal wel proberen vanaf hier te schieten.' Hij lachte, trok zijn schouders op en blies op zijn fluitje. Toen ik schoot kreeg de wind vat op de bal, waardoor hij achter in het net vloog."

MarcDe scheidsrechter timede de door de wind geassisteerde goal op 2.5 seconden. Een nieuw wereldrecord. Het vorige stond op naam van de Argentein Ricardo Olivera, die in 1998 voor zijn club Rio Negro na 2.8 seconden de voorsprong het doel inschoot.

De Engelse voetbalbond erkende de prestatie na het ontvangen van een wedstrijdrapport van de scheidsrechter.

Van Persie ziet af van Sevilla

Robin van Persie speelt komend seizoen in ieder geval niet voor het Spaanse Sevilla. De club liet weten dat het er niet in is geslaagd Van Persie te contracteren.

Voor Van Persie is PSV momenteel nog de enige serieuze kandidaat. De Eindhovenaren spraken inmiddels al twee keer met Van Persie en willen de overgang van de aanvaller het liefst nog deze week afronden.

De jeugdinternational zelf noemt de Eindhovense club "een zeer interessante optie". Alleen de komst van een grote buitenlandse club lijkt de overgang van Van Persie naar PSV nog te kunnen verhinderen.

Gemeente Heerlen sleept minister voor rechter

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

De gemeente Heerlen daagt minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie voor de rechter omdat ze te laat reageerde op een bezwaar tegen een bezuiniging. De minister wilde 40 procent minder subsidie geven voor de financiering van inburgeringcursussen in de Limburgse gemeente. Heerlen kreeg echter buiten de wettelijke termijn antwoord op haar bezwaar.

De gemeente vindt het dan ook een logische stap om een kortgeding aan te spannen. "Ik weet niet of dit een ongebruikelijke stap is maar zo zit de procedure in elkaar. Er zitten meer gemeentes met dit probleem. De minister zal voor alle gemeentes een uitspraak moeten doen. Als er eenmaal een uitspraak ligt, dan weet iedereen hoe de vork in de steel zit", zo zegt een woordvoerster van de gemeente Heerlen.

Archeologen vinden zeldzame munt

jpg97 had ons via de nieuws-submit te melden:

In de bodem van de Nijmeegse nieuwbouwwijk Waalsprong hebben archeologen een zeer zeldzame munt gevonden. Op de munt staat de beeltenis van de Romeinse keizer Otho. Het bijzondere van deze gouden munt is dat de keizer Otho in 69 na Christus maar 3 maanden heeft geregeerd. De munt werd afgelopen augustus al gevonden. De reden dat de gemeente het nu pas naar buiten brengt is omdat er een expositie van recente bodemvondsten in Museum Het Valkhof in Nijmegen open gaat.

Er zijn in een oude rivierbedding in Nijmegen-Noord ook nog vier gouden munten gevonden. Op de munten stonden onder anderen de afbeeldingen van keizer Nero en keizer Vespasianus. Daarnaast is ook nog een zilveren Keltische munt gevonden. De gemeente vermoedt dat de munten horen bij een offerande van de Bataven.

Supporters bestormen veld na benefietduel

snietmanen had ons via de nieuws-submit te melden:

Na afloop van het benefietduel tussen Ajax en de Marocprofs - een verzameling van in Nederland voetballende Marokkanen - vanavond in de Amsterdamse ArenA hebben honderden Marokkaanse supporters het veld bestormd. Hierbij werden veel vernielingen aan onder andere cornervlaggen en reclameborden aangericht.

Een oproep van de Marokkaanse wethouder Ahmed Aboutalebz zorgde uiteindelijk ervoor dat de fans na een kwartier het veld verlieten. Marokkanen blijken een overwinning vaker op het voetbalveld zelf te vieren. Dit gebeurt ook na interlandwedstrijden. Zowel Ajax als de politie benadrukken dat zich geen ernstige incidenten hebben voorgedaan.

De opbrengst van de wedstrijd, die door de Maroc-profs met 3-2 werd gewonnen, is bestemd voor slachtoffers van de aardbeving in het Rif-gebergte. De match werd bijgewoond door bijna 20.000 voornamelijk Marokkaanse toeschouwers. Zij vierden de overwinning alsof ze wereldkampioen waren geworden.

Buiten de Marokkaanse-supporters kwamen er bijna geen Nederlandse fans opdagen. ''Jammer'', sprak organisator Mohammed Sinouh. ''Ik had toch wel gedacht dat de F-side vol zou zitten''.

In totaal werd vanavond zeker 200.000 euro opgehaald.

Meer over voetbal vind je op de FOK!Voetbalmanager

Boeddha-bikini beledigt ThaÔse bevolking

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

Een bikini van het merk Victoria's Secret heeft in Thailand voor heel wat commotie gezorgd. Op de bikini was de afbeeldingen van een Boeddha zichtbaar. De Boeddha was strategisch geplaatst over de boezem van een welgevormd blond model in een Amerikaanse winkelcatalogus.

Een oplettende ThaÔse vrouw kwam tot de 'schokkende' ontdekking en rapporteerde dit onmiddellijk aan de populaire krant 'Thai Raht', die het verhaal woensdag publiceerde.

De krant zelf was ook geschokt bij het zien van de afbeeldingen. Zo geschokt dat ze zich verplicht voelde om de pagina uit de catalogus te publiceren. Hierbij werd al commentaar gezet dat de redactie de foto 'vulgair' vond en 'een steek in het hart van de eerlijke boeddhisten'.

Staat wil meer regels voor .nl domeinen

Abrenuncio had ons via de nieuws-submit te melden:

De overheid wil het registreren van .nl-domeinnamen met meer regels gaan omgeven. Mark Frequin, directeur-generaal Telecom en Post van EZ, meldde op het congres waar Stichting Internet Domeinregistratie Nederland de registratie van de miljoenste .nl-domeinnaam vierde, dat de overheid vanwege het toenemend economisch en maatschappelijk belang van internet de continuÔteit van het .nl-domeinnamensysteem met regels wil waarborgen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW liet al weten niet blij te zijn met het voornemen. "Als iets niet kapot gaat, moet je het niet repareren", zei ict-secretaris Paul de Graaf. Volgens hem wordt het systeem van domeinregistratie al afdoende meegewogen in de kwetsbaarheidsanalyse van vitale infrastructuren, waar de projectgroep Kwint in opdracht van de Tweede Kamer op dit moment onderzoek naar doet.

Chauffeur ontvoerd in eigen taxi

Een onbekende user had ons via de nieuws-submit te melden:

Afgelopen woensdag meldde de politie dat in Friesland een 39-jarige vrouwelijke taxichauffeur enige tijd ontvoerd is geweest. Nadat zij een klant had opgepikt bij het station in Leeuwarden, werd zij door de ontvoerder verzocht om naar een afgelegen plek buiten de stad te rijden, waar zij met een pistool bedreigd werd. Er werd haar gedwongen haar geld af te geven.

Ze werd door haar ontvoerder vastgebonden in de bijrijderstoel. De ontvoerder ging vervolgens zelf achter het stuur zitten. Na een tijd met de vrouw rond te hebben gereden, heeft de ontvoerder het voertuig verlaten. Deze is nogsteeds voortvluchtig. Hoe groot de buit was, is nog onbekend.

Uitslag Champions League (21/04/04)

Vanavond werd in Porto de tweede halve finale van de Champions League gespeeld. Fc porto en Deportivo la CoruŮa hielden het bij een 0-0 gelijkspel.

Veel om van te genieten was er vanavond niet bij in EstŠdio Drag„o. Op een verse grasmat bakten de spelers er in de eerste helft niet veel van. De enige opwinding kwam van enige harde overtredingen.

In de tweede helft zette geen van beide ploegen het beste been voor. Sporadisch kwamen er wel kansjes. Zo schoot Maniche namens Porto op de lat en moest doelman Molina van Deportivo nog eens handelend optreden op een inzet van Jankauskas. In de slotfase ontving Jorge Andrade van Deportivo de rode kaart nadat hij voor de ogen van scheidsrechter Markus Merk natrapte. In de blessuretijd leek Porto nog even gevaarlijk te worden, maar de aanval leverde niks op. Het duel zal nu over twee weken in La CoruŮa worden beslist.

Fc Porto - Deportivo la CoruŮa (0-0)

Uitslag Champions League (21/04/04)

Vanavond werd in Porto de tweede halve finale van de Champions League gespeeld. Fc Porto en Deportivo la CoruŮa hielden het bij een 0-0 gelijkspel.

Veel om van te genieten was er vanavond niet bij in EstŠdio Drag„o. Op een verse grasmat bakten de spelers er in de eerste helft niet veel van. De enige opwinding kwam van enige harde overtredingen.

In de tweede helft zette geen van beide ploegen het beste been voor. Sporadisch kwamen er wel kansjes. Zo schoot Maniche namens Porto op de lat en moest doelman Molina van Deportivo nog eens handelend optreden op een inzet van Jankauskas. In de slotfase ontving Jorge Andrade van Deportivo de rode kaart nadat hij voor de ogen van scheidsrechter Markus Merk natrapte. In de blessuretijd leek Porto nog even gevaarlijk te worden, maar de aanval leverde niks op. Het duel zal nu over twee weken in La CoruŮa worden beslist.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Meer dopingtesten in de Giro

In de Ronde van ItaliŽ zullen de renners beter op doping getest worden

Niew ontwikkelde testen op het gebied van doping, ontwikkeld in AustraliŽ, moeten zorgen voor een schonere Giro d'Italia. In de komende ronde zullen naast de gebruikelijke tests van de UCI 150 extra tests worden uitgevoerd. Ook zullen nieuwe manieren voor het opsporen van EPO in de urine worden gebruikt.

De 87ste editie van de Giro start op 8 mei met een proloog in Genua en eindigt op 30 mei in Milaan.

Preview LBL

Aanstaande zondag staat de oudste wereldbekerwedstrijd weer op het programma. De renners mogen de Ardense hellingen weer bedwingen in Luik-Bastenaken-Luik oftewel La Doyenne.

Luik-Bastenaken-Luik wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen gekenmerkt door langere beklimmingen. De echte klimmers en mannen van de lange adem komen hier dan ook goed uit de verf zoals vorig jaar Tyler Hamilton en Iban Mayo lieten zien. Iban Mayo doet dit jaar helaas niet mee.

Grote favoriet voor deze editie is natuurlijk Davide Rebellin. Rebellin demonstreerde zijn goede vorm door de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl beide te winnen. Zijn grootste concurrenten uit die wedstrijden zullen nu ook weer in de finale te zien zijn.

We hebben het dan natuurlijk ook over Michael Boogerd. Hij werd vorig jaar al 3e en is nu ook weer goed in vorm.

De wedstrijd zal waarschijnlijk gedomineerd gaan worden door Italianen en Spanjaarden. Aan Italiaanse kant heeft naast Rebellin ook Daniele Di Luca zijn goede vorm bewezen. Ook Scarponi, die vorig jaar vierde werd, bewijst met zijn optreden in de Waalse pijl zijn goede vorm. Bettini is zeker niet in zijn beste doen maar wist de wedstrijd al twee keer eerder te winnen. Pellizotti is een gevaarlijke outsider bij de Italianen.

Aan Spaanse kant zijn er niet direct gegadigden voor de eerste plaatsen maar mannen als David Etxebarria en Samuel Sanchez van Euskaltel, Marcos Serrano, Oscar Pereiro Sio en andere Spaanse klimmers zullen zeker een rol gaan spelen in de finale.

Het team van T-Mobile zal een sterk blok vormen met een Kessler die in goede vorm is, Vinokoerov die deze wedstrijd op het lijf is geschreven, KlŲden die goed presteerde in de Waalse Pijl. Bij T-Mobile zal Jan Ullrich waarschijnlijk ook zijn opwachting maken al zal hij zich gezien zijn opgave in de Waalse Pijl geen illusies maken.

Naast deze namen moeten we Frank Vandenbroucke niet vergeten. VDB heeft wat goed te maken na een teleurstellend klassiek seizoen tot nu toe en hoopt dat zijn fans hem op eigen bodem net dat beetje extra geven. Tyler Hamilton, winnaar van de vorige editie, zal deze keer ook weer van zich laten horen.

We zullen zondag zien wie er werkelijk de sterkste is in La Doyenne.

Personeel van Rebecca Radio ontslagen

Luisteraars van de noorderlijke regionale zender Rebecca Radio zullen het voortaan met non-stop muziek moeten doen. Eigenaren Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) en Boom Pers hebben het voltallig personeel ontslagen.

Enige tijd geleden werd al bekend dat de eigenaren van het station af wilden. Sinds deze mededeling daalden de advertentie-inkomsten, waardoor de twintig medewerkers uiteindelijk ontslag moest worden aangezegd.

Toch zal het station niet helemaal verdwijnen. Directeur Knol van de zender hoopt dat zijn station in een afgeslankte vorm een doorstart kan maken.

Straatventer verkocht mensenvlees

BaggerUser had ons via de nieuws-submit te melden:

In Mexico is in de staat Michoacan een verkoper van tamales - gevulde pannenkoeken van mšisdeeg - gearresteerd die mensenvlees in zijn produkten verwerkte. Na een anonieme tip trof de politie in het huis van de tamales-venter diverse delen van een onbekende vermoorde man aan.

Een aantal lichaamsdelen waren al gekookt en gereed om te worden verwerkt in de tamales. Deze in maÔsbladeren gerolde pannenkoeken van mšisdeeg, gevuld met groente en/of vlees, zijn een typische lekkernij van Morelia, de hoofdstad van Michoacan.


Normaal gesproken zonder mensenvlees

Studenten in pornofilm voor schoolfeest

Brutus2k had ons via de nieuws-submit te melden:

Studenten van twee scholen in het Noorse Oslo gaan in een pornofilm spelen om hun schoolfeest te betalen. Twee meiden zullen in hun eigen bus een seksscŤne opnemen.

Het is een Noorse traditie dat de laatstejaarsstudenten aan de high schools, zogenaamde russ, een maand feestvieren om het einde van hun dertienjarige schoolcarriŤre te vieren. Veel van hen kopen oude vrachtwagens of bussen waarin ze gedurende de feestmaand rijden. Om de feesten te financieren, worden sponsors gezocht. Meestal wordt de naam van de sponsor op de auto's vermeld, maar deze Noorse studenten hebben dus een ander plan om hun feest te bekostigen.

Twee vrouwen hebben een contract met de 21-jarige pornoster Thomas Rocco Hansen getekend, omdat het zoeken van sponsoren op niets uitliep. Voor omgerekend 2.900 dollar zullen de dames niet alleen een seksscŤne in hun eigen bus opnemen, maar ook worden geÔnterviewd over hun seksuele gewoontes en fantasieŽn. De 18-jarige van het tweetal verklaart dat ze de opnames voor haar vrienden doet. Ze heeft met hen de afspraak gemaakt dat het geld voor de bus zal worden gebruikt. Ze is zich ervan bewust dat ze met Rocco seks zal moeten hebben, maar ze ziet geen andere mogelijkheid, omdat ze het geld hard nodig hebben.

De directeuren van de twee betrokken scholen zijn niet te spreken over de actie. Eťn van hen noemt het "ťťn van de meest schokkende zaken die hij ooit heeft moeten meemaken". Hij is van plan om het onmiddellijk met de klas te bespreken.

Trabelsi spant kort geding aan

Hatem Trabelsi heeft bij de burgerrechter in Amsterdam een kort geding aanspannen tegen Ajax. Hierin wil de verdediger aantonen dat de gelichte optie uit zijn contract ongeldig was.

Ajax lichtte recent de ťťnzijdige optie uit het contract van Trabelsi. Daardoor zou het contract zijn verlengd tot juli 2006. Al eerder gaven Trabelsi en zijn adviseurs aan dat ze het eventueel lichten van de optie juridisch zouden aanvechten.

Het gebruik van een ťťnzijdige optie in een arbeidscontract, zou volgens de advocaten van Trabelsi, Mr. Bas Beenen en mr. Frank van Buuren, in strijd zijn met artikel 39 van het EU-verdrag, omdat het zorgt voor een beperking van het vrije verkeer van werknemers. Daarom zou Trabelsi deze zomer transfervrij zijn.

Arie van Eijden van Ajax zegt zich geen zorgen te maken: "De adviezen die wij hebben gekregen van onze juristen, zorgen voor vertrouwen."

Het kort geding dient op 4 mei aanstaande, maar verwacht wordt dat met dit kort geding de juridische strijd nog niet beslecht zal zijn.

Vrouw giet kokende olie over neefje

Een Nigeriaanse vrouw moet zich voor de rechtbank verantwoorden nadat zij kokende olie over haar tienjarige neefje zou hebben gegooid. Reden: De jongen had te veel macaroni gegeten.

De zus van het slachtoffertje zei het allemaal te zien hebben gebeuren. “Toen mijn tante terugkwam van haar werk was ze heel erg kwaad en klaagde ze over mijn broer, die altijd de restjes opat. Deze keer zou ze hem een lesje leren. Ik moest olie koken. Daarna riep ze Ebuka en beval hem zijn hand in de pot te stoppen. Toen hij weigerde, kieperde ze zelf de olie op zijn handen, gezicht en borstkas.”

De tante liet de politie weten dat het niet haar bedoeling was de jongen te verwonden. De leider van de stam reageerde geshockeerd. “Hoe kan ze zeggen dat ze geen kwaad bedoelde?”

Na het incident hield de vrouw de jongen gedurende drie etmalen aan haar zij, zonder zelfs maar de hulp in te roepen van een dokter.

Man scoort doelpunt na 2.5 seconde

Een Engelse voetbalamateur beweert de snelste goal ooit te hebben gescoord. Na 2,5 seconde zou de man zijn ploeg al op een 1 – 0 voorsprong hebben gezet.

Marc Burrows scoorde het doelpunt voor zijn voetbalclub Cowes Sport FC al schietend vanaf de middellijn, onmiddellijk na het beginsignaal van de scheidsrechter.

"Ik had de bal recht voor de goal liggen, en het viel me op dat de keeper ver van de doellijn af was. Ik keek naar de scheidsrechter en lachte wat en zei: 'Ik zal wel proberen vanaf hier te schieten.' Hij lachte, trok zijn schouders op en blies op zijn fluitje. Toen ik schoot kreeg de wind vat op de bal, waardoor hij achter in het net vloog."

De scheidsrechter timede de door de wind geassisteerde goal op 2.5 seconden. Een nieuw wereldrecord. Het vorige stond op naam van de Argentein Ricardo Olivera, die in 1998 voor zijn club Rio Negro na 2.8 seconden de voorsprong het doel inschoot.

De Engelse voetbalbond erkende de prestatie na het ontvangen van een wedstrijdrapport van de scheidsrechter.

Marc Burrows
Marc ontdekte dat de keeper ver voor zijn doel uitstond


Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Rechter: 'Vlaams Blok is racistisch'

Het Hof van Beroep in Gent heeft bepaald dat het Vlaams Blok zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Ze baseert haar oordeel op basis van de verkiezingsprogramma's van het Vlaams Blok. Met name de pamfletten zouden van racistische aard zijn.

In de pamfletten werd onder meer vermeld welk percentage van de buitenlanders crimineel was. Daarop spanden het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en door de Liga voor de Mensenrechten een rechtszaak aan. Met het vonnis waren de organisaties dan ook zeer content.

Het Vlaams Blok heeft aangekondigd in cassatie te gaan. Hierdoor kan de partij deelnemen aan de verkiezingen in Vlaanderen op 13 juni. Wanneer de partij opnieuw in het ongelijk gesteld wordt, zal het verder gaan onder een andere naam. Dit omdat racistische partijen in BelgiŽ geen overheidssubsidie krijgen.

BelgiŽ - Filip de Winter (Vlaams Blok)
Filip Dewinter


Voorman Filip Dewinter reageerde woest op het vonnis en noemde de uitspraak een politieke monoloog. "De democratie wordt de mond gesnoerd. De rechter heeft zich niet te bemoeien met een politieke partij. Ik pik het niet als vertegenwoordiger van de derde partij van het land, dat wij niet kunnen verkondigen wat we vinden. Wij zeggen wat mensen in de straat denken, namelijk dat er een allochtonenprobleem is."

De stichtingen van het Blok werden beschuldigd van inbreuken op de anti-racismewetgeving. Mochten ze schuldig worden bevonden bij de cassatie, dan kan hierdoor indirect het nationalistische Blok verboden worden verklaard.

Het Vlaams Blok is fel gekeerd tegen de multiculturele samenleving, omdat de bevolking die niet zou willen en omdat die zou leiden tot verdeeldheid en ontwrichting. De eerdere rechtszaken tegen de drie Blok-stichtingen waren aangespannen door de Liga voor Mensenrechten en het centrum-Leman (Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding).

IsraŽlische klokkenluider na 18 jaar vrij

VanunuIsraŽl heeft woensdagmorgen na 18 jaar kerntechnicus Mordechai Vanunu vrijgelaten uit de Shikma-gevangenis. In 1986 werd hij wegens hoogverraad gearresteerd en ontvoerd uit Rome. Kort na zijn vrijlating gaf hij te kennen geen spijt te hebben van zijn daad. Hij verklaarde verder in de gevangenis 'wreed en barbaars' te zijn behandeld.

De bewegingsvrijheid van Vanunu is een jaar beperkt. Zo mag hij het komende jaar onder andere niet in de buurt van de grens komen. Ook ambassades zijn voor de man verboden terrein.

Wie is Mordechai Vanunu?
Achttien jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door het bericht dat IsraŽl in het geheim werkte aan nucleaire wapens. De klokkenluider was Mordechai Vanunu, een IsraŽlische nachtwaker die jarenlang had gewerkt bij IsraŽls nucleaire installatie Dimona. Een installatie die in haar bestaan nog geen microwatt had geproduceerd.

Eind 1985 werd Vanunu in een bezuinigingsronde ontslagen. Hij vertrok op wereldreis waar hij in AustraliŽ in contact kwam met Guerrero, een Colombiaanse journalist, waaraan hij vertelde dat IsraŽl de zesde nucleaire macht er wereld aan het worden was. Ook liet hij hem fotoís zien die hij vlak voor zijn ontslag maakte. De journalist overtuigde Vanunu ervan dat hij zijn verhaal aan de pers moest verkopen. Vanunu besloot dit te doen, maar niet voor het geld. Hij was bang voor een nucleaire rampscenarioís wat overigens niet ten onrechte was. Er zijn namelijk aanwijzingen dat IsraŽl driemaal de inzet van kernwapens heeft overwogen: vlak voor de Zesdaagse Oorlog, in de eerste dagen van de Oktoberoorlog en tijdens de Golfoorlog.

De publicatie van zijn verhaal
In 1986 besloot hij zijn verhaal nogmaals te vertellen, nu aan Peter Hounam, een journalist van de Sunday Times. Hij zou het verhaal wereldkundig maken in de Engelse krant London Sunday Times. Zo hoopte Vanunu in IsraŽl op een debat over de wenselijkheid van deze politiek. Nadat Vanunu Hounam had overtuigd van het bestaan van de ondergrondse fabriek met foto's en documenten, werd in september 1986 het artikel geplaatst. Hierin schreef Hounam ondermeer over de 200 kernkoppen die IsraŽl had gefabriceerd zonder enige parlementaire goedkeuring.

De ontvoering
Na publicatie verdween Vanunu spoorloos uit Londen. Pas op 9 november verklaarde de IsraŽlische regering dat Vanunu in IsraŽl gevangen zat. Hij was 'niet uit Groot-BrittanniŽ ontvoerd noch op andere wijze illegaal in hechtenis genomen en naar IsraŽl gebracht'. Dit klopte ook, op 30 september 1986 werd Vanunu van Londen naar Rome gelokt door een verleidelijke agente. De verhuizing naar Rome had als reden de goede betrekkingen met Engeland niet op het spel te zetten. Vanuit Rome werd hij naar alle waarschijnlijkheid in een container op een vrachtschip naar IsraŽl vervoerd.

Proces
Vanunu probeerde op allerlei manieren details over zijn ontvoering aan de pers door te spelen. Om dit te voorkomen werd hij in een geblindeerd busje naar de rechtbank vervoerd, achter een laken naar de rechtszaal gejaagd waar hij met een helm op werd voorgeleid. Vervolgens werd hij weer onder sirenebegeleiding terug naar het busje gedreven. In de gesloten rechtszitting werd de klokkenluider veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens landverraad en spionage.

En nu verder
Na elf jaar van isolatiecel werd in 1998 zijn isolement opgeheven omdat hij niet langer relevante informatie openbaar kon maken. Maar vanaf 21 april, de dag van zijn vrijlating, zal Vanunu nog steeds niet veel vrijheid hebben. Zo mag hij IsraŽl niet verlaten en ook in de buurt van de grens en buitenlandse ambassades mag hij niet komen. Deze beperkingen worden Vanunu opgelegd op advies van de IsraŽlische veiligheidsdienst Shin Bet, die bang is dat Vanunu na zijn vrijlating opnieuw geheime informatie over het IsraŽlische kernwapenprogramma naar buiten zal brengen.

Bronnen binnen de Shin Bet melden ook dat Vanunu na zijn vrijlating ook per e-mail geen contact mag onderhouden met buitenlanders. Ook mag hij met niemand praten over zijn vroegere werk bij de kerncentrale of over zijn ontvoering. In IsraŽl mag hij buiten zijn woonplaats zich alleen verplaatsen met toestemming van de politie.

Vanunu heeft al aangegeven niet te beloven dat hij zich aan de hem opgelegde beperkingen zal houden. Hij heeft te kennen gegeven na zijn vrijlating naar de Verenigde Staten te willen verhuizen om daar bij een ouder Amerikaans echtpaar te gaan wonen. Dit echtpaar adopteerde hem vier jaar geleden. Hij had daarvoor al enkele jaren met hen gecorrespondeerd.

"Ethnische achtergrond noteren bij huisgeweld"

Als het aan Minister Donner van Justitie ligt, dan gaat de politie in de toekomst bij gevallen van huiselijk geweld de ethnische achtergrond noteren van de daders en slachtoffers. Het is ťťn van de ideeŽn om het huiselijk geweld aan te pakken, wat Donner schreef in een brief aan de Kamer.

Verder is Donner van plan om in twee politieregio's gevallen van eerwraak laten registreren om de omvang daarvan in kaart te brengen. Er zouden ook 'safe houses' voor slachtoffers van eerwraak en huiselijk geweld moeten komen. Ook moeten politie en hulpdiensten beter op elkaar afgestemd worden om de veiligheid van deze slachtoffers te vergroten.


Minister Donner van Justitie


Directe aanleiding voor de plannen is de eerwraak op een Turkse vrouw in Koog aan de Zaan. In toenemende mate speelt eerwraak in familiaire kwesties een rol. Eerwraak was ook het motief voor de moord op Maja Bradaric.

Al vorig jaar constateerde Sezai Aydogan dat eerwraak in Nederland veel vaker plaatsvindt dan wordt gedacht. Volgens hem worden moorden uit eerwraak in Nederland namelijk vaak niet als zodanig herkend en gemeld. De onderzoeker bepleitte in juli 2003 al meer onderzoek naar het fenomeen eerwraak.

Eerwraak komt voort uit een schaamtecultuur. De Turkse organisaties hebben de eer- en schaamtecultuur recentelijk laten onderzoeken onder Turken in Duitsland, Nederland en Turkije. Uit dat onderzoek, uitgevoerd door Erdan Gezik onder supervisie van het Pompe Instituut, blijkt dat er weinig verschil in opvattingen is tussen de verschillende Turkse gemeenschappen. Bovendien hebben veel jongeren, ook tweede- en derde generatie, dezelfde opvattingen als hun ouders.

Man zoekt 17 jaar naar ‘perfecte strand’

Vivonne BayHet heeft zeventien jaar geduurd, maar een man beweert het perfecte Australische strand te hebben gevonden.

Met behulp van kleine vliegtuigjes, boten en auto’s trok professor Andrew Short erop uit om het ultieme strand te vinden. Maar liefst 11.011 stranden passeerden de revue in de zoektocht.

Uit Shorts bevindingen is gebleken dat Vivonne Bay zich het beste strand van het Australische continent mag noemen. Met zijn 1.2 kilometer lange en onvervuilde zandvlakte staat hij bovenaan in Shorts lijst.

Het wereldbekende Bondi strand haalde een score van zeven uit tien.

Cunego dubbelt in Trentino

Damiano Cunego heeft na de openingsrit nu ook de tweede rit in de ronde van Trentino gewonnen. Deze Italiaanse rittenwedstrijd van tweede categorie is een (vrij zware) voorbereiding op de giro, die vorig jaar gewonnen werd door de Girowinnaar Gilberto Simoni zelf.

De etappe startte in een (typisch Italiaans) gezapig tempo, wel nog gekleurd werd door een aanval van Domenico Gualdi. De wedstrijd barstte pas echt open op de "Passo Daone". Daar ontsnapten de eerste ritwinaar Cunego en ploeggenoot Gilberto Simoni uit het peleton. Pavel Tonkov, Jure Golcer, Giuliano Figueras, Gerhard Trampusch en Emanuele Sella zetten toen de achtervolging in en kwamen al snel bij het tweetal. Na een mislukte aanval van Simoni, zette de leider zelf in de laatste kilometer de aanval in en hield aan de aankomst een halve minuut voorsprong over op eerste achtervolger Simoni, die de rest wat had afkunnen stoppen.


Top tien tweede rit
1 Damiano Cunego (ITA, Saeco) 171 km in 4h50'23
2 Gilberto Simoni (ITA, Saeco) in 34 sec.
3 Giuliano Figueras (ITA, Panaria - Margres) z.t.
4 Jure Golcer (SLO, Formaggi Pinzolo FiavŤ) z.t
5 Pavel Tonkov (RUS, Vini Caldirola - Nobili) op 41 sec.
6 Gerhard Trampusch (OOS, Acqua e Sapone) op 1'00
7 Emanuele Sella (ITA, Panaria - Margres) op 1'22
8 Luca Mazzanti (ITA, Panaria - Margres) op 2'30
9 Giuseppe Di Grande (ITA, Formaggi Pinzolo FiavŤ) op 2'43
10 Kyrylo Pospyeyev (UKR, Acqua e Sapone) op 2'45

Top tien Algemeen klassement
1 Damiano Cunego (ITA, Saeco) in 9h39'25
2 Jure Golcer (SLO, Formaggi Pinzolo FiavŤ) op 49 sec.
3 Gilberto Simoni (ITA, Saeco) op 53 sec.
4 Giuliano Figueras (ITA, Panaria - Margres) op 55 sec.
5 Pavel Tonkov (RUS, Vini Caldirola - Nobili) op 1'06
6 Gerhard Trampusch (OOs, Acqua e Sapone) op 1'25
7 Luca Mazzanti (ITA, Panaria - Margres) op 2'55
8 Giuseppe Di Grande (ITA, Formaggi Pinzolo FiavŤ) op 3'08
9 Kyrylo Pospyeyev (UKR, Acqua e Sapone) op 3'10
10 Laurent Dufaux (ZWI, Quickstep-Davitamon) op 3'18

OM A'dam is super-PG zat

Het Amsterdamse parket heeft geen vertrouwen meer in super procureur-generaal jonkheer Joan de Wijkerslooth, de hoogste man bij het Openbaar Ministerie. Het NOS-Journaal wist beslag te leggen op een interne memo waarin officieren van justitie in Amsterdam kritiek op De wijkerslooth uiten. Ze verwijten hem dat hij te weinig voor het OM en zijn mensen opkomt en te veel optreedt als beschermer van minister Donner van Justitie.

Het Amsterdamse OM heeft een zekere reputatie als het om intern verzet gaat. Het parket wordt ook wel ''De Republiek Amsterdam'' genoemd. Maar volgens het memo leeft de kritiek op de super-PG ook buiten de hoofdstad.

Minister Donner heeft de Kamer tot nu toe steeds voorgehouden dat er geen sprake is van een crisis bij het OM. Zo noemde hij het opstappen van officier van justitie Koos Plooy een aantal maanden geleden bijvoorbeeld "een personeelskwestie". Uit het intern memo spreek echter een heel ander beeld: Plooys vertrek zou het gevolg zijn van het conflict dat de officieren van justitie, onder wie Plooy, hebben met De Wijkerslooth.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de crisis bij het OM.

Man brengt boek terug na 42 jaar

Een voormalig medewerker van de Britse Koninklijke Luchtmacht heeft na 42 jaar een geleend geschiedenisboek teruggebracht naar de publieke bibliotheek van Malta. In plaats van een torenhoge boete kreeg de man een kop koffie aangeboden.

Ernie Roscouet pakte het boek nietsvermoedend in toen hij 42 jaar geleden, in 1962, Malta verliet. Hij leverde het boek onlangs weer in toen hij op zijn 65’ste verjaardag een vakantie naar het zonnige land kreeg aangeboden van zijn vrouw.

“Ik heb het al die tijd als een moreel plichtsgevoel gezien het boek ooit terug te brengen”, vertelde de man aan een Maltese krant. De bibliothecaris van de publieke bibliotheek vertelde dat het verhaal anderen misschien aanmoedigt ver over de datum verstreken boeken terug te keren.

Feyenoord-shirt wordt 'bierbuik-proof'

De wat gezettere fans van Feyenoord hebben alarm geslagen over de nieuwe shirts van de Rotterdamse voetbalclub. In een uitzending van Feyenoord TV was aanvaller Dirk Kuyt te zien in het nieuwe shirt. Het shirt van Italiaans design bleek bijzonder strak om zijn lichaam te zitten.

Feyenoord werd hierna overspoeld met reacties van verontruste fans die bang zijn dat hun 'bierbuik' niet meer in het shirt zal passen. Toch stelt een woordvoerder van de voetbalclub hen gerust. Speciaal voor het uitdijende deel van het Legioen zullen de shirts vanaf begin juni tot en met de maat xxxxxl leverbaar zijn. "De grootste shirts zijn dus absoluut 'bierbuikproof'", verzekert de zegsman.

Het shirt van Kuyt zat toevallig erg strak. "Er was voor de presentatie helaas alleen een klein shirt beschikbaar."

The Cure populairste band uit de 80's

'A Forest' van The Cure is door de luisteraars van Radio 3FM uitgeroepen tot de meest gewilde plaat van de jaren 80. De plaat staat op nummer 1 in de 80's Most Wanted, de lijst van 80 populairste platen uit de 80's, die 3FM vrijdag 23 april uitzendt van 11:00 tot 18:00 uur.

3FM draait deze week alleen maar platen uit de jaren 80. Deze hele week hebben 3FM-luisteraars gestemd op hun favoriete nummers uit de deze periode. Veel van deze platen werden gedurende de week gedraaid, maar aanstaande vrijdag zet 3FM de 80 populairste platen uit de 80's nog een keer op een rij.

U2 is de meest aangevraagde band met vier noteringen in de lijst.

Rossi test voor Ferrari

Wereldkampioen motorrijden Valentino Rossi heeft vandaag getest voor Ferrari. Op het circuit van Fiorano reed de 25-jarige Italiaan twintig rondjes in een F2003, de wagen van vorig jaar.

Het was de eerste keer dat Rossi, die menigmaal heeft aangegeven graag de Formule 1 in te willen, een F1-wagen bestuurde. Vorig jaar oktober sloeg hij nog een aanbod van Ferrari om te komen testen af, omdat de tijd nog niet rijp was om een overstap te maken.

Rossi reed, volgens onofficiŽle rijdswaarneming, een beste ronde van 59.9, ongeveer drie seconden langzamer dan het bestaande circuitrecord.

Berger rijdt bolide Senna

Gerhard Berger, teamgenoot van wijlen Ayrton Senna bij McLaren, zal zondag ter ere van de Braziliaan een ronde rijden op het circuit van Imola.

Berger, die een goede vriend van Senna werd, zal de ronde rijden in de Lotus 98T waarmee Senna in 1986 het wereldkampioenschap reed. Naast deze ereronde zal ter nagedachtenis aan Senna de hoofdtribune van Imola worden vernoemd naar de drievoudig wereldkampioen. De coureur overleed tien jaar geleden tijdens de Grand Prix van San Marino.

McLaren geeft fouten toe

Directeur sport van Mercedes heeft voor het eerst toegegeven dat McLaren fouten heeft gemaakt in de aanloop naar het hudige GP-seizoen. Het team was volgens hem in de ontwikkeling te ambitieus.

"Ja, we hebben fouten gemaakt. We hebben problemen met het hele pakket. We wilden een grote stap nemen in de ontwikkeling en misschien was die te groot," aldus Haug in dagblad Stern.

McLaren heeft uit drie races slechts vier punten behaald. Haug hield echter onlangs een grote ontwikkeling voor chassis en motor voor de Grand Prix van Duitsland, op 25 juli, tegen. In plaats daarvan zal het team aan het bestaande model wagen gaan werken.

Labrador populairste hond in 2003

De labrador is nog steeds de allerpopulairste rashond, gevolgd door de Duitse herder en de golden retriever. Dat blijkt uit cijfers van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied over 2003. Voor de labrador zijn de meeste officiŽle stamboomcertificaten afgegeven.

Het afgeven van de 4899 certificaten hoeft niet te betekenen dat de labrador ook de meest verkochte hond is. "Maar het geeft zeker een goede indicatie. Het is in ieder geval het ras waar de meeste stambomen voor zijn afgegeven. Daarnaast worden er natuurlijk voor veel honden geen certificaat aangevraagd en zijn er heel veel niet-rashonden in ons land", zegt directeur O. Wilders.

Uitslag de Waalse Pijl

De Waalse Pijl is gewonnen door Davide Rebellin. Hij bewees zijn vorm van afgelopen zondag, toen hij ook al won, te hebben behouden.

In een zeer snelle Waalse Pijl kwam de beslissing toch weer neer op de laatste beklimming, de muur van Huy. De eerste paar uur van de race verliepen zeer snel en regelmatig reden er groepjes weg. Toch was het weer wachten tot de grote namen zich zouden laten zien.

Twee grote namen die zich in negatief opzicht lieten zien waren Jan Ullrich en Paolo Bettini. Ullrich liet in de eerste beklimmingen al zien nog niet klaar te zijn voor welke topwedstrijd dan ook. Hij kon zich maar net in de staart van het peleton handhaven en heeft opgegeven. Ook Bettini moest opgeven. Schijnbaar uitgeput besloot hij een uur voor het einde het voor gezien te houden.

Op het eind van de koers ontplofte het. Op verschillende klimmetjes werd het peleton teruggebracht tot een groep van 30 man. Erik Dekker probeerde het op 20 kilometer van de aankomst, maar werd 10 kilometer voor de aankomst teruggepakt. Op de Muur van Huy sprintte de groep van 30 in zijn geheel naar boven. De toppers lieten zich vooraan zien. Di Luca en Rebellin gingen kop aan kop richting de streep en in de laatste meters bleek Rebellin de beste van de twee.

Uitslag:
1. Davide Rebellin (Ita) 4.21.32
2. Danilo di Luca (Ita) z.t.
3. Matthias Kessler (Dui) +0.08
4. Michele Scarponi (Ita)
5. Aleksandr Vinokoerov (Kaz)
6. Andreas KlŲden (Dui)
7. Frank Vandenbroucke (Bel)
8. Marcos Serrano (Spa)
9. Markus Zberg (Zwi)
10. Manuel Beltran (Spa)
11. Franco Pellizotti (Ita)
12. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa)
13. Fabian Wegmann (Dui)
14. Jaroslav Popovitsj (Oek)
15. Nicki SŲrensen (Den)

Pretpark moedigt ‘spijbelen’ aan

Rossdale had ons via de nieuws-submit te melden:

Veel Engelse bedrijven hebben boos gereageerd op een publiciteitsstunt van het pretpark Alton Towers. Op de website van het pretpark, Ihatework, worden mensen aangemoedigd een dagje vrij te nemen en het recreatiepark te bezoeken.

De website opent met een opvallende actie: Wie het pretpark doordeweeks bezoekt krijgt korting. Dit tot woede van de vereniging van kleine bedrijven, die meent dat mensen worden aangezet tot het missen van een dagje werk.

Alton Towers liet weten een onderzoek te hebben gedaan, waaruit bleek dat ťťn op de drie volwassene bezoekers van het park wel eens liegt om wat vrije tijd te krijgen. “We waren zelf verbaasd over het resultaat. Maar wij zetten niemand aan tot absenteÔsme, maar als mensen sowieso profiteren, waarom dan niet”, aldus de marketing manager van AT.

De vereniging van kleine bedrijven legt zich er echter niet zo gauw bij neer. “Afwezigheid op het werk kost de Britse economie zo’n 15 miljoen pond per jaar, en ik ben zeker dat Alton Towers het ook niet zo leuk zou vinden als hun personeel een dagje vrij nam om een ander pretpark te bezoeken", aldus een zegsman.

[update] Spoeddebat n.a.v. moslimboek moskee

WAik had ons via de nieuws-submit te melden:

De omstreden Amsterdamse El Tawheed moskee zegt in een reactie op de commotie rondom de boeken zich in de hoek gedrukt te voelen. Volgens bestuurder F. Zaari moet de discussie hieromtrent op een andere manier verlopen, en moet er niet ťťn moskee zwartgemaakt worden.

Eerder vandaag publiceerde dagblad Trouw een artikel over de El Tawheed moskee, die een boek heeft uitgegeven waarin onder meer wordt opgeroepen tot de jihad tegen 'ongelovigen' en het doden van homoseksuelen. Het boek is in eerste instantie gericht op burgers van moslimstaten. Zij moeten zich ''bekwamen in de vechtkunst, niet slechts defensief, doch ook offensief, opdat het Woord van Allah het hoogste is en om rechtvaardigheid en zachtmoedigheid op aarde te verpreiden. Want 'de Islam is altijd superieur.''


…ťn van de omstreden boeken


Zaari zegt dat de boeken in vroegere tijden door geleerden zijn geschreven voor de islamitische wereld, die later letterlijk zijn vertaald. "Dit soort religieuze boeken hebben duiding nodig. Het zijn boeken die voor meerdere uitleg vatbaar zijn." De moskee is van plan om in discussie te treden met vertegenwoordigers van andere religies over deze lectuur. "Als de religies elkaars boeken gaan lezen, schrik je enorm van elkaars geloven", zo stelt Zaari.

Indien gewenst zal de moskee zich distantiŽren van extreme teksten in de geschriften, zoals het doden van homoseksuelen. Zaari: "Wij vertellen jongeren dat homofilie in de islam weliswaar verboden is, maar dat het de eigen verantwoordelijkheid is van andere burgers als zij daar zelf voor kiezen."

Vooralsnog zal de moskee de boeken blijven verkopen. "Wij begrijpen niet waarom wij het uit onze boekhandel moeten halen, terwijl het overal verkrijgbaar is." De moskee vraagt zich wel af of ze een nieuwe partij van deze lectuur moet aanschaffen.

Update 15.20

Spoeddebat in Tweede Kamer over moslimboek
De Telegraaf meldt zojuist dat er in de Tweede Kamer een spoeddebat zal komen over het omstreden moslimboek 'De weg van de moslim'. Centraal in het debat zal staan de vraag of het boek discriminerende of opruiende zaken bevat. Indien dat het geval is, zal het boek de handel uit moeten, zo vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken en minister Donner van Justitie zullen hierbij tekst en uitleg moeten komen geven. Het spoeddebat is door VVD-Kamerlid Wilders en CDA-Kamerlid Sterk aangevraagd. Laatstgenoemde is van mening dat imams van moskeeŽn, waar het boek wordt verkocht, afstand moeten nemen van de lectuur. Wanneer ze dit niet doen, zouden ze strafrechtelijk vervolgd moeten worden, of zelfs het land moeten worden uitgezet. Het laatste gebeurde gisteren al bij een imam in Frankrijk.
_
Voor meer informatie verwijzen we je naar de berichtgeving eerder vandaag.

Jaar cel voor doden twaalf kippen

Een Belg heeft een jaar cel gekregen nadat hij twaalf kippen van zijn buurman om het leven zou hebben gebracht. Naast de kippen zou de man ook een kat hebben gestolen en vermoord.

De dertigjarige boer, die zelf een kippenboerderij runt in het Belgische Detergem, vroeg een jager de dieren te doden omdat hij genoeg had van het feit dat de dieren constant op zijn land liepen.

De rechtbank van Kortijk veroordeelde naast de boer nog eens drie betrokkenen tot straffen tot zes maanden cel.

Vrouw bevalt op stoep

Een inwoonster van Maryland, Amerika, is op het trottoir bevallen van haar zoon. De vrouw wist het ziekenhuis niet meer te bereiken, toen weeŽn haar de baas werden.

Janet Schlumps man, Brian, reed zo rond acht uur ’s morgens in alle haast naar het ziekenhuis, waarbij hij over de vluchtstrook van de Interstate 97 reed om de files te ontwijken. Janet liet weten dat ze waarschijnlijk in de auto zou zijn bevallen, als ze zouden hebben gewacht in het verkeer.

De vrouw vertelde dat ze, toen ze voor het ziekenhuis uit de auto stapte, opeens erg last kreeg van weeŽn en haar zoon Tristan het leven moest schenken aan de rand van de weg.

Een woordvoerster van het ziekenhuis noemde de geboorte van Tristan de spannendste ooit van het ziekenhuis. Ze vertelde dat ze zich niet kon herinneren ooit een dergelijke bevalling te hebben meegemaakt.

Vrouw loopt drie jaar rond met schaar in haar buik

Rossdale had ons via de nieuws-submit te melden:

De 69-jarige Pat Skinner stapt naar de rechter omdat de dokters bij een operatie aan haar dikke darm een zeventien centimeter lange schaar hebben laten zitten. Na de ingreep bleef de Australische last houden van hevige buikpijnen. Bij een controle ontdekten haar artsen op rŲntgenfoto’s de schaar in de dikke darm.

"Ik was er kapot van toen ik de schaar op het scherm zag", aldus Skinner die de operatie drie jaar geleden onderging in het Saint-George ziekenhuis in Sydney omdat ze voortdurend last had van haar darmen.

Scissors Inside


Ziekenhuisdirecteur David Pearce zegt dat de chirurgische procedures sindsdien veranderd zijn. Het medisch personeel moet nu bij elke ingreep een inventaris van de instrumenten opmaken.

PvdA: Balkenende speelt mooi weer met Kuipers

Icoon KuipersPvdA-Kamerlid Blom heeft woensdag uitgehaald naar Balkenende. Hij zei vanuit het vluchtleidingscentrum bij Moskou dat premier Balkenende goed gebruik maakt van de ruimtereis van Andrť Kuipers, terwijl het kabinet bezuinigt op het Nederlands budget voor ruimtevaart.

Woensdag stelde Blom in de Tweede Kamer vragen aan Balkenende over diens eerdere uitlatingen over Kuipers. Balkenende zei dat Kuipers "Nederland op de kaart zet als een betrouwbare partner". "Logisch dat Balkenende dat zegt en mooi weer speelt met Kuipers, maar dan moet hij ook eerlijk zijn en zeggen dat het kabinet zwaar bezuinigt op ruimtevaart", aldus Blom.

Cyclo-cross kalender

De UCI heeft de cyclo-cross wereldbeker kalender voor 2004-2005 bekend gemaakt.

De UCI streeft er naar de komende seizoenen het aantal wedstrijden nog verder uit te breiden. Het seizoen begint 10 oktober in BelgiŽ en eindigt 13 februari in het Franse Lanarvilly.

2004-2005 Cyclo-cross Wereldbeker:
Ronde 1 - October 10: Wortegem-Petegem (BelgiŽ)
Ronde 2 - October 28: Tabor (TsjechiŽ)
Ronde 3 - November 14: Pijnacker (Nederland)
Ronde 4 - November 27: Koksijde (BelgiŽ)
Ronde 5 - December 5: Wetzikon (Zwitzerland)
Ronde 6 - December 8: Milan (ItaliŽ)
Ronde 7 - December 28: Hofstade (BelgiŽ)
Ronde 8 - January 2: Aigle (Zwitzerland)
Ronde 9 - January 16: Nommay (Frankrijk)
Ronde 10 - January 23: Hoogerheide (Nederland)
Ronde 11 - February 13: Lanarvilly (France)


F1: Ferrari daagt concurrenten uit

Het huidige F1-seizoen moet nog niet worden afgeschreven, er kan nog van alles gebeuren. Maar daarvoor moeten de andere teams wel hun best gaan doen, zo vindt de technisch directeur van Ferrari, Ross Brawn.

Veel mensen zien na drie races alweer een herhaling van het seizoen 2002, toen Ferrari al in juli het kampioenschap wist binnen te halen. Met veranderde regels wist de FIA de dominantie ťťn seizoen lang te breken, alhoewel Michael Schumacher ook toen wereldkampioen werd. Dit sezoen overheerst Ferrari echter weer. Schumacher staat negen punten boven de nummer twee, Rubens Barrichello, eveneens Ferrari-coureur. De nummer drie, BAR-coureur Jenson Button ligt vijftien punten achter.

Brawn begrijp de situatie goed. "Ik ben in een strijd verwikkeld. Als een technicus probeer ik het beste te bereiken, maar als ik een stap terug doe als enthausiast zie ik dat het beter is om een sterke competitie te hebben," aldus de directeur. "Ik ben het eens met hen die zeggen dat de dominantie van Ferrari niet goed is voor de sport. We hebben een grote schare fans die ons graag ziet winnen. Die mensen zouden het erg jammer vinden als we verloren."

Ferrari is verbaasd door de goede positie. De wagen bleek in betere staat dan verwacht, en ook het weer hielp mee. Op de racedagen was het relatief koel, waardoor Bridgestone betere resultaten leverde dan Michelin, dat het met warm weer weer beter doet. Ferrari blijft echter met beide benen op de grond. "Het is zonde dat mensen het seizoen nu al afschrijven. Wij doen dat niet," aldus Brawn.

De positie van Ferrari is echter ook te wijten aan zijn concurrenten. Die doen niet genoeg om te winnen, omdat ze hun betrouwbaarheid niet willen verliezen. De teams moeten grotere risico's nemen, stelt Brawn. "Andere teams hebben andere prioriteiten. De eerste is om sneller te gaan. Tot je dat bereikt zul je de rest niet verslaan. Onze concurrenten moeten meer risico's nemen om grotere vooruitgang te boeken. Ik zou hetzelfde doen als ik in hun positie verkeerde."

Veel meer F1-nieuws vind je op de FOK!F1manager

Bruylandts hervat trainingen

Slechts acht dagen kon Dave Bruylandts wachten om terug te gaan trainen, na de zware elleboogbreuk die hij opliep op training.

"Ik oefende de voorbije dagen thuis al wat met de gewichten maar kunnen oefenen in een professioneel fitnesscenter is natuurlijk veel beter voor de motivatie," aldus Dave Bruylandts vanuit het Gentse Passage Fitness Center. "De komende dagen ga ik op mijn tijdritfiets een speciaal stuur laten monteren waardoor ik op de rollen kan oefenen zonder mijn arm te moeten belasten. Het belangrijkste is nu alvast om zoveel mogelijk bezig te blijven."

Bruylandts is van plan zijn retour te maken in het Belgisch kampioenschap van 27 juni in Tessenderlo. Daarna wil hij de ronde van Burgos opnieuw aanvatten. "Daar heb ik na vorig jaar goede herinneringen. Ik won toen niet alleen een rit maar was ook primus in het punten- en bergklassement." zegt Bruylandts. De eerste grote confrontatie word dan de Classica San Sebastian, dan wil de geblesseerde er helemaal terug staan.

De olympische wegrit in Athene wordt nu de absolute prioriteit voor Bruylandts. Josť De Cauwer heeft allezins al laten weten dat hij bij de vijf voorgeselecteerden zit, samen met onder andere Peter van Petegem. "Onlogisch is dit natuurlijk niet als je ziet wat ik in het voorjaar heb gepresteerd. Tot voor mijn ongeval was ik ook de beste Belg op de UCI-ranking. Maar de vorm moet natuurlijk terugkomen om mijn olympische selectie waard te zijn. Als dit niet zo mocht zijn, dan heb ik er geen moeite mee om mijn plaats aan iemand anders af te staan."

Zie ook: Bruylandts mist Waalse klassiekers

Ferrari daagt concurrenten uit

Het huidige seizoen moet nog niet worden afgeschreven, er kan nog van alles gebeuren. Maar daarvoor moeten de andere teams wel hun best gaan doen, zo vindt technisch directeur van Ferrari, Ross Brawn.

Veel mensen zien na drie races alweer een herhaling van het seizoen 2002, toen Ferrari al in juli het kampioenschap wist binnen te halen. Met veranderde regels wist de FIA de dominantie ťťn seizoen lang te breken, alhoewel Michael Schumacher ook toen wereldkampioen werd. Dit sezoen overheerst Ferrari echter weer. Schumacher staat negen punten boven de nummer twee, Rubens Barrichello, eveneens Ferrari-coureur. De nummer drie, BAR-coureur Jenson Button ligt vijftien punten achter.

Brawn begrijp de situatie goed. "Ik ben in een strijd verwikkeld. Als een technicus probeer ik het beste te bereiken, maar als ik een stap terug doe als enthousiast zie ik dat het beter is om een sterke competitie te hebben," aldus de directeur. "Ik ben het eens met hen die zeggen dat de dominantie van Ferrari niet goed is voor de sport. We hebben een grote schare fans die ons graag ziet winnen. Die mensen zouden het erg jammer vinden als we verloren."

Ferrari is verbaasd door de goede positie. De wagen bleek in betere staat dan verwacht, en ook het weer hielp mee. Op de racedagen was het relatief koel, waardoor Bridgestone betere resultaten leverde dan Michelin, dat het met warm weer weer beter doet. Ferrari blijft echter met beide benen op de grond. "Het is zonde dat mensen het seizoen nu al afschrijven. Wij doen dat niet," aldus Brawn.

De positie van Ferrari is echter ook te wijten aan zijn concurrenten. Die doen niet genoeg om te winnen, omdat ze hun betrouwbaarheid niet willen verliezen. De teams moeten grotere risico's nemen, stelt Brawn. "Andere teams hebben andere prioriteiten. De eerste is om sneller te gaan. Tot je dat bereikt zul je de rest niet verslaan. Onze concurrenten moeten meer risico's nemen om grotere vooruitgang te boeken. Ik zou hetzelfde doen als ik in hun positie verkeerde."

Bettini langer bij QuickStep

Paolo Bettini heeft zijn contract bij QuickStep-Davitamon voor twee jaar verlengd.

Bettini, twee maal winnaar van het wereldbekerklassement, tekende gisteren in BelgiŽ het vernieuwde contract.

Patrick Lefevre was uitermate tevreden met de contractverlenging:"Bettini is de beste rijder van het peloton voor eendaagse koersen. Hij is een garantie voor succes."

Bettini was zelf ook blij met de verlenging:"Ik heb een fantastisch jaar gehad bij Quick-Step. Het hele team is uitermate professioneel en ik voel me er thuis. Het werken in zo'n omgeving is de eerste stap in het behalen van grote resultaten."

Man rijdt 160 km/u door bebouwde kom

Een automoblist uit Zwolle is door de politie van de weg gehaald, nadat er bij hem een snelheid van 160 kilometer per uur binnen de bebouwde kom was geconstateerd. De snelheidsduivel presteerde dit afgelopen nacht.

Bij het volgen van de auto werd een snelheidsovertreding van drie keer de maximumsnelheid gemeten. Hij reed 160 waar vijftig kilometer per uur is toegestaan, zo liet de politie weten.

Naast een enorme boete is de Zwollenaar ook zijn auto en rijbewijs kwijt. Bovendien kreeg hij een proces-verbaal.

Zo hard reed de man ongeveer
Een forse overschrijding van de maximumsnelheid

Twee vliegtuigen botsen boven Duitsland

Flamey had ons via de nieuws-submit te melden:

Boven de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn twee militaire vliegtuigen, vermoedelijk Tornado's, van de Duitse luchtmacht vandaag tegen elkaar gebotst en neergestort.

Naar verluidt hebben zeker twee van de in totaal vier inzittenden het ongeluk niet overleefd. De twee anderen zouden zich met hun schietstoelen in veiligheid hebben kunnen brengen. Het ongeluk deed zich voor boven Garding op het Noord-Duitse schiereiland Eiderstedt.

Webber wil niet langzamer rijden

Mark Webber is tegen een verlaging van de snelheid in de Formule 1. De AustraliŽr vindt dat een coureur op die snelheden moet kunnen rijden, en kent de gevaren ervan.

Collega's als Jarno Trulli en FIA-president Max Mosley vinden de snelheden te gevaarlijk worden. Webber is het met hen oneens. "Er is geen twijvel over mogelijk dat de auto's dit jaar weer sneller zijn dan ze ooit zijn geweest. Maar de circuits hebben zich daar ook op voorbereid," aldus de Jaguar-coureur.

Het veroorzaken van instabiliteit door nu een verandering van de regels door te voeren zou 'veel gevaarlijker' zijn dan de kleine snelheidswinsten die dit jaar door de wagens zijn behaald, zo stelt Webber.

Cipollini nog niet in goede doen

Mario Cipollini werd in de eerste rit van de ronde van Georgia slechts 30ste, in een rit die eindigde op een massaspurt.

Na een rustige etappe van slechts 132 kilometer, kwamen de renners met een voltallig peleton aan in Macon. Mario Cipollini kwam toen veel te vroeg op kop te rijden en voor hij de meet bereikt had, moest hij nog een massa renners laten voorgaan. Dit is een slecht voorteken voor de spurtkoning van de jaren negentig. Zeker met het oog op de Giro d'Italia die in mei wordt gereden.

De spurt werd uiteindelijk gewonnen door de Canadees Gordon Fraser, gevolgd door de colombiaan Ivan Dominguez en de Duitsen Jens Voigt. Ook Armstrong eindigde nog voor Cipollini op een 28ste plaats. Het was een rustige rit volgens de Amerikaan. Hij is tevreden dat hij sinds lange tijd nog eens de tour in eigen land kan voorbereiden.

Sauber komt met verbeterde auto

Sauber komt in Imola met een verbeterde versie van zijn racewagen. Er zullen nieuwe aŽrodynamische onderdelen op de C23 zitten.

De aanpassingen volgen na tests in een windtunnel. "We zijn in staat geweest om ons programma in de windtunnel te continueren. En in Imola zullen we enkele nieuwe aŽrodynamische delen op de auto hebben", aldus technisch directeur Willy Rampf.

Sauber zal vanaf Imola ook standaard gebruik maken van stuurbekrachtiging. Het team maakte hier tijdens de Grand Prix van Bahrein voor de eerste keer gebruik van en heeft het tijdens de test in Barcelona verder ontwikkeld.

Van Petegem pareert kritiek

Peter van Petegem heeft de kritiek naar aanleiding van zijn optreden in de Amstel Gold Race gepareerd.

Na de Amstel Gold Race schreven de verschillende Belgische kranten nogal negatief over het optreden van Van Petegem en de Belgische renners in het algemeen. In de voorjaarsklassiekers hebben de Belgische renners nog niet de overwinning weten te pakken. Na in 2003 twee wedstrijden te hebben gewonnen (Ronde van Vlaanderen en parijs Roubaix) krijgt vooral Van Petegem de kritiek over zich heen.

Hij reageerde op die kritiek: "Waarom altijd die kritiek? Besef toch eens dat ik niet elk jaar de hoofdvogel kan afschieten!"

Hij vervolgde over de Amstel Gold Race: "Ik was klaar voor de Gold Race en we hebben als ploeg fantastisch gereden. Van bij het begin hebben de jongens mij uit de wind gezet en berewerk verricht. Maar probeer het eens, na 250 kilometer de Cauberg opsprinten met de grote versnelling!"

"Vergeet ook niet dat ik de enige was in de kopgroep die ťn Milaan-Sanremo ťn de Ronde ťn Parijs-Roubaix in de benen had. Als vijfde eindigen is dus niet slecht."

Na face-lift nu ook voice-lift

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Na het alom bekende ‘face-lift’ gebeuren komen chirurgen nu met een nieuwe trend in chirurgenland. Want niet alleen uiterlijkheden verouderen na verloop van tijd, ook het stemgeluid gaat achteruit. Amerikaanse heelkundigen voeren daarom sinds kort operaties uit die de stembanden dichter bij elkaar brengen, hetgeen de geluidsproductie ten goede komt.

Voor het ‘luttele bedrag’ van 17.500 euro implanteren chirurgen, door een insnijding in de nek, weefsel, waardoor de patiŽnt na enkele weken makkelijker kan spreken op een vaste toon. De chirurgen kunnen ook vet, collageen, of de substantie hydroxyl injecteren via de mond.

Dr. Robert Thayer Sataloff van het Philadelphia’s Graduate Hospital liet weten dat vooral acteurs, radiopresentatoren, verkopers, politici en bedrijfsdirecteuren geÔnteresseerd zijn in de ietwat vreemde ingreep.

Almere wil einde file-experiment

De gemeente Almere eist per direct stopzetting van de verkeersproef waarmee Rijkswaterstaat de files hoopte op te lossen op het knooppunt tussen de A1 en de A6 bij Muiderberg. In plaats van een soepelere doorstroming leidde deze maatregel in de eerste week tot files van tussen de tien en zestien kilometer op de A6. Ook de wegen in Almere richting de A6 raakten ernstig verstopt.

Door het afsluiten van de wisselstrook en het vrijmaken van een baan op de A1 voor verkeer vanuit de Flevopolder verwachtte Rijkswaterstaat de doorstroming op het knooppunt te kunnen bevorderen. Doordat het verkeer daarvoor al van 3 naar 2 rijstroken moet staat het verkeer nu op de A6 grotendeels vast. Wethouder Douwe Halbesma van Almere roept op het experiment voorlopig te beŽindigen. "Veel Almeerders zijn de afgelopen vier werkdagen te laat op hun werk verschenen. Het is onverantwoord op deze manier door te gaan."

Volgens Rijkswaterstaat is het echter te vroeg om van een fiasco te spreken. De dienst is volgens Halbersma teleurgesteld in de vroege conclusies van het Almeerse gemeentebestuur. Rijkswaterstaat heeft de proef vanuit een helikopter bekeken, en geconstateerd dat het verkeer vanaf de A6 nu beter invoegt en dat de files al korter beginnen te worden. Volgens Halbersma is het echter onverantwoord door te gaan zolang er geen tweede wisselstrook is aangelegd. Deze is op zijn vroegst in 2007 klaar.

Anderlecht wil Sonck

Anderlecht wil met Ajax onderhandelen over een overgang van Sonck. Daarbij moet ook Van Damme ter sprake komen.

Anderlecht-manager Herman van Holsbeeck is vandaag in Amsterdam om te overleggen. Anderlecht is zowel in Wesley Sonck als Jelle Van Damme geÔnteresseerd. Ze vragen zich af of Ajax de spelers wil laten gaan en zo, ja wat de afkoopsom zou moeten zijn.

Van Holsbeeck vertelde: "We willen ons versterken. Maar veel ruimte op het budget hebben we niet. We stellen nu een dossier samen, maar vooraleer we de kop van Sonck en Van Damme zot maken, moeten we weten van Ajax wat er kan."

Ronald Koeman heeft al aangegeven Sonck liever niet te zien vertrekken: "Ik schrijf Sonck nog lang niet af. Hij heeft hier een toekomst als Zlatan Ibrahimovic vertrekt. Dan zie ik hem hier als diepe spits zoals hij speelt bij de Rode Duivels."

Willy Hox, de manager van Wesley Sonck en Jelle Van Damme, wacht het allemaal rustig af: "Ik heb nog geen signaal gekregen van de club dat de twee spelers weg moeten. Ik wacht dus af."

Vroegtijdig claimen plek vrijmarkt beboet

Het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid is bezig op te treden tegen vrijmarktverkopers die nu al een plekje voor Koninginnedag afbakenen. Dat meldt Het Parool vandaag. Behalve een boete van 110 euro voor degenen die met tape of verf een stuk openbare ruimte 'bezetten' moet de overtreder ook de verwijderkosten betalen.

Hoewel er al een groot aantal 'vakken' verwijderd zijn is tot dusver overigens nog niemand op de bon geslingerd. Het stadsdeel meldt dat de tape vaak nauwelijks te verwijderen is. Zo zijn er volgens een woordvoerster nog steeds resten van vorig jaar zichtbaar. "En hoe langer je het laat zitten, hoe moeilijker je het schoon krijgt."

Ieder jaar begint het beplakken en beschilderen eerder. De populairste plekken aan de hoofdstedelijke Apollolaan en Beethovenstraat waren het afgelopen weekend al deels ingenomen. Ook het stadsdeel Centrum geeft een boete wanneer medewerkers iemand op het innemen van een stuk trottoir betrappen. In Amsterdam is het pas op 30 april om 6 uur 's ochtends toegestaan een verkoopplaats in te nemen.

TROS wellicht commercieel

Als de politiek besluit dat de omroepen minder macht krijgen in het publieke omroepbestel, dan zal de TROS kijken of het commercieel kan gaan. Dat heeft voorzitter Van Doodewaard aan NOVA laten weten. "Als de politiek geen garanties kan geven voor een onafhankelijke toekomst van de omroepen, gaan we een gesprek aan met de politiek onder welke omstandigheden we kunnen uittreden", zo zei hij.

Begin deze maand kwam een commissie onder leiding van oud ING-topman Rinnooy Kan met de aanbeveling de omroepen minder macht te geven. Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) heeft al aangegeven snel met het rapport aan de gang te willen.

Op de vraag waar de TROS voor staat kon Van Doodewaard geen duidelijk antwoord geven. Hij kwam niet verder als "laagdrempelige programma's" en "waarden als 'eerlijkheid'".

Onderzoek incident Desailly

De UEFA stelt een nader onderzoek in naar een vermeende elleboogstoot van Marcel Desailly in de gister gespeelde halve finalewedstrijd in de Champions League, AS Monaco - Chelsea.

Marcel Desailly deelde vlak na rust aan Fernando Morientes een elleboogstoot uit. Althans, volgens menig kijker. Desailly maakte er achteraf zelf weinig woorden aan vuil: "Schrijf er maar over wat je wil, ik wil alleen praten over voetbal."

Het incident ontging aan de Zwitserse scheidsrechter, maar niet aan de waarnemer. Het voorval kreeg navolging toen Claudio Makťlťlť van Chelsea op het achterhoofd werd geraakt door Akis Zikos van Monaco. Zikos werd van het veld gestuurd. Desailly bleef waar hij was. Vrijdag zullen beide zaken worden behandeld.

Twente behoudt Blaise N'Kufo

Blaise N'Kufo (28) blijft bij FC Twente, aldus bericht Studio Sport. De aanvaller tekent een driejarig contract.

De Zwitser werd voor dit seizoen gehuurd van het Duitse Hannover 96. Twente nam daarbij een optie op de speler. De eventuele transfersom van 700.000 kon dankzij sponors wel worden opgebracht, maar het salaris van de spits vormde een groot probleem. N'Kufo kreeg jaarlijks ongeveer 600.000 uitbetaald en dat verdient niemand in Enschede. Zeker niet met het oog op de saneringen bij de club. Die hindernis blijkt nu genomen.

N'Kufo was dit seizoen een revelatie. De spits was in het najaar in bloedvorm en scoorde deze competitie al twaalf keer. Momenteel is hij herstellende van een spierscheuring en rekent hij er op bij de bekerfinale er weer bij te zijn.

AZ mag verder met bouwen

AZ en de gemeente Alkmaar hebben een succesvol beroep gedaan bij de Raad van State. Die maakte de uitspraak van de rechter van de Alkmaarse rechtbank over uitstel van de nieuwbouw ongedaan.

Een Amsterdamse rechter had eerder een onderzoek ingelast naar het feit of de financiŽle steun van de gemeente wel in samenspraak was met europese regels op dit gebied. Daartoe had hij de gemeente bevolen geen bouwvergunning af te geven, dat deed zij echter toch. De bouw was vervolgens begonnen en weer stilgelegd.

Nu de Raad van State heeft erkend dat de bouwvergunning mocht worden afgegeven kan weer verder gegaan met Kooimeerplaza, dat eigenlijk voor het komende seizoen klaar had moeten zijn.

Een impressie van het stadion is hier en daar te zien.

Kabinet: 'profiteren van illegalen aan banden'

Het kabinet gaat illegalen en de profiteurs van illegalen hard aanpakken. Door het fors verhogen van boetes en het uitbreiden van de opsoringscapaciteit hoopt het kabinet werkgevers met illegalen in dienst, mensensmokkelaars en malafide uitzendbureaus de wereld uit te helpen. Schattingen van NOVA laten zien dat er in Nederland 200.000 illegalen werkzaam zijn, van wie 100.000 via frauderende uitzendbureaus.

De zogenaamde illegalennotitie zal door het kabinet vrijdag worden behandeld. Eerder wist RTL nieuws al beslag te leggen op deze geheime notitie. Naast de verhoging van boetes en de uitbreiding van de opsporingscapaciteit zullen verschillende overheidsdiensten hun krachten gaan bundelen. Nog dit jaar beginnen speciale teams van de vreemdelingendienst, de arbeidsinspectie, de belastingdienst en de uitkeringsinstantie UWV gezamenlijk met de strijd tegen illegaliteit in de horeca, schoonmaak, vleesindustrie en op zwarte markten. In Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg zullen speciale controles voor illegale bewoning en malafide uitzendbureaus plaatsvinden.

Momenteel dienen werkgevers 900 euro per illegale werknemer te betalen, indien dit geconstateerd wordt. Het kabinet wil dit ophogen naar 3500 euro per illegaal. Verder staat in de notitie dat huurders, die hun huis onderverhuren aan illegalen, hun huis kunnen kwijtraken. Zo zouden huiseigenaren voortaan ook de identiteit van hun huurders beter moeten controleren en kopieŽn van paspoorten van huurders maken.

Door het kabinet zal niet aan het recht van illegalen op zorg en onderwijs getornd worden. "Want ook mensen die hier niet mogen zijn behouden recht op een menswaardige behandeling. Medische hulp aan kinderen en medische zorg rond geboorte en zwangerschap behoort altijd te worden verleend", zo zei minster Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.


Rita Verdonk

Litmanen shirts Lahti uitverkocht

Fc Lahti, de nieuwe club van Jari Litmanen, kan de vraag naar shirts van de middenvelder niet aan.

Na het tekenen bij de club gingen de shirts als broodjes over de toonbank. De Fin is ook in eigen land mateloos populair. De club zal voorlopig geen shirts meer aan het buitenland leveren. Online bestellen vanuit het buitenland was al niet mogelijk. De club verontschuldigt zich voorts voor het feit dat het verzoeken van buitenlandse fans niet in behandeling kan nemen.

Niet getreurd om nummer 10, shirts van bijvoorbeeld Toni Jšrvinen (7) en Jorma Mškipšš (2) zijn nog wel leverbaar.

Ook Jordan eert Senna

Ook het Jordan-team zal in Imola Ayrton Senna eren. Op de auto zal reclame voor de Ayrton Senna Foundation staan.

Iedere race staat er op de Jordan een boodschap aan de wereld van het team. Meestal gaat het om humanitaire boodschappen. Dit keer wordt de ruimte voorbehouden aan de Ayrton Senna Foundation.

Deze stichting werd tien jaar geleden, na de dood van Senna op het circuit van Imola, opgericht. De stichting heeft tot doel om het leven van straatkinderen te verbeteren door het bieden van een opleiding en sportmogelijkheden. De zus van Senna staat aan de leiding van de Ayrton Senna Foundation.

Grujic: "Twente respectloos"

Spira Grujic (32) heeft nog eens zijn onvrede geuit over het beleid bij Twente. De club heeft hem respectloos behandeld.

In februari wees Grujic een contractvoorstel af, daarin stond dat hij 70% van zijn oude salaris zou gaan verdienen. Onacceptabel vond de verdediger. Twente staat echter voor een grote bezuinigingsoperatie en moest derhalve wel. In maart legde hij vervolgens het hoe en waarom uit. Deze week deed hij dat nog eens dunnetjes over, "Het gaat me niet om het geld, maar vooral de manier waarop ze met mij zijn omgesprongen. Totaal respectloos." Grujic werd als laatste speler uitgenodigd en wist op dat moment dat spelers van Jong Twente tweemaal zoveel verdienden als hij ging doen. Het einde is dichtbij.

Grujic speelde zes jaar voor de ploeg uit Enschede. Hij speelde 142 eredivisieduels, waarin hij tweemaal scoorde. De KNVB-bekerfinale zal zijn afscheid zijn.

Ruim keus voor Gill Swerts

Gill Swerts (21) heeft niet over belangstelling te klagen. De verdediger, wiens contract bij Feyenoord niet wordt verlengd, kan kiezen uit meerdere clubs.

Swerts heeft concrete aanbiedingen van ADO Den Haag, FC Utrecht en Vitesse. Hij sluit een terugkeer naar de Belgische competitie echter nog niet uit. Als er zich een club uit Belgie meldt, valt er te praten. Het belangrijkste vindt Swerts dat hij aan spelen toekomt, "ik ben jong en wil elke week voetballen."

Gids voor Islam roept op tot doden afvalligen

De omstreden Amsterdamse El Tawheed moskee is wederom in opspraak geraakt. Nu door lectuur waarin onder meer wordt opgeroepen tot de jihad tegen 'ongelovigen' en het doden van homoseksuelen. De moskee, die geregeld in opspraak raakt, haalde onlangs nog het nieuws doordat ze een boek in de collectie heeft die vrouwenbesnijdenis promoot.

Journalisten van dagblad Trouw kochten bij de moskee een modern standaardwerk - dat uit drie delen bestaat - en dat in deel 3 oproept op tot de gewapende heilige oorlog tegen ongelovigen, tot het slaan van vrouwen en executie van homoseksuelen en van moslims die de geloofswaarheden niet letterlijk nemen. Het boekwerkje is in eerste instantie gericht op burgers van moslimstaten. Zij moeten zich ''bekwamen in de vechtkunst, niet slechts defensief, doch ook offensief, opdat het Woord van Allah het hoogste is en om rechtvaardigheid en zachtmoedigheid op aarde te verpreiden. Want 'de Islam is altijd superieur.''

De boekenserie heeft de titel 'De weg van de moslim' en wordt uitgegeven door Project Dien uit Leiden. Trouw schrijft dat in deel drie te lezen staat: ''Kerkbouw is verboden. Bouw liever fabrieken voor het produceren van 'alle soorten wapens die er in de wereld gebruikt worden'. En probeer de nieuwste snufjes uit. Bevindt de moslim zich onder ongelovig bestuur (zoals in seculiere staten), dan is het de plicht van iedere groep moslims die voor de zaak van Allah wil strijden of onder invloed van een ongelovige vandaan wil komen zich daartegen te verzetten.'' Dit boekje zou met name onder Marokkanen gretig aftrek vinden. Het wordt in Amsterdam West dan ook op meerdere plaatsen verkocht.

Merkwaardig genoeg wordt de serie 'De weg van de moslim' door de Samen-op-wegkerken aangeraden om te kopen ter kennismaking met de islam. Er worden nu stappen ondernomen om het van de literatuurlijst af te voeren.

De El Tawheed moskee in Amsterdam-West, die de boekjes in de collectie heeft, is een orthodoxe moskee die tegen elke vorm van religieuze vernieuwing is, en zich tot doel stelt een islamitische staat te vestigen. Deze maand kreeg de moskee nog een veeg uit de pan van de Amsterdamse wethouder Aboutaleb, maar daar reageerde het moskee-bestuur verontwaardigd op.

Een woordvoerder van El Tawheed moskee ontkent dat de moskee oproept tot de jihad of homohaat. Het zou gaan om oude boeken.

Volgens vertaalster Jeanette Ploeger is 'De weg van de islam' een standaardwerk. Die kwalificatie gebruikt ook de Nederlandse bestelsite islam-boeken.nl. Het boek is, schrijft Ploeger, een 'gids voor de moslim', met voorschriften waaraan men zich heeft te houden. Opvallend is dat Ploeger voor Project Dien ook islamitisch lesmateriaal voor de basisschool (groep 5-8) heeft ontwikkeld.


Deel 3 van de serie


Discussie kan verder in het actuelere bericht.

Hoofdredacteur USA Today weg na schandaal

Karen Jurgensen, hoofdredacteur van de Amerikaanse krant USA Today, heeft haar ontslag genomen. Aanleiding is een schandaal rond een sterverslaggever die nieuwsverhalen uit zijn duim bleek te zuigen.

Verslaggever Jack Kelley werd vanwege dit feit drie maanden geleden zelf al ontslagen. De journalist bleek grote delen van berichten te verzinnen en citaten te 'lenen' uit publicaties in andere media. Kelley werd in zijn loopbaan vijf keer genomineerd voor de Pulitzer Prijs, de belangrijkste journalistieke onderscheiding in de VS.

Jurgensen werkte al 22 jaar voor USA Today. In 1999 werd zij hoofdredacteur. Vorig jaar werd Amerika al opgeschrikt door een soortgelijk schandaal bij The New York Times.

Warp-effect sonde succesvol gelanceerd

De NASA heeft dinsdag de Gravity Probe B gelanceerd, een sonde die kromming (warping) meet in de ruimte-tijd continuÔteit (space-time continuŁm). Met de sonde kan op directe wijze bewezen worden dat Albert Einsteins Algemene Relativiteitstheorie klopt.

Eerder werd al aangekondigd dat de sonde op 19 april gelanceerd zou worden. Het tijdstip dat de lancering plaats moest vinden ging om ťťn seconde. De NASA was echter net te laat. Gisteren om 17:57:23 is de sonde dan echt gelanceerd. De sonde werd met een Delta-2 raket gelanceeerd vanaf California's Vandenberg Air Force Base. De sonde bevat een supergeleidende quarz-gyroscoop die het effect van warping meet dat teweeg gebracht wordt door de aarde zelf.

De Algemene Relativiteit is de hoeksteen van de moderne fysica en impliceert dat zwaartekracht (effect van gecomprimeerde massa) een warpveld teweeg brengt in tijd en ruimte. Observaties gedurende een zonsverduistering hebben bevestigd dat de zwaartekracht van de zon het licht van sterren verboog doordat het een warp-effect teweeg brengt in de ruimte. Klik hier voor uitgebreidere informatie.

'Flash mob' tegen Hitler mislukt

Een 'flash mob' in Moskou, bedoeld om een demonstratie tegen Hitler te organiseren, is mislukt. De politie was vantevoren op de hoogte van de actie en wachtte de 'flash mobbers' bij het Graf voor de Onbekende Soldaat, de plaats van samenkomst, op.

Het is de vraag of deze actie als 'flash mob', waarbij via internet wordt afgesproken om met zoveel mogelijk mensen op een bepaalde plaats en tijd bij elkaar komen, is aan te merken. Normaal gesproken heeft een flash mob geen enkel (politiek) doel en blijven toevallige voorbijgangers in het ongewisse.

Rond 20 april, de geboortedatum van Adolf Hitler, zijn de laatste jaren vaak racistische aanslagen gepleegd, meldt The Moscow Times.

Peuter wordt mogelijk uitgezet

De Volkskrant meldt vandaag dat een geadopteerde peuter uit Amerika dreigt te worden uitgezet. Dit omdat de adoptiepapieren niet volledig zouden zijn. Toch is de peuter volledig legaal geadopteerd en keurden zowel rechters in Nederland en Amerika als de Kinderbescherming en de Nederlandse Centrale Autoriteit de adoptie allen goed. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weigert echter een verblijfsvergunning te verlenen.

Het meisje werd in 2002 geadopteerd. Zij kreeg de naam Jodie Zwanniken en werd naar Nederland gevlogen. De adoptie ouders hadden zelf iemand in Amerika gezocht voor de bemiddeling en regelden de goedkeuring van zowel de Kinderbescherming en de Nederlandse Centrale Autoriteit. Twee jaar eerder had het echtpaar op dezelfde wijze hun dochter Lindsay geadopteerd, die wel een verblijfsvergunning kreeg.

In 2002 werd bij de vreemdelingenpolitie een vergunning aangevraagd voor hun tweede dochter. Deze stuurde de aanvraag echter negatief door naar het IND, omdat bij een aantal stukken een verklaring van echtheid ontbrak. Pas aan het einde van maart kreeg de familie Zwanniken te horen dat de aanvraag was afgewezen. Volgens de beschikking die het IND stuurde naar het gezin moest de peuter binnen 28 dagen Nederland verlaten. En dat ook nog uit “eigen beweging."

Inmiddels hebben de ouders een bezwaar aangetekend tegen de afwijzing. Deze afwijzing moet binnen enkele weken worden afgehandeld, volgens de officiŽle procedure, maar de dienst heeft al laten weten dat er door de drukte veel vertraging kan zijn. De aanvraag kan mogelijk pas binnen twaalf maanden in behandeling worden genomen. Volgens het IND zal de peuter niet tijdens het proces worden uitgezet. Ook zou de dienst het kind nooit zomaar op een vliegtuig zetten zonder opvangmogelijkheden in Amerika.

Snelheidsrecord op internet verbroken

Het wereldrecord data versturen via internet is verbroken. Tussen Los Angeles en het Zwitserse GenŤve, een afstand van 11.000 kilometer, werd informatie met gemiddeld 6,25 gigabit per seconde verstuurd. Volgens de recordhouders van de overkoepelende organisatie Internet2 is deze snelheid zeker 10.000 keer sneller dan de gemiddelde breedband internetverbinding.

Volgens Surfnet is dit nieuwe record een behoorlijke prestatie, vooral vanwege de grote afstand van 11.000 kilometer waarover de data is verstuurd.

Het nieuwe record betekent dat via het huidige internetprotocol, IPv4, een snelheid van 68.431 terabit per seconde per meter is behaald. Met IPv6 liep de snelheid over hetzelfde traject op tot 4 Gbps.

Wiegel meest charismatische Nederlander

Hans Wiegel is de meest charismatische Nederlander. De VVD’er wordt gevolgd door PvdA’er Wim Kok. Dit blijkt uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy. Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met professor Seydel van de Universiteit Twente.

De eerste ondernemer die wordt genoemd is Jan Timmer. De oud Philips topman staat een plaats boven huidig premier Jan-Peter Balkenende, namelijk op de 43ste. Het is opvallend dat Timmer zo hoog in de lijst staat, omdat hij sinds het stoppen bij Philips eigenlijk totaal niet meer in het nieuws is geweest. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Anders Moberg, die helemaal niet in de lijst voorkomt. De topman van Ahold kwam het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws door het schandaal binnen Ahold.

De hoogst geplaatste vrouw op de lijst is Prinses Maxima. De Prinses staat op de derde plaats, terwijl de vrouw die na haar komt, Wendy van Dijk, op de twaalfde plaats komt. De eerste topsporter die wordt genoemd is Johan Cruijff. Hij staat ťťn plaatsje hoger dan Wendy van Dijk.

Veel doden bij aanslagen in Basra

Bij diverse aanslagen met bomauto's op politiebureaus in de Zuid-Iraakse stad Basra zijn veel doden gevallen. Bronnen spreken over zeker 55 doden; daaronder zijn veel kinderen die met een busje op weg waren naar school. Zeker 200 mensen zouden gewond zijn geraakt.

De bommen explodeerden allemaal rond 07.15 uur lokale tijd. De Britse troepen die gelegerd zijn in het gebied konden twee getroffen politiebureaus niet bereiken omdat hun voertuigen met stenen werden bekogeld.

Tot nu toe was het in Basra relatief rustig. Een paar uur na de aanslagen in Basra explodeerde een bom in een politie-opleidingsinstituut in de Zuid-Iraakse stad Zubair, 25 kilometer ten zuiden van Basra. Daarbij vielen zeker zes doden.

Duitse ophef over WK-bier

Stel je voor: een oer-hollands schaatsfestijn in Thialf, waarbij de geserveerde Beerenburg zal zijn vervangen door bijvoorbeeld Russische wodka. In die positie voelen onze Oosterburen zich nu waarschijnlijk ook geplaatst.

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland, zal er in en rond de stadions het hooggewaardeerde Duitse potje bier moeten worden gemist. Tot afgrijzen van veel fans en groot ongenoegen van Duitse brouwers blijkt de voetbalorganisatie FIFA een exclusief contract te hebben afgesloten de Amerikaanse biergigant Anheuser-Busch, de producent van o.a. Budweiser.

Met dit contract heeft alleen Anheuser-Busch het recht om in en rond de voetbalstadions bier te verkopen. Naar verluidt ontvangt de FIFA zo'n 40 miljoen euro bij deze overeenkomst.

De veelal lokale brouwers hebben nu hun hoop gevestigd op de politiek. Het ministerie van Culturele Aangelegenheden van de deelstaat Beieren heeft inmiddels contact opgenomen met het organisatiecomitť en kijkt nu gezamelijk naar de openingen die het contract met Budweiser nog kan bieden voor de Duitse biermerken. Zo hebben ze onder meer plannen voor 'fan-dorpen' in Neurenberg en MŁnchen waar Duits bier wordt gedronken, vlak buiten de zones waar 'Bud' de dienst uitmaakt.

Dit is al de tweede zware slag die de Duitse fan wordt toegebracht. Omdat McDonald's eerder al een exclusieve overeenkomst met de FIFA heeft getekend, zal ook de beroemde 'Bratwurst & Sauerkraut' niet worden verkocht in de direkte nabijheid van het voetbalfestijn.

Raikkonen ontvangt prijs

Hoewel het dit seizoen nog verre van lekker verloopt voor Kimi RšikkŲnen, zal hij toch al een prijs ontvangen.

Raikkonen krijgt de Lorenzo Bandini prijs. Een prijs voor talentvolle coureurs die is vernoemd naar Formule 1-coureur Lorenzo Bandini, die tijdens de Grand Prix van Monte Carlo in 1967 verongelukte.

De naam van Raikkonen zal worden bijgeschreven in het Gouden Boek. Een boek met daarin alle namen van eerdere winnaars van de prijs. In dat boek staan onder meer collega McLaren-coureurs David Coulthard en Alex Wurz.

Breukink: 'Boogerd heeft gelijk'

Voor het eerst in zijn wielerloopbaan laat Michael Boogerd vandaag de Waalse Pijl schieten. Ploegleider Erik Breukink geeft hem groot gelijk.

In voorbereiding op Luik - Bastenaken - Luik wil Boogerd niet teveel energie verspillen. Hoewel andere jaren Boogerd het ideaal vond om in de Waalse Pijl kilometers en hellinkjes in de benen te krijgen, kiest hij nuvoor een andere voorbereiding.

Erik Breukink vertelde: "Dat komt omdat hij daar nog nooit goed heeft gereden. Nu wil hij zijn reserves tot zondag vasthouden. Dat houdt hem ook mentaal sterk. Want het gevoel dat je nooit kan winnen, is niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen. De Waalse Pijl is lastig, maar Michael zou liever zien dat die koers 250 kilometer duurt. En geen 200, zoals nu. Nu komen er jongens met hem over de finish die hij in een langere koers nooit zou terugzien. Luik-Bastenaken-Luik ligt hem beter."

Zelf was Breukink ook niet zo'n liefhebber van de Waalse Pijl: "Ik deed meestal mijn conditie op in de Ronde van Baskenland. Maar als ik eerlijk ben, was de Muur van Hoei mij gewoon te steil. Maar je moet in de Waalse Pijl ook niet wachten tot de muur. Dan ben je te laat."

Samenwerking Chelsea en Ajax?

Eerder werkte PSV al samen met Chelsea aan de transfer van Alex. Nu wil Chelsea ook op dezelfde manier samenwerken met Ajax.

Afgelopen weekend werd in de Engelse kranten gesuggereerd dat Van Gaal in Engeland was om te onderhandelen over een mogelijk trainerschap bij Chelsea. Hij blijkt er echter te zijn geweest om namens Ajax met Chelsea te onderhandelen over een mogelijke samenwerking.

Chelsea zoekt een Europese club waar ze Zuid-Amerikaanse spelers ervaring op kunnen laten opdoen en spelers aan de eisen van de Engelse immigratiedienst kunnen laten voldoen. Zoveel mogelijk wordt daarbij de constructie gebruikt dat Chelsea meebetaalt aan de transfer, waarna ze een optie krijgen op koop tegen een gereduceerd bedrag. Echter ook spelers die Chelsea koopt willen ze soms stallen.

Zo wilde Chelsea in januari al de net gekochte Eduardo Alcides bij Ajax stallen. Bij Ajax oordeelde de trainersstaf dat zij op korte termijn geen jonge rechtsbenige verdediger nodig had.

Ajax' algemeen directeur Arie van Eijden had al voor de komst van Alex naar PSV door dat dergelijke constructies zouden ontstaan: "Ik had je ook kunnen zeggen welke speler het zou betreffen. Alex dus. Het is een logisch verhaal. De minder kapitaalkrachtige Europese clubs moeten creatief blijven zoeken naar mogelijkheden om goede spelers te halen."

Duitsers in rep en roer om WK-bier van Amerikaanse makelij

Stel je voor: een oer-hollands schaatsfestijn in Thialf, waarbij de geserveerde Beerenburg zal zijn vervangen door bijvoorbeeld Russische wodka. In die positie voelen onze Oosterburen zich nu waarschijnlijk ook geplaatst.

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland, zal er in en rond de stadions het hooggewaardeerde Duitse potje bier moeten worden gemist. Tot afgrijzen van veel fans en groot ongenoegen van Duitse brouwers blijkt de voetbalorganisatie FIFA een exclusief contract te hebben afgesloten de Amerikaanse biergigant Anheuser-Busch, de producent van o.a. Budweiser.

Met dit contract heeft alleen Anheuser-Busch het recht om in en rond de voetbalstadions bier te verkopen. Naar verluidt ontvangt de FIFA zo'n 40 miljoen euro bij deze overeenkomst.

De veelal lokale brouwers hebben nu hun hoop gevestigd op de politiek. Het ministerie van Culturele Aangelegenheden van de deelstaat Beieren heeft inmiddels contact opgenomen met het organisatiecomitť en kijkt nu gezamelijk naar de openingen die het contract met Budweiser nog kan bieden voor de Duitse biermerken. Zo hebben ze onder meer plannen voor 'fan-dorpen' in Neurenberg en MŁnchen waar Duits bier wordt gedronken, vlak buiten de zones waar 'Bud' de dienst uitmaakt.

Dit is al de tweede zware slag die de Duitse fan wordt toegebracht. Omdat McDonald's eerder al een exclusieve overeenkomst met de FIFA heeft getekend, zal ook de beroemde 'Bratwurst & Sauerkraut' niet worden verkocht in de direkte nabijheid van het voetbalfestijn.

Andrť Kuipers aangekomen in ISS

Icoon KuipersAndrť Kuipers is vanochtend om ťťn minuut over zeven aangekomen bij het International SpaceStation (ISS). De Sojoez TMA-4-capsule wist zich probleemloos vast te koppelen aan de Zarja-module van het ISS. De koppelingsprocedure is geheel volgens de boekjes verlopen en is helemaal op de automatische piloot gedaan. Pas na anderhalf uur mag het luik opengedaan worden, omdat de koppeling eerst wordt getest op luchtdichtheid.


Opname gemaakt vanuit het ISS van een Sojoez-module die op het punt staat aan het ISS te koppelen, het betreft een foto van een eerdere missie.


Familie
De familie van Kuipers bekeek de koppeling vanuit het vluchtcentrum in Moskou en reageerde opgelucht. "Prachtig, prachtig. Andrť zal nu denken, dit pakken ze me niet meer af", aldus een trotse vader.

Kuipers nu in ISS
Andrť Kuipers heeft zojuist zijn eerste interview vanuit het ISS gegeven. Het luik tussen de Sojoez en het ISS is dus geopend. Volgens Kuipers waren de Waddeneilanden zo ongeveer het eerste dat hij vanuit de ruimte op aarde zag liggen. Kuipers gaat nu zorgen dat zijn ruimtepak in de andere Sojoez-module komt te liggen, omdat dat de module is waarmee Kuipers op 30 april terug keert.

Hennepveegactie in Brabant

SqueaK en Deeps hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Dinsdagmorgen heeft de politie in Helmond, in samenwerking met de sociale recherche, invallen gedaan in 27 woningen in de wijk het Haagje, onder meer aan de Haagstraat. Daarbij zijn 17 hennepkwekerijen aangetroffen, waarvan er 14 in werking waren; drie hadden net geoogst. Er werd tevens een drogerij ontmanteld. Een team van Omroep Brabant dat tv-opnamen wilde maken werd bedreigd.

In een aantal woningen waar een kwekerij is aangetroffen, was de stroom illegaal afgetapt. De politie heeft dat doorgegeven aan het nutsbedrijf. De controles hielden verband met een grootschalig onderzoek naar steunfraude.

In een huis in Maarheeze, bij Eindhoven, werden 's middags negen mensen aangehouden bij het verwerken van een hennepoogst. In de woning werden 700 planten gevonden. De negen verdachten waren bezig met het knippen van vers geoogste wietplanten. De 29-jarige bewoonster van de woning en vier vrouwen en vier mannen van Bulgaarse afkomst werden gearresteerd.

Verder werden er in het plaatsje Wintelre in een huurwoning, bij een 63-jarige man op zolder, 600 bloeiende hennepplanten aangetroffen. De inval in die woning stond in verband met een groot fraude-onderzoek waaraan tachtig politiemensen meededen. De politie wilde niet zeggen waarnaar men precies op zoek was. Wel werden bij een autobedrijf van een 44-jarige verdachte aan de Urkhovenseweg in Eindhoven dertien dure auto's in beslaggenomen. Bij drie daarvan was met het chassisnummer gerommeld. In totaal werd er in dit onderzoek op tien adressen huiszoeking gedaan.

In twee schuurtjes in Someren werden eveneens hennepkwekerijen aangetroffen. De politie heeft de 42-jarige eigenaar verhoord. De 1527 planten en benodigde materialen zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd.
Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.