'Sommigen betaalden 21 jaar geen belasting'

bumberklevers had ons via de nieuws-submit te melden:

Al 21 jaar hoeven bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland geen of weinig belasting te betalen. Dat bleek vandaag uit een kamerdebat met staatssecretaris Wijn van Financiën. Het betrof bepaalde probleemgropen, die weigerden belasting te betalen. De fiscus heeft hiermee vele tientallen miljoenen euro's belasting misgelopen, zo blijkt uit berekeningen.

Op sommige plaatsen, zoals bij het woonwagenkamp Vinkenslag nabij Maastricht werd het speciale fiscale beleid in stand gehouden, omdat bij de Belastingdienst de overtuiging bestond dat alleen op die manier de bewoners op termijn normaal belasting zouden betalen. Deze gang van zaken was tot op hoog niveau bekend bij de Belastingdienst, tot aan de toenmalige directie van de Belastingdienst in Zuid-Nederland.

Volgens Wijn heeft de voorzichtige aanpak bij Vinkenslag wel langzaam maar zeker resultaat geboekt. De belastingafdrachten stegen in de loop der jaren flink, van 9338 gulden in de eerste helft van 1992 tot 1.012.863 gulden in 2001. Dit was voor de Belastingdienst een reden om de speciale afspraken in stand te houden, uiteindelijk tot 1 januari 2004.

Eerder gaf de staatssecretaris al aan dat er, indien nodig, disciplinaire maatregelen zullen worden getroffen tegen werknemers van de Belastingdienst, die jarenlang niet durfden op te treden en afzagen van belastingheffing op het grootste Nederlandse woonwagenkamp Vinkenslag.