FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 december 2003

Aardbeving Iran: kinderen gered dankzij kanaries

In de Iraanse stad Bam hebben hulpverleners dankzij twee kanaries vandaag twee kinderen onder het puin vandaan kunnen halen. Dit meldt het officiële persbureau Irna.

De twee vogels trokken de aandacht van de hulpverleners, omdat ze in hun kooitje zaten te zingen. Het kooitje lag vlak naast de plek waaronder de kinderen lagen bedolven. Enkele uren later konden ze worden bevrijd en overgebracht worden naar een veldhospitaal.

De stad werd afgelopen vrijdag getroffen door een zware aardbeving. Volgens de laatste schattingen zou het aantal doden op kunnen lopen tot 50.000.

Tentoonstelling naakte Barbiepop toegestaan

spambam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het hof van beroep in San Francisco heeft de Amerikaanse kunstenaar Tomas Forsythe gisteren toestemming gegeven foto's te maken van naakte Barbiepoppen en deze tentoon te stellen. Volgens het oordeel van het hof valt deze activiteit onder het recht van vrijheid van meningsuiting.

Mattel, producent van de Barbiepoppen, klaagde Forsythe in 1999 aan, omdat de fotoserie een slechte invloed op de verkoop van de poppen zou kunnen hebben. In de serie zijn naakte Barbies te zien die bedreigd worden door ouderwetse keukenmachines. Tevens worden er in tortilla gewikkelde poppen getoond, die met saus overgoten in een ingeschakelde oven liggen. Ook zijn de Barbiepoppen te zien in andere absurde of seksueel geladen situaties.

Het hof was het eens met een eerdere uitspraak van een lagere rechter, dat het in de fotoserie gaat om toegestane satire en parodie. Forsythe verklaarde dat de Barbiepop een cultuur symboliseert waarin de vrouw tot object wordt gemaakt en door een met perfectie geobsedeerde schoonheidscultus onzeker wordt gemaakt. Volgens de drie rechters is de Barbiepop dan ook 'rijp voor commentaar uit de samenleving'.

[upd] Aanklacht Barça tegen Van Gaal?

Volgens het Spaanse blad Catalaanse Sport bereidt Barcelona een aanklacht voor tegen Louis van Gaal.

De aanklacht zou draaien om het feit dat Van Gaal Ronaldo niet in wilde lijven. Barcelona wilde Ronaldo contracteren, maar Van Gaal wenste Ronaldo niet in zijn selectie te krijgen. Ronaldo zou niet genoeg zijn hersteld van zijn blessure en een slechte mentaliteit hebben.

Ronaldo vertrok naar Real Madrid en is daar succesvol. Barcelona wil een schadevergoeding eisen voor ieder doelpunt dat Ronaldo sindsien heeft gemaakt. Per competitiedoelpunt 9.000 euro en 12.000 euro voor iedere treffer in de Champions League. Of Barcelona deze bizarre aanklacht werkelijk gaat indienen is de vraag.

Update 30-12-2003

De mogelijke aanklacht van Barcelona was een grap. In Spanje is 28 december namelijk hetzelfde als wij hier op 1 april hebben.

[Update] Vertrekhal Schiphol ontruimd

cvbarney, Djiezus, DJJ en Twann hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Omstreeks 13:00 uur zijn vertrekhal 1 en 2 op Schiphol ontruimd wegens de vondst van een verdachte koffer. Dat maakte een woordvoerder van de luchthaven bekend.

De Koninklijke Marechaussee verricht momenteel onderzoek naar de koffer. Vertrekhal 1 en 2 zijn ontruimd en ook de zogeheten dienstenbaan, de rijbaan voor taxi's en dienstwagens van de luchthaven voor de hal is afgesloten.

De woordvoerder van de marechaussee meldde dat het Explosieven Opruimingscommando onderweg is naar Schiphol. Hij kan niet zeggen hoe lang het onderzoek zal duren, maar verwacht dat de vertrekhal zeker nog een uur dicht zal zijn. "We nemen de zaak zeer serieus", aldus de woordvoerder.

Update 19:45
Rond 16:00 uur zijn de vertrekhallen 1 en 2 weer vrijgegeven. Het Explosieven en Opruimingscommando heeft de koffer onderzocht, maar trof niks verdachts aan.

Door de ontruiming waren veel vluchten vertraagd. De hele middag heeft de KLM haar vluchten een half uur later laten vertrekken. Andere maatschappijen konden hun toestellen ook niet op tijd laten vertrekken. De vertragingen liepen op van een half uur tot een paar uur. Naar verwachting worden de verloren uren in de loop van de avond weer ingehaald.

Kerstman stort neer met helikopter

App3l had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

In de Servische stad Kragujevac is vandaag een helikopter met de kerstman erin neergestort. Behalve de kerstman zelf, raakten nog zes andere mensen gewond. Dit liet het Servische persbureau Beta weten.

Vier van de zeven mensen raakten zwaar gewond, maar geen van hen verkeert in levensgevaar. Het ongeluk gebeurde tijdens de landing, op enkele honderden meters van een groep van duizend kinderen, die op de kerstman stonden te wachten.

Onder de Christelijk-orthodoxe Serviërs wordt het kerstfeest pas op 7 januari gevierd. De kerstman wilde de cadeautjes echter nog voor de jaarwisseling uitdelen. Wat de precieze oorzaak van het ongeluk is, is nog niet bekend.


Met dank aan Casparov en ITSAMO voor de tip!

Duitsland vreest aanslag op ziekenhuis

Neftizz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dinsdagmiddag heeft de Duitse politie een militair ziekenhuis in Hamburg afgegrendeld na een tip van een Amerikaanse inlichtingendienst. Deze dienst zou aanwijzingen hebben dat Ansar-al-Islam, een extremistische groepering uit Irak die banden zou hebben met al-Qaeda, in Hamburg zelfmoordaanslagen wil plegen.

Een mogelijke plek was de kliniek waar onder meer gewonde Amerikaanse militairen uit Irak worden behandeld. De groepering zou een autobom tot ontploffing willen brengen voor het gebouw.

De politie heeft meteen na het ontvangen van de tip de kliniek onder strenge bescherming gesteld en nabijgelegen straten afgesloten. De diensten zouden ook over namen beschikken van personen die de aanslag voorbereidden.

FP-crew Jaarlijstjes 2003

De FP-crew is het niet vaak met elkaar eens, maar op de vraag wat de beste film van 2003 was gaf een meerderheid toch hetzelfde antwoord: The Lord Of The Rings - Return Of The King.

Toen een aantal FP-ers gevraagd werd naar hun favoriete CD van het jaar was er minder overeenstemming. En hoewel 2003 onomstreden het jaar was van Frans Bauer, Beyonce, Tiësto en 50 Cent werden deze namen niet genoemd.



Qua games was 2003 (op elk platform) evenzeer een prima jaar. Ook op dit gebied kreeg de FP-crew de kans om zich uit te spreken over hun favorieten.

Lees het in de FP-crew jaarlijstjes 2003!

Daphne Deckers als dj op Noordzee

Bekende Nederlanders zijn ''in'' bij radio Noordzee zo blijkt. Eerst contracteerde men Gordon als ochtend-jock. DJ Robert Jensen werd bij zijn afwezigheid vervangen door Patty Brard. Brard kreeg op haar beurt een middagprogramma bij de zender in het weekend, en nu heeft men als tijdelijke vervanger voor Gordon een beroep gedaan op ex-fotomodel Daphne Deckers.

Deckers, tegenwoordig moeder en schrijfster van beroep, zal vanaf vrijdag 2 januari tot en met vrijdag 9 januari op de werkdagen tussen 6.00 en 10.00 uur Gordon vervangen op Noordzee 100.7FM. Daarna zal Gordon het weer overnemen, die dan terug is van vakantie.

Deckers is blij met haar tijdelijke job: ''Ik was blij verrast toen Erik de Zwart mij belde of ik voor anderhalve week de ochtendshow van Gordon wilde overnemen. Het is niet de bedoeling dat ik Gordon ga imiteren. Dat is immers onmogelijk. Gelukkig word ik in dit avontuur bijgestaan door een paar fantastische vakmensen. 's Ochtends, in de file, vind ik het heerlijk om naar de radio te luisteren en nu krijg ik de kans om het zelf te maken! Het moeilijkste zal zijn om 05.00 uur mijn bed uit te komen."

Buurman uit 'Home Improvement' overleden

Eric had ons via de newssubmit het volgende -geheel vertaald, waarvoor onze dank!- te melden:

Home-ImprovementActeur Earl Hindman, o.a. bekend uit de hitcomedy "Home Improvement", is maandag op 61 jarige leeftijd in Stamford, Connecticut overleden aan longkanker.

De acteur speelde in de comedyserie de buurman van hoofdrolspeler Tim Allen, daarbij altijd adviezen gevend vanachter het hek. Bijzonder aan deze rol was dat het publiek nooit zijn gezicht zag, waar hij ook in de serie te zien was, er was altijd iets tussen zijn gezicht en het publiek.

Voordat hij aan deze serie meedeed, werkte hij 16 jaar als politieman in de soapserie "Ryans's Hope". Hij was ook bekend in de theaterwereld en speelde in diverse films.

--

En zó zag Earl Hindman er uit (met dank aan user dmace99!):

Earl Hindman

Somber vooruitzicht Bosvelt

De positie van Paul Bosvelt bij Manchester City is niet te benijden. Het team draait slecht en hij zit zelf op de tribune.

Manager Kevin Keagan kondigde na de slechte resultaten van de laatste weken voor de wedstrijd tegen Leeds United enkele wisselingen aan. Bosvelt (33) bleef echter waar hij zat, op de tribune. Er is voorlopig geen vooruitzicht op meer.

De middenvelder kwam eerder uit voor Go Ahead Eagles, FC Twente en Feyenoord.

Van Marwijk kondigt vertrek aan

Trainer Bert van Marwijk van Feyenoord zal komende zomer vertrekken. Hij heeft de clubleiding verzocht de eenjarige optie in zijn aflopend contract niet te lichten.

Van Marwijk zei verder: "Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging, maar blijf tot de laatste dag gemotiveerd."

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik had de technische staf onlangs openlijk bekritiseerd. Gister werd al bekend dat technisch directeur Rob Baan het veld ruimt. Hij vertrok echter per direct.

Van Marwijk is aan zijn vierde seizoen bezig in de Kuip. Hij veroverde met Feyenoord tot op heden één prijs, de UEFA Cup in 2002.

Voordien trainde hij drie jaar lang Fortuna Sittard, dat toen nog in de eredivisie uitkwam. Bij de amateurs begon hij in 1990 zijn trainercarriere bij Herderen (Bel), vervolgens trainde hij RKVCL en SV Meerssen.

Boekverkoper bedolven door eigen handel

In New York heeft de brandweer een 43-jarige straatverkoper van boeken en tijdschriften moeten bevrijden die onder een stapel van vele duizenden stuks van zijn handel terecht was gekomen. Hij lag al twee dagen bedolven onder de vele geschriften die hij in zijn appartement bewaarde.

De verkoper had dusdanig veel boeken en tijdschriften over zich heen gekregen dat hij niet in staat was om zichzelf te bevrijden. Hij is met lichte verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. De brandweer heeft het appartement leeggehaald dat tot de nok aan toe gevuld was met drukwerk; Er was slechts hier en daar een kleine doorgang om te lopen.

In 1947 leidde een soortgelijk geval tot de dood van twee broers in New York. Eén van hem kwam direct door de boekenlawine om het leven, zijn broer stierf de hongerdood omdat hij zich niet wist te bevrijden.

Andrzej Niedzielan twijfelt

Het heeft er de schijn van dat Andrzej Niedzielan toch niet naar NEC wil komen. De Pool bereikte vorige week akkoord over een tweeënhalfjarig contract, maar liet nu op de Poolse televisie weten nog niets getekend te hebben.

Niedzielan (24) maakte dit seizoen furore bij knappe overwinningen van zijn club Groclin Grodzisk in de UEFA Cup. Toen NEC echter interesse toonde, leek hij bereid tot vertrek. Nadat akkoord was bereikt had de spits weer even bedenktijd nodig en vertrok hij naar Polen. Nu uitte hij opnieuw zijn twijfels.

NEC-voorzitter Hans van Delft: "Niedzielan heeft nog niet getekend, maar voor mij geldt een man een man, een woord een woord. Ik verwacht hem vrijdag voor de medische keuring."

Ook hoofddoek-discussie in Duitsland

Na Frankrijk woedt nu ook in Duitsland de discussie over het dragen van hoofddoekjes door moslimvrouwen in het openbaar onderwijs, in alle hevigheid. Bondskanselier Gerhard Schröder stelde vorige week dat overheidspersoneel in het algemeen en onderwijzeressen in het bijzonder geen hoofddoek behoren te dragen, maar dat er géén verbod kan worden afgekondigd voor schoolmeisjes.

De voorzitter van de Evangelische Kerk en de regeringscommissaris voor migratie pleitten op hun beurt afgelopen week voor tolerantie. Bisschop Wolfgang Huber is geen voorstander van een verbod en wees er op dat in de Duitse maatschappij zowel het christelijke geloof als andere godsdiensten worden gerespecteerd. Hij erkende wel dat er met een hoofddoek sprake is van een vermenging van politieke en religieuze symboliek, maar toch is hij tegen een verbod.

De commissaris van de regeringscommissie voor migratie vindt een verbod "contraproductief", omdat moslimvrouwen "zo van een opleiding worden uitgesloten en in hun emancipatorische ontwikkeling worden beperkt."

De Duitse president Johannes Rau riep op voor gelijke behandeling van alle religieuze symbolen. "Als een hoofddoek als een religieus symbool wordt gezien dan moeten een monnikspij en een kruis op dezelfde manier worden behandeld", zei hij. Rau wees er voorts op dat de besluitvorming over onderwijsaangelegenheden is voorbehouden aan de deelstaten.

Op dit moment hebben alleen de conservatieve regeringen van de deelstaat Baden-Württemberg en Beieren wetsontwerpen in voorbereiding waarbij de hoofddoek in het onderwijs wordt verboden. Het verbod gaat niet gelden voor christelijke en joodse symbolen, omdat zo'n maatregel niet in overeenstemming is met de grondwettelijk verankerde godsdienstvrijheid. De voorstanders verdedigen het verbod door de hoofddoek te bestempelen als politiek symbool.

Zestienjarige Nicorec op proef bij Ajax

Ajax lijkt een goede greep gedaan te hebben in Roemenië. Onisor Nicorec (16) zal dit voorjaar bij Jong Ajax een stage afwerken.

Nicorec is winnaar van een talentenjacht op de Roemeense televisie. Ajax-scout Gerrie Mühren vertelde daarbij enthousiast dat Nicorec 'een typische Ajacied' is. Nicorec is middenvelder bij Unirea Dej en tevens product van de voetbalschool van Gica Popescu in Craiova.

Mühren was samen met Louis van Gaal in Roemenië om samenwerking van Ajax met de voetbalschool te bespreken. Uiteindelijk verhinderde dichte mist die bespreking echter. Cristian Chivu is een sprekend voorbeeld van een geslaagde Roemeense voetballer voor Nicorec.

'Rivaldo naar FC Porto'

Het Braziliaanse persagentschap Estado heeft gemeld dat Rivaldo een nieuwe club heeft gevonden. Hij zou een contract voor anderhalf seizoen tekenen bij FC Porto.

De Braziliaan zou met de kerst om tafel hebben gezeten met de club en akkoord zijn gegaan. De club had haast opdat de Braziliaan ook speelgerechtigd zal zijn voor de Champions League.

Rivaldo mocht al een tijd vertrekken bij zijn huidige werkgever AC Milan. Hij zat op dood spoor bij de Italiaanse club. Eerder leek hij terug te gaan naar Brazilië, maar het wordt nu waarschijnlijk Portugal, waar eveneens zijn moedertaal gesproken wordt.

Rivaldo was in 2000 Wereldvoetballer van het Jaar.

Van Scherrenburg stopt in Den Haag

Wouke van Scherrenburg, politiekverslaggeefster van Den Haag Vandaag, stopt er mee. Op 1 januari, na veertien jaar als verslaggeefster te hebben gewerkt in Den Haag, neemt ze afscheid. Van Scherrenburg (57) heeft zich met haar vasthoudendheid bepaald niet bij iedere politicus geliefd gemaakt; ze heeft de naam een terriër te zijn, een bitch ook.

De verslaggeefster vindt, hoe verslaafd ze ook aan de politiek is, het genoeg geweest: ''Het waren natuurlijk wel tropenjaren. Zeventig procent van de tijd heb ik doorgebracht met wachten totdat politici naar buiten kwamen. Ik lag wel eens om drie uur 's nachts nog wakker omdat ik niet meer warm kon worden. En het was altijd dringen. Je spreekt als verslaggevers van tevoren met elkaar af dat je een wijde kring maakt, maar als er dan iemand verschijnt, duikt iedereen toch instinctief weer op elkaar''.

Beroemd zijn de beelden van Van Scherrenburg waarin ze minister Hirsch Ballin van Justitie tot op de w.c achtervolgde. Getergd vroeg hij zich af of hij misschien even privé mocht toileteren. Naar verluidt noemde VVD'er Gerrit Zalm haar 'Het Grote Blonde Beest'. In de praktijk valt het allemaal wel mee, meent ze zelf: ''Het is niet zo dat ze voor me wegduiken, integendeel. Met veel politici kan ik echt goed overweg.''

Meest bekend is misschien nog wel de uitval die Pim Fortuyn naar haar deed, na een lijsttrekkersdebat van 2Vandaag. Toen ze bleef aandringen op een antwoord zei Fortuyn: ''Ach, ga toch naar huis, lekker koken, is veel beter.''

Van Scherrenburg heeft bij haar afscheid één advies voor haar collega's: ''ga minder achter hypes aan. Aan de hype rond Mabel Wisse Smit heb ik me ongelooflijk geërgerd. Ze werd afgeschilderd als het meest machtswellustige meisje van de wereld. Het is te schandalig om over te praten.''

83-jarige in elkaar getrapt

Tatjana had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond is rond half negen een 83-jarige Leeuwardenaar met grof geweld door drie jongens van zijn portemonnee met daarin 5 euro en een huissleutel beroofd. De drie blanke jongens sloegen hem tegen het hoofd en trapten tegen zijn benen. De totaal verwarde man werd door voorbijgangers aangetroffen. In het ziekenhuis bleek het slachtoffer een gebroken heup en een beenwond te hebben.

De politie heeft vergeefs gezocht naar de daders waarvan alleen bekend is dat er één een pet en een bril droeg en een ander een fiets bij zich had.

Chinees-Europese satelliet gelanceerd

logo Double StarDe eerste van een serie van twee Chinees-Europese satellieten is dinsdag in een baan rond de aarde gebracht. De lancering met een Chinese Lange-Mars-2C-raket gebeurde vanaf in ruimtevaartcentrum in Xichang, in zuidwest China. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua.

De satelliet is gelanceerd in het kader van "Double Star", een gezamenlijk project van China en de European Space Agency (ESA), die al sinds 1980 samenwerken. In 1993 werkte China al mee aan de vier door ESA gelanceerde Clustersatellieten, waarmee de nieuwe satellieten gaan samenwerken.

Volgens professor David Southwood van ESA gaat het om een historische internationale samenwerking. Hij noemt Double Star dan ook een "win/win-project". "Niet alleen kunnen Europese wetenschappers meewerken aan een nieuwe missie, tegen erg lage kosten, maar ze zullen een grotere wetenschappelijke opbrengst van de vier ESA-Clustersatellieten zien", aldus Southwood.


de lancering dinsdagmorgen

De twee satellieten zullen ononderzochte velden rond de aarde bestuderen, bestaande uit het magnetisch veld, de ionosfeer en de midden tot hoge lagen van de atmosfeer. Door in drie dimensies te kijken naar de ontwikkeling van ruimtestormen wil men de veiligheid in de ruimtevaart helpen verbeteren.

Voetbal: Van Marwijk kondigt vertrek aan

Brainovic had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bert van MarwijkDe trainer van Feyenoord, Bert van Marwijk, zal aan het eind van het seizoen afscheid nemen van de Rotterdamse voetbalclub. Eerder op de dag werd al bekend dat technisch directeur Rob Baan is ontslagen. Bert van Marwijk zal nog wel dit seizoen afmaken maar na de zomer niet meer terugkomen.

Van Marwijk heeft de leiding verzocht om de optie voor een vijfde seizoen bij de Rotterdamse club niet te lichten. "Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging, maar blijf tot de laatste dag gemotiveerd", liet hij weten.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! voetbalmanager

Nepagenten ontvoeren Rotterdammer

Je_moedah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dinsdag heeft de Hoofddorpse politie bekendgemaakt dat maandag twee mannen, die zich voordeden als politieagent, een 24-jarige Rotterdammer hebben ontvoerd. Op het Dik Tromplein overmeesterden de nepagenten de man, die later op de middag weer werd vrijgelaten.

De twee mannen deden zich voor als politieagenten en sommeerden het slachtoffer in de auto van zijn vriendin te gaan zitten. De ontvoerders reden met hem in de richting van Amsterdam. In de loop van maandagmiddag lieten ze de Rotterdammer gaan. De politie vermoedt dat dit in het Westelijk Havengebied was.

Dinsdag heeft de politie het slachtoffer verhoord. De politie weet nog niet wie er achter de ontvoering zitten en wat hun motieven waren.

Jacht op huizenbezitters in Frankrijk geopend

De belastingdienst gaat Nederlanders met een tweede huis in Frankrijk massaal controleren. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is de Franse overheid bereid een lijst met alle Nederlanders met een tweede huis in Frankrijk te overhandigen. Het gaat om 200.000 tot 300.000 woningen.

De belastingdienst is al enige tijd bezig met het controleren van mensen met een tweede huis in het buitenland, maar beschikte alleen over de namen van mensen die recent een huis in Frankrijk aangeschaft hebben.

Het gaat de fiscus niet om de woning zelf, aangezien de eigenaar daar in het buitenland al belasting over betaalt. De belastingdienst hoopt via deze weg spaargeld op te sporen. Vermoedelijk zijn er veel spaarrekeningen waar geen belasting over betaald wordt. Daarnaast zouden mensen de woning gekocht kunnen hebben om geld wit te wassen.

Dieven gaan door driedubbele muur

Inbrekers hebben zich in Wormerveer niet laten tegenhouden door een driedubbele buitenmuur bij hun rooftocht naar een grote hoeveelheid audio- en beeldapparatuur. De extra sterke muur van een bedrijf aan de Industrieweg bleek niet bestand tegen de criminelen.

Het dievengilde brak de muur open op een plek, van waaruit het pand vanaf de openbare weg niet te zien is. Eerst verbogen ze de damwandprofielplaten, toen werden de achterliggende staalplaten opengeknipt en tenslotte de kalkzandstenen muur stukgeslagen.

Dodental Iran kan oplopen tot 50.000

Het aantal doden van de aardbeving in Iran kan oplopen tot 50.000. Tot nu toe zijn er 28.000 lijken geborgen. In totaal zijn er de afgelopen dagen 2.000 mensen uit de puinhopen gered.

Hoop op het vinden van overlevenden is er nu niet meer. De hulpverlening richt zich nu op de mensen die de ramp hebben overleefd.

Het getroffen gebied werd gisteren bezocht door president Khatami en ayatollah Khamenei. Khatami beloofde dat de stad Bam binnen twee jaar zal worden herbouwd.

AC Milan wil Van Basten

AC Milan wil heel graag Marco van Basten weer naar Milaan halen. Dit maal om deel uit te gaan maken van de trainersstaf.

Van Basten is op dit moment duo-trainer van Jong Ajax en heeft alle Nederlandse trainersdiploma's om op het hoogste niveau actief te mogen zijn. Vice-voorzitter Adriano Galliani gelooft dat Van Basten het ontbrekende deeltje is in de trainingsstaf dat voor nog meer succes kan zorgen.

Galliani ziet in Van Basten vooral de ideale figuur om de aanvallers een masterclass te kunnen geven. Trainer Ancelotti wist er nog niets van af. Zijn reactie was: "Ik bel Marco natuurlijk wel eens, maar hierover heb ik het nog nooit met hem gehad. Als ik hem bel, zal ik hem overigens eerst vragen of hij een van zijn drie Gouden Ballen niet wil afstaan aan Paolo Maldini, want ik geloof dat Paolo hem dit jaar verdiende en dat Marco daar wel vrede mee zal hebben."

Mat Herben stapt op in 2007

Urkav had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De huidige fractievoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn (LPF), Mat Herben, keert na de verkiezingen van 2007 niet terug in de Tweede Kamer. Hij zegt dat vandaag in een vraaggesprek met de Metro. Herben wil niet zeggen wie hij vindt dat hem moet opvolgen; Daar moet de partij over beslissen: ''Maar ik zal hoogstwaarschijnlijk niet aanblijven.''

Herben was voor hij de politiek inging ambtenaar op het ministerie van Defensie. In 2002 was hij de woordvoerder van Pim Fortuyn. Hij werd leider van de LPF na de moord op Fortuyn. Even werd hij opgevolgd door Harry Wijnschenk, maar die moest al snel weer het veld ruimen.

Jongen vuurt vuurpijl op politie af

Casper / Casparov en th0r hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Rotterdam heeft een 17-jarige jongen gisteravond een vuurpijl naar een agent afgevuurd. Hij deed dat nadat hij door de politieman op het Brabantseplein was aangesproken over het afsteken van vuurwerk.

De 31-jarige agent raakte door de vuurpijl gewond aan zijn achterhoofd. De dader is vastgezet wegens poging tot zware mishandeling.

Katholieke basisschool heeft moslim als directeur

De rooms-katholieke basisschool de Dijsselbloem in Voorburg heeft sinds kort een moslim als directeur. Voorzover bekend is het de eerste katholieke basischool in Nederland met een moslim aan het hoofd. De directeur is Moesin Laghmich (31) uit Zoetermeer; hij is van Marokkaanse komaf.

Binnen het bestuur is veel gediscussieerd over de benoeming. "Maar we hebben toch voor hem gekozen, omdat hij een heel geschikte kandidaat was. We zijn er bovendien van overtuigd, dat de katholieke identiteit van de school gewaarborgd blijft", aldus een zegsman. Laghmich heeft ook de steun van de medezeggenschapsraad van De Dijsselbloem. "We hebben een fantastische directeur, die we voor geen goud willen missen."

In een interview met de Haagsche Courant zegt Laghmich een overtuigd moslim te zijn, maar dat hij vanuit de integratiegedachte ook openstaat voor andere geloven. "Het gaat er volgens mij vooral om hoe je leeft. Welk geloof je aanhangt, is dan niet zo belangrijk." De moslimdirecteur probeert die boodschap ook over te brengen op De Dijsselbloem, een school met leerlingen van diverse nationaliteiten "We moeten elkaar respecteren en ons niet laten leiden door vooroordelen. Alleen dan kunnen we goed met elkaar samenleven."

Collina krijgt ere-doctoraat

Wie kent hem niet: scheidsrechter Pierluigi Collina. Met zijn kale hoofd is de 43-jarige arbiter, door voetbalbond FIFA al vier keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar, niet meer van de groene mat weg te denken.

Zijn verdiensten voor de sport worden nu ook door de universiteit van Hull geëerd. Collina mag daar het ere-doctoraat "Honorary Doctor of Science" in ontvangst nemen.

"Wij vinden dat Pierluigi Collina een scala aan talenten aan de wetenschap van scheidsrechter toevoegt. Zoals een goed inzicht in de sport, objectiviteit, eerlijkheid en het maken van split-second beslissingen op het veld," aldus Dr David Sewell, faculteitsvoorzitter op de universiteit. "Hij bezit daarnaast over uitstekende communicatieve vaardigheden en leiderschapskwaliteiten onder grote druk." Collina krijgt het doctoraat in juli.

CD Review: Spinvis - Nieuwegein Aan Zee


Spinvis mag vlak voor jaarwisseling nog even snel de "Award voor Artiest die de meeste reviews over zichzelf op de FrontPage heeft in 2003" claimen. Mijn gewaardeerde ex-collega Dinosaur_Sr schreef in mei van dit jaar een stuk over de debuutplaat en had later een interview met Erik de Jong, alias Spinvis. Dinosaur_Sr zit nu echter ergens in de wildernissen van Cambodja, dus neem ik de honneurs waar om de "tweede" CD van het Nieuwe Nederlanse Muzikale Genie te recenseren.

Marseille wil alsnog Barthez

De Franse club Olympique Marseille wil alsnog Fabien Barthez overnemen van Manchester United.
De keeper mag weg bij United nu daar derde doelman is geworden na de komst van Tim Howard.

Op 1 Januari gaat de spelersmarkt weer open en dan hoopt Marseille Barthez alsnog te kunnen inlijven.

De inmiddels 32 jarige Barthez stond 3 jaar onder contract bij de club uit Manchester. Daarvoor speelde hij al bij Olympique Marseille, waarmee hij de in 1993 de Champions league (toen nog Europa cup 1 geheten) won.

Charmeoffensief voor Robben

Manchester United heeft een charmeoffensief richting Arjen Robben ingezet om hem zodoende binnen te kunnen halen.

Robben is door Manchester United uitgenodigd om gedurende twee dagen op bezoek te komen bij de club. Uiteraard om de wedstrijd voor de FA Cup tegen Aston Villa te bezoeken, maar ook om informeel kennis te maken met de club en met manager Alex Ferguson.

PSV had eerder bezwaren toen Manchester United op dezelfde manier Ruud van Nistelrooy het hof maakte. Nu kunnen ze weinig commentaar leveren, aangezien ze Robben op een soortgelijke manier bij FC Groningen weghaalden. Arjen Robben heeft de uitnodiging geaccepteerd, maar heeft al eerder aangegeven het seizoen bij PSV te willen afmaken.

Scheidsrechter Collina krijgt ere-doctoraat

App3l had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie kent hem niet: scheidsrechter Pierluigi Collina. Met zijn kale hoofd is de 43-jarige arbiter, door voetbalbond FIFA al vier keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar, niet meer van de groene mat weg te denken. Zijn verdiensten voor de sport worden nu ook door de universiteit van Hull geëerd. Collina mag daar het ere-doctoraat "Honorary Doctor of Science" in ontvangst nemen.

"Wij vinden dat Pierluigi Collina een scala aan talenten aan de wetenschap van scheidsrechter toevoegt. Zoals een goed inzicht in de sport, objectiviteit, eerlijkheid en het maken van split-second beslissingen op het veld," aldus Dr David Sewell, faculteitsvoorzitter op de universiteit. "Hij bezit daarnaast over uitstekende communicatieve vaardigheden en leiderschapskwaliteiten onder grote druk." Collina krijgt het doctoraat in juli.



Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager.

Rioolput ontploft in Dordrecht

Bewoners van een straat in Dordrecht zijn zondag behoorlijk geschrokken van een ontploffing in een rioolput. Door de druk kwam het rioolwater in verschillende toiletten omhoog. Er is geen schade aangericht.

Volgens de politie heeft iemand een brandbare stof in de put gegooid en deze vervolgens aangestoken. De brandweer heeft nog metingen verricht om te kijken of er nog explosiegevaar bestond. Dat was niet het geval, maar het riool wordt nog wel nader onderzocht. Een dader is niet gepakt.

Met dank aan Raceplanet voor de tip!

Aantal rokers met 100.000 gedaald

1034247 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland telt steeds minder rokers. In de periode 1995 tot 2002 is het aantal rokers met ongeveer 100.000 gedaald. In 1995 rookte 36 procent van de Nederlanders boven de 16-jarige leeftijd, in 2002 ging het om 34 procent. Tegelijkertijd nam de bevolkingsgroep zelf toe met een half miljoen mensen.

Vorig jaar rookten er nog 4,4 miljoen mensen. Zij rookten echter per persoon wel minder dan in 1995. De consumptie van tabak is namelijk met 8 procent gedaald, een daling die groter is dan de afname van het aantal rokers. De consumptie per roker is dus gedaald.

Zondag meldde de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) al dat 700.000 mensen dit jaar willen stoppen met roken. De stichting heeft hiervoor de actie 'Nederland start met stoppen' opgezet. Mensen kunnen zich aanmelden op de website van Stivoro.

Meer cijfers met betrekking tot dit onderzoek zijn terug te vinden op de website van het CBS.

Student wedt op zichzelf voor date met Kylie Minoque

App3l had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 21-jarige student kan 2500 Engelse ponden verdienen als hij er het komende jaar in slaagt een date te hebben met popster Kylie Minogue. Brett Allen zette bij een bookmaker 25 ponden op zichzelf in en was gevleid met de kans van 100:1 die de bookmaker hem gaf.

Allen kwam op het idee van de weddenschap door zijn vrienden. Bij hen staat hij namelijk bekend als een grote vrouwenversierder. Hoe hij de Australische superster aan de haak gaat slaan weet Allen echter nog niet. "Maar als de kans op een ontmoeting er komt zal ik die aannemen," aldus de student. Hij zal dan echter wel zeker twee uur in het bijzijn van de zangeres moeten vertoeven, omdat de bookmaker alleen dan geld uitkeert.

Politie Saoedi-Arabië verbiedt cadeaus

App3l had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De moraliteitspolitie in het zuidelijke deel van Saoedi-Arabië bereidt invallen voor op winkels die spullen verkopen om de oudejaarsviering mee op te vrolijken. Zo zijn kaarsjes, bloemen en cadeautjes verboden producten geworden.

De organisatie in de provincie Aseer is vastbesloten om het verbod op niet-Islamitische festiviteiten, dat door het conservatieve Islamitische land is ingesteld, te handhaven. "Er gelden voor moslims maar twee feesten in het jaar: Eid al-Fitr en Eid al-Adha", aldus het lokale hoofd van de organisatie, verwijzend naar de feesten die na de Ramadan en de pelgrimage naar Mekka worden gehouden.

De controleurs van de organisatie worden in hun werk bijgestaan door de gewone politie.

Zwangere vrouw vermoord om foetus

Arno, Kopspijkers en 1034247 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 37-jarige vrouw die haar man ervan had overtuigd dat zij zwanger was heeft een 21-jarige vrouw gedood en de foetus uit de dode vrouw gesneden. Dat hebben de authoriteiten in het Amerikaanse Oklahoma maandag gemeld. De vrouw zal worden aangeklaagd voor dubbele moord.

Carolyn Simpson, op het moment van overlijden zes maanden zwanger, werd in een veld op 160 kilometer afstand van de stad Oklahoma gevonden door een jager. Ze was door het hoofd geschoten. De vrouw was op 22 december voor het laatst gezien toen zij een casino in Okemah verliet. Mogelijk was zij toen in het bijzijn van haar moordenaar, Effie Goodson. De twee kenden elkaar net een maand.

Goodson bracht de volgende dag een dode foetus naar een ziekenhuis in Holdenville. Ze gaf aan de moeder te zijn, maar onderzoek wees uit dat ze nooit de moeder kon zijn. Ze werd daarop aangehouden. In de maanden daarvoor had ze diverse mensen verteld dat ze een kind verwachtte. Ook haar man geloofde haar verhaal.

Onderzoekers zeggen nog niet op alle vragen antwoord te hebben. Zo zou het motief voor de slachtpartij nog onduidelijk zijn. Wel is al duidelijk dat ze zal worden aangeklaagd voor tweevoudige moord. De rechtbank in Oklahoma heeft al eerder bepaald dat aanklachten voor moord op een foetus mogen worden ingediend mits de foetus buiten de baarmoeder had kunnen leven. Algemeen wordt aangenomen dat een foetus na 24 weken levensvatbaar is.

Marslander wellicht in krater

App3l herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank! Ook jbmeijer, Tim Kraayvanger en Kopspijkers wezen ons hierop.

De Marslander Beagle 2, waar al een aantal dagen niets van vernomen is, is wellicht geland in een krater. De krater werd ontdekt door de Nasa sateliet "Mars Global Surveyor", die closeup-foto's maakte van de landing van de Beagle.

De krater, die een kilometer breed is, kan wel honderden meters diep zijn. Hij ligt als een soort bulls-eye precies in het midden van het geplande landingsgebied.

Als het zo is dat de Beagle daar geland is dan zou dat enorme pech zijn. Het terrein was juist gekozen om de natuurlijke gevaren zoveel mogelijk in te perken. Het terrein zou erg vlak zijn. De planeet Mars is bezaaid met kraters.

De Beagle heeft een veel kleinere kans van overleven nu de situatie van de landing duidelijk is geworden. Het gebied om een krater is bezaaid met scherpe rotsen. De randen van de krater zelf zijn steil. De luchtzakken die de Beagle een zachte landing moesten bezorgen zijn waarschijnlijk beschadigd geraakt.

"Button niet naar Williams"

BAR-Coureur Jenson Button zal niet naar Williams vertrekken, als de plaats van Juan Pablo Montoya in 2005 vrijkomt. Dit verklaart Dave Richards in een intervieuw met The Mirror

De Jonge Brit zou samen met Jaguar-Coureur Mark Webber in de race zijn om het racestoeltje in 2005 overtenemen van Montoya, die op zijn plaats naar McLaren vertrekt. Richards ziet er wel een compliment in dat Button in de geruchtenmolen zit.

"We vinden het een compliment dat hij genoemd wordt bij Williams. In onze ogen kan hij wereldkampioen worden, en dit bewijst dat we dat goed gezien hebben. We willen hem de mogelijkheid geven kampioen te worden."

"Hij kan die droom bij ons verwezenlijken. Hij heeft dus geen reden om te vertrekken. De auto zal volgend jaar een stuk beter zijn, en in 2005 kunnen we helemaal meedoen vooraan. Jenson past goed bij het team en ik denk dat we het beste uit hem kunnen halen."

Bompakketje onderschept bij Europol in Den Haag

App3l, Kopspijkers en Arno hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het kantoor van de Europese politieorganisatie Europol in Den Haag is maandagmiddag een bompakketje bezorgd en onderschept. De brief, ter grootte van een boek, was gericht aan de directeur van de organisatie en werd afgeleverd op het gebouw aan de Raamweg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft het pakje op tijd onschadelijk kunnen maken. Niemand raakte gewond.

Eerder op de dag heeft ook Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank in Frankfurt, vermoedelijk een bombrief gekregen. Het pakketje werd in de postkamer van de bank ontdekt en wordt momenteel onderzocht.

Of de twee bommen iets te maken hebben met de aanslag op de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, is nog niet duidelijk. Hij kwam zaterdag met de schrik vrij toen er in zijn handen een bompakketje ontplofte.

Adriaan neemt afscheid op televisie

static had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Adriaan, de acrobaat van het duo Bassie en Adriaan, zal afscheid nemen op televisie. Adriaan, die al enige tijd kanker heeft, zal dat woensdag doen.

Aad van Toor, zoals Adriaan in het echt heet, zal op woensdag, oudejaarsdag, de speciale Bassie en Adriaandag op de kinderzender Nickelodeon presenteren. De acrobaat heeft dat laten weten in een persoonlijke brief aan zijn fans op zijn website.

Eerder dit jaar stopten de broers Bassie en Adriaan met optreden terwijl ze bezig waren met hun afscheidstournee. Zij deden dat omdat er bij Adriaan speekselklierkanker werd geconstateerd. Inmiddels is hij bestraald en heeft goede hoop dat hij de ziekte overwint. "Op 31 december trek ik mijn blauwe artiestenblouse nog een keer aan. Je zal misschien horen dat mijn mond droog en plakkerig is geworden door de bestralingen, maar ik weet één ding, daarmee eindigt het jaar 2003 voor mij toch nog leuk."

Van Toor zegt dat het feit dat hij alleen afscheid neemt niets te maken heeft met de ruzie met zijn broer Bas. "De ruzie is bijgelegd", zegt hij. "Lief gezegd, we slaan elkaar, maar niet meer zo hard."

Praat hierover mee op het FOK!forum

Voetbal: Rob Baan vertrekt bij Feyenoord

Ambrosius, Wesley, Anakin77 en revizo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rob Baan stopt met onmiddellijke ingang als technisch directeur van Feyenoord. Er wordt op korte termijn gezocht naar een vervanger.

Tot het vertrek is in onderling overleg besloten. Over de exacte voorwaarden waaronder Baan vertrekt wordt nog onderhandeld tussen Feyenoord en Baans vertegenwoordiger Jan Reker.

"De reden van het afscheid is onder meer dat we van inzicht verschillen over het gevoerde voetbaltechnische beleid en hierin voor de toekomst te weinig vertrouwen binnen de organisatie aanwezig is", verklaart voorzitter Jorien van den Herik.

Onlangs uitte Van den Herik kritiek op het aankoopbeleid waarvoor Rob Baan de verantwoordelijkheid droeg. Later wuifde hij de daardoor onstane onrust weg. Nu blijkt de kritische noot van Van den Herik toch gevolgen te hebben.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! voetbalmanager

Enorme rookwolk door storing bij Shell

Adri van Tilburg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een productiestoring bij Shell Chemie in Moerdijk was er vanavond een enorme rookwolk te zien boven de Brabantse plaats. De rook wordt door de wind in de richting van de Biesbosch geblazen. Daarbij was er ook een enorme steekvlam te zien van veertig meter hoog.

De vlam ontstaat doordat er bij de fabriek 'gefakkeld' moet worden. Dit houdt in dat het overtollige gas moet worden afgevoerd. Shell Moerdijk is nog zeker enkele uren bezig met het oplossen van het probleem.

Parma getroffen door fraude

De voetbalclub Parma is mede slachtoffer van de grote problemen bij 'eigenaar' en sponsor Parmalat. Het levensmiddelenbedrijf moest afgelopen week het faillisement aanvragen. Ook Parma komt geld tekort.

In totaal gaat het om een bedrag van 4,2 miljoen euro dat ontbreekt. Parmalat bezit in totaal 98 procent van de aandelen van de club.

Er zal woensdag met de aandeelhouders over een oplossing worden vergaderd. Algemeen directeur Patrick Nebiolo hierover: "Of Parmalat investeert in de club om het kapitaal weer toe te laten nemen, het alternatief is de schuld te vereffenen."

Dat laatste zou betekenen dat de club enkele spelers moet laten gaan. Hidetoshi Nakata zou al in vergevordere onderhandelingen met Bologna zijn. Ook het vertrek van Adriano wordt voorzien, Chelsea zou interesse hebben. Andere spelers die in de belangstelling staan zijn: Alberto Gilardino, Matteo Ferrari, Daniele Bonera, Mark Bresciano en keeper Sebastien Frey.

Piloot vliegt boven Manhattan ondanks verbod

New Yorkers keken gisteren vreemd op toen er ineens een vliegtuig over de stad vloog. Er gelden op dit moment strenge veiligheidsmaatregelen in de Amerikaanse stad. Vliegtuigen mogen niet vliegen in het vliegruim boven New York.

Een onervaren piloot wilde een paar vrienden even het vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge laten zien. Niets vermoedend zette hij koers naar Manhattan.
Hij wist onder meer langs het VN-hoofdkwartier te vliegen. Een helikopter van de politie dwong de piloot te landen. De man verontschuldigde zich voor zijn onwetendheid en mocht daarna weer gaan.

Opvallend is dat het een dronken man op dezelfde dag lukte om een bus te stelen en ermee naar het vliegveld John F. Kennedy te rijden. De actie heeft de veiligheidsdiensten verontrust, aldus de krant Daily News. Bussen worden, net als onder meer ambulances en brandweerauto's, extra in de gaten gehouden uit angst dat ze worden misbruikt door terroristen.

Check ook het FOK!Forum.

Rob Baan weg bij Feyenoord

Rob Baan stopt met onmiddelijke ingang als technisch directeur van Feyenoord. Er wordt op korte termijn gezocht naar een vervanger.

Tot het vertrek is in onderling overleg besloten. Over de exacte voorwaarden waaronder Baan vertrekt wordt nog onderhandeld tussen Feyenoord en Baans vertegenwoordiger Jan Reker.

"De reden van het afscheid is onder meer dat we van inzicht verschillen over het gevoerde voetbaltechnische beleid en hierin voor de toekomst te weinig vertrouwen binnen de organisatie aanwezig is", verklaart voorzitter Jorien van den Herik.

Onlangs uitte Van den Herik kritiek op het aankoopbeleid waarvoor Rob Baan de verantwoordelijkheid droeg. Later wuifde hij de daardoor onstane onrust weg. Nu blijkt de kritische noot van Van den Herik toch gevolgen te hebben.

Trainer Bert van Marwijk zal naar het zich laat aanzien wel het seizoen uitdienen in Rotterdam en kan zich daarmee komende zomer de langst zittende Feyenoord trainer maken sinds de invoering van het betaald voetbal.

Hoewel Feyenoord een optie heeft op nog een extra jaar heeft Van Marwijk de club verzocht niet van die mogelijkheid gebruik te maken. Hij wil het team zo hoog mogelijk laten eindigen en "daarna ga ik elders een nieuwe uitdaging aan", aldus Van Marwijk.

Barcelona stelt shirtreclame uit

Barcelona zal tot 2005 geen shirtreclame dragen. Geen enkele sponsor bleek bereid om het gewenste bedrag op tafel te leggen.

Barcelona besloot eerder dit jaar uit financiele noodzaak tot het invoeren van shirtreclame. Doordat de club echter geen Champions League speelde, werd het minder aantrekkelijk. Ook voor komend jaar is de deelname van Barcelona in dat toernooi vooralsnog onzeker. De sponsors happen derhalve niet.

Voorzitter Joan Laporta lichtte het besluit toe. Een club als Barcelona moet volgens hem evenveel kunnen toucheren als een Manchester United of Real Madrid. Barça zal zich daarvoor echter wel meer in de kijker moeten spelen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.