Ook hoofddoek-discussie in Duitsland

Na Frankrijk woedt nu ook in Duitsland de discussie over het dragen van hoofddoekjes door moslimvrouwen in het openbaar onderwijs, in alle hevigheid. Bondskanselier Gerhard Schröder stelde vorige week dat overheidspersoneel in het algemeen en onderwijzeressen in het bijzonder geen hoofddoek behoren te dragen, maar dat er géén verbod kan worden afgekondigd voor schoolmeisjes.

De voorzitter van de Evangelische Kerk en de regeringscommissaris voor migratie pleitten op hun beurt afgelopen week voor tolerantie. Bisschop Wolfgang Huber is geen voorstander van een verbod en wees er op dat in de Duitse maatschappij zowel het christelijke geloof als andere godsdiensten worden gerespecteerd. Hij erkende wel dat er met een hoofddoek sprake is van een vermenging van politieke en religieuze symboliek, maar toch is hij tegen een verbod.

De commissaris van de regeringscommissie voor migratie vindt een verbod "contraproductief", omdat moslimvrouwen "zo van een opleiding worden uitgesloten en in hun emancipatorische ontwikkeling worden beperkt."

De Duitse president Johannes Rau riep op voor gelijke behandeling van alle religieuze symbolen. "Als een hoofddoek als een religieus symbool wordt gezien dan moeten een monnikspij en een kruis op dezelfde manier worden behandeld", zei hij. Rau wees er voorts op dat de besluitvorming over onderwijsaangelegenheden is voorbehouden aan de deelstaten.

Op dit moment hebben alleen de conservatieve regeringen van de deelstaat Baden-Württemberg en Beieren wetsontwerpen in voorbereiding waarbij de hoofddoek in het onderwijs wordt verboden. Het verbod gaat niet gelden voor christelijke en joodse symbolen, omdat zo'n maatregel niet in overeenstemming is met de grondwettelijk verankerde godsdienstvrijheid. De voorstanders verdedigen het verbod door de hoofddoek te bestempelen als politiek symbool.