Vliegende robots worden spionnen

Biologie-experts en techneuten hebben vier jaar lang erover gedaan om een kleine robot te maken, die, naar eigen zeggen, zal vliegen als een doodnormale vlieg. Het apparaatje wordt op dit moment ontwikkeld op de Berkely universiteit van Californie en is bedoeld om een apparaat te ontwikkelen dat kan vliegen, zweven en versnellen op vleugels gemaakt van een speciale stof, die bedoeld zijn om hetzelfde ritme en precisie te krijgen zoals een vliegend insect in de natuur heeft. Het doel van dit project is om een apparaat te krijgen die ingezet kan worden door het leger om de vijand te bespioneren.



Bij de eerste test met het apparaat, in februari dit jaar, is het gelukt om het ding de lucht in te krijgen. Het ding heeft echter nog niet de gewenste afmetingen. De test werd gedaan met een ontwerp dat zo'n 30 cm groot is en 500 gram weegt. De onderzoekers hopen dat ze de grootte en het gewicht kunnen terugbrengen tot het formaat van een kolibrie.



Op dit moment wordt het project door het Amerikaanse Ministerie van Defensie gefinancieerd en heeft ongeveer zo'n 2,5 miljoen dollar gekost.